SA NEMAČKOM ZA ŠESTO ZLATO: Fantastični košarkaši Srbije savladali Kanadu i plasirali se u finale Svetskog prvenstva

Od specijalnog izveštača "Novosti" iz Manile - Grujica Kelić

09. 09. 2023. u 10:00

KONAČNO SU srpski košarkaši tamo gde treba da budu. U finalu Svetskog prvenstva! Na mestu rezervisanom samo za one najbolje! I još jedan ih korak deli od toga da to zvanično i budu. Izabranici Svetislava Pešića su fantastičnom izvedbom u polufinalu u Manili savladali Kanadu 95:86 i posle devet godina se našli u borbi za svetski tron. U nedelju (14.40) će, u finalu snova, protiv Nemačke, pokušati da osvoje šesto zlato u istoriji, a prvo od samostalnosti zemlje. Ujedno i da ponove rezultat generacije iz 1978. koja je baš na Filipinima uzela najsjajnije odličje.

СА НЕМАЧКОМ ЗА ШЕСТО ЗЛАТО: Фантастични кошаркаши Србије савладали Канаду и пласирали се у финале Светског првенства

FOTO: Promo

Čeka Srbija najviše mesto na pobedničkom podijumu tačno 21 godinu, još od Indijanapolisa 2002, kada je upravo sa Pešićem, poslednji put dospela na krov planete. Daće Bog da se te dve podudarnosti spoje u jedno i da ovdašnja košarka ispiše novu stranicu istorije. Mada već i jeste, ma šta god se desilo za dva dana. Srebro, kome se malo ko nadao, već je u džepu.

- Izvanredna utakmica. Ako je ona protiv Litvanije bila najbolja, ova je još bolja. Pun sam utisaka. Mnogo sam srećan, mnogo smo radili, a bilo je trenutaka kada nismo verovali u taj rad. Drago mi je da se isplatilo i da smo u finalu gde treba da odigramo još bolje. Euforija je, ali ne treba da nas poremeti - rekao je kapiten Bogdanović.

NEZADRŽIV Bogdan Bogdanović/FOTO: Profimedia

Pred početak meča, delovalo je kao da se igra u Srbiji, a ne 11.000 kilometara daleko. Iz manilske dvorane se orila himna "Bože pravde" tako glasno da je zvučalo kao da je pevaju i lokalci.

U tom naletu, "orlovi" su istrčali na parket sa žudnjom da nabeđenog protivnika vrate na zemlju. Fantastičan šut za tri poena, čak i u situacijama kada mu nije bilo vreme, davali dodatnu sigurnost. Kapiten Bogdanović je po običaju predvodio konvoj trojkaša, a priključili su se i Dobrić i Gudurić, što nas je odmah stavilo u nadređeni položaj. Sliku su samo u pojedinim trenucima kvarile ishitrene lopte ka Milutinovu, koje su se činile pametnom solucijom, s obzirom na visinsku prednost koju je u reketu imao naš centar. Ipak, realizacija nije bila dobra.

Ono što je bilo fascinantno je igra u defanzivi. Kao i sa Litvancima, nije bilo sekunda u kojem su naši momci ostavljali protivničkog igrača na miru. Kao lepak, bili su ti koji su ovog puta ušli u kožu Kanađana iz meča sa Slovencima i stalnim kontaktom pokušavali da ih izbace iz udobnosti. Posebno vedetu, Šaija Gildžesa-Aleksandera koji nije mogao da diše od Alekse Avramovića.

Neumorni plejmejker je iznudio i tehničku grešku rivala, konstantno ga terao na pogrešne odluke, zbog čega je ponovo bio prvo lice utakmice. I uz Bogdanovića najveći faktor zašto su naši na kraju prvog perioda imali prednost 23:15, koja je na velikom odmoru narasla čak na dvocifrenu - 52:39!

U nastavku, isti intezitet, ista koncentracija i ista vera. To je krčilo put ka dugo čekanom finalu. Zbog velikog zaostatka, Kanada je već u prvom poluvremenu konstantno žurila u napadu, što nam je i te kako išlo u prilog. Iako su izabranici Đordija Fernandeza uspeli da u toj jurnjavi prepolove minus i da pojačanom odbranom oduzmu Bogdanoviću poene iz ruku, sjajna saradnja u pik igri između Dobrića i Milutinova je držala sigurnu razliku, da bi preko dalekometnih trojki Marinkovića i Gudurića u presudnih deset minuta "orlovi" ušli sa plus 12 - 75:63.

I to je bilo to. Do kraja nije bilo spasa Kanađanima. Sav trud i poštena igra nagradili su naše momke veličanstvenim uspehom. Kao i žrtva koju su podneli na ovom takmičenju u vidu Simanićevog izgubljenog bubrega. Sve se to vratilo i naplatilo. Srpska fešta u hali je mogla da otpočne.

Na pragu istorije

Košarkaška reprezentacija Srbije je u prethodnom periodu pokazala nepokolebljiv borbeni duh zajedništva i jaku veru. Nacija je zdušno navijala, bodrila i divila se maestralnim potezima naših košarkaša, jer je srce cele nacije u dresu reprezentacije! Srbija je zemlja košarke koju od osvajanja zlatne medalje na Svetskom prvenstvu deli korak, a na čiji pomen srce zakuca snažno i preplave nas emocije - jer ono što je mnogima delovalo kao san, sada je java i pokazatelj da za naše sjajne igrače i stručni štab predvođen izuzetnim selektorom, ne postoji nemoguće i nedostižno. Naši "orlovi" su postigli vrhunski uspeh pokazavši da smo dostojni ponavljanja scenarija iz Indijanapolisa. Smenjuju se generacije, ali podrška koju "Vodavoda" pruža košarkaškoj reprezentaciji Srbije decenijama ostaje ista.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)