"VEČITI" OBESMISLILI ABA LIGU: Poznato kojih 12 timova neće osvojiti titulu, Mega i SC Derbi kao primer drugima

V. Preradović

28. 09. 2023. u 08:00

PRED nama je nova, 23. sezona ABA lige. Po glavnom aspektu svakog takmičenja, slična je kao jaje jajetu u odnosu na prethodnu. Mislimo na monotoniju kakva više od dve decenije vlada u grčkoj ligi, u kojoj je osnovna dilema ko će od dva atinska velikana ubrati šampionske lovorike bez nekakvog posebnog značaja, osim za njihove pristalice na beskrajnoj ratnoj stazi.

ВЕЧИТИ ОБЕСМИСЛИЛИ АБА ЛИГУ: Познато којих 12 тимова неће освојити титулу, Мега и СЦ Дерби као пример другима

Foto: ABA liga

U slučaju regionalnog takmičenja na prostorima bivše Jugoslavije, titula (još) meri neku težinu, budući da u aktima Evrolige i dalje stoji da ABA šampion ima prioritet u dodeli jedne od specijalnih pozivnica. Postoji velika verovatnoća da taj paragraf nestane od 2025. godine i da Evrokup bude jedina kapija po merilima sportskih rezultata.

Ukoliko ne bude prekrajanja takmičarskog kalendara po volji i potrebama klubova vlasnika, 29. maja iduće godine saznaćemo da li će Partizan osvojiti osmi trofej ili Crvena zvezda sedmi. Ovakve konstatacije protivne su sportskim postulatima, ali je njihova upotreba dozvoljena u grčkoj i još jednoj ligi. Prošlogodišnji nezdravo veliki jaz u kvalitetu između beogradskih večitih rivala i ostatka lige, sada je postao još veći i skoro potpuno obesmislio nekada zanimljivo takmičenje.

Moguće su sporadične senzacije, poput nedavne u finalu Superkupa u kojem je SC Derbi pobedio aktuelnog šampiona Partizan, ili onih iz prošle sezone kada je Zvezda izgubila od Zadra i Cibone. Ipak, na širem planu radi se o statističkim greškama koje ne utiču na zaključak da ćemo „večite“ četvrtu godinu zaredom gledati u borbi za trofej. Ti kiksevi mogu samo da odluče ko će imati prednost domaćeg terena u finalu, što najčešće bude teg koji pretegne na jednu ili drugu stranu. Uostalom, kao u Grčkoj.

Status evroligaša i kao takvih jedinih sa šifrom za bravu državne kase stvorio je tu ogromnu disproporciju budžeta Partizana i Zvezde u odnosu na druge učesnike krajnje neravnopravne trke. Iz perspektive srpskog konzumenta regionalne košarke, izuzimajući čačanski Borac kao klub sa tradicijom i privrženim lokalnim navijačkim korpusom, zaokruženi datumi ligaškog dela sezone su 30. oktobar i 26. januar. Pogađate, tada se igra derbi.

O sastavima jednih i drugih već je sve ispričano. Zvezda je potpuno izmenila lični opis desetoricom novih igrača, Partizan zaigrao na kartu kontinuiteta i doselekcije šampionske ekipe, koja verovatno nije završena. Do tog prvog derbija možda vidimo i neko novo lice u crno-belom dresu, primarna meta je još jedan centar. U ovom trenutku, pre nego što sezona razotkrije prednosti i nedostatke, reklo bi se da su šanse za titulu fifti-fifti.

Foto: ABA liga

Nikola Topić

Ako se unapred zna kojih 12 timova neće dobiti pozlaćeno prstenje, svih tih 12 mogu da se nađu u plej-of osmorci, što je svakako previše za ligu sa 14 učesnika. Izuzetak je Cibona koja prolazi kroz stečajni postupak i trenutno raspolaže timom koji nije konkurentan ni za plej-of hrvatske „premijer“ lige. Produžena sezona svakako je na listi ambicija preostala tri srpska tima u regionalnoj konkurenciji, od kojih će biti najzanimljivije pratiti bezmalo juniorsku ekipu Mege (prosek godina ispod 20). Od Zvezde je pozajmljen MVP juniorskog EP Nikola Topić, trojica iz juniorskog pogona prekomandovana su u prvi tim, iz Bešiktaša je stigao momak zaista intrigantnog talenta, 22-godišnji turski bek Iljasoglu. Biće uspona i padova, ali je sa ovim tinejdž „pink panterima“ zagarantovana dobra zabava, neretko i košarka za uživanje.

Na bazi predsezone može se doneti relativna ocena da FMP nije načinio pomak u odnosu na prethodnu sezonu, u kojoj je ambicije trampio za obeštećenje za svog najboljeg igrača Trenta Frejzera. Drugu godinu zaredom „panteri“ pokušavaju da se domognu FIBA Lige šampiona i na tome kreiraju klupsku politiku, koja je odlutala od razvoja mladih. Dovedena su dvojica Zvezdinih juniora, ali i trojica Amerikanaca upitnog kvaliteta, takođe i iskusni Bojan Subotić iz mađarskog Solnoka.

Borcu je sigurno preko glave borbe za opstanak do poslednjeg kola, tako da je angažovao osmoricu novajlija. Mora mu se odati priznanje na dubini skautinga, ni guglovanjem nije jednostavno odgonetnuti odakle je stigao bek Ronaldo Segu (grčki drugoligaš koji igra u sali za 300 gledalaca). Iz Finske je došao Tajlen Birts, sa Novog Zelanda Kruz Perot-Hant, sa Džordžija Teka Džavon Frenklin, sa Ajove Filip Rebrača, sin našeg nekadašnjeg asa Željka Rebrače. Dometi će zavisiti od toga da li je napravljen dobar izbor u okviru skromnog budžeta, mada verujemo da bi Čačani radije gledali ekipu kakvu ima Mega.

Rani kandidat za najgori projekat godine u svetu košarke je Cedevita Olimpija. Hibrid bankrot Olimpije i hrvatskog biznismena rešio je da okrene novi list, izvukao je iz naftalina (Kine) svojevremeno cenjenog italijanskog trenera Simonea Pjaniđanija i doveo mu 14 novih igrača! Teško je primerenim rečnikom opisati igru „zmajčeka“ u mečevima Superkupa, bez obzira na faktor očekivane neuigranosti. Doslovno se sudaraju na terenu dok Pjaniđani pokušava da se priseti šta je radio dok je vodio nekadašnjeg evroligaša Sijenu. Utisak je da će predsednik i finansijer Emil Tedeski imati šta da kaže sportskom menadžmentu (Vlado Ilievski i Krešimir Novosel), dok sportska psihološkinja kluba bude držala seanse igračima.

I Budućnost se uželela prošlih vremena, ne tako davnih kada se pitala za titulu i jednu uspela i da osvoji. Dovela je devetoricu igrača, dvojicu probrala iz svoje filijale SC Derbija, od kojeg je ispala u polufinalu Superkupa. Uključio se alarm, pa je odmah nakon toga palo i deseto pojačanje, najzvučnije i verovatno najskuplje, Brendon Pol iz nemačkog šampiona Ulma, koji je nastupao i za Efes, Olimpijakos, Huventud, San Antonio. Osim ako ne žive u iluziji, Podgoričani su svesni da se bliska prošlost ne može ponoviti i da ne mogu da ugroze Partizan i Zvezdu. Sve upućuje na to da žele da budu konkurentniji u Evrokupu, u ABA ligi je krajnji domet polufinale.

Foto: ABA liga

U istoj dvorani igra SC Derbi, projekat predsednika Budućnosti Dragana Bokana koji je brzo počeo da daje rezultate. Osvajač ABA Superkupa mogao bi da posluži kao primer drugima, skuplja mlade igrače iz regiona i uz nešto uloženog novca i pravi odabir trenera izrasta u tim kojeg ne smeju olako da shvate čak ni beogradski večiti rivali. Nešto poput FMP Železnika pre nego što je ušao u poslovno-tehničku saradnju sa Zvezdom i izgubio taj šmek. Nadamo se da se to neće desiti i „studentima“, koji su uneli dah svežine u ABA ligu. Plasman u plej-of, i to sa prilično dobre pozicije, je kladioničarska „sigurica“.

Kao što smo već naveli, plej-of je dostižan za skoro sve timove. Za Zadar, Igokeu, Mornar, Split, pa i za povratnika u ABA društvo Krku. Neko mora i da ispadne, u svetlu dešavanja na Tuškancu čini se da su „cibosi“ blizu toga da dotaknu dno regionalne košarke i svoje slavne istorije, za koju nemaju sentimentalnosti ni državni ni gradski čimbenici. Tržišna utakmica u kojoj zavisiš od sopstvenih sposobnosti.

Zbog toga ćemo u maju, ili možda u junu, gledati još jedno uzbudljivo finale sa Partizanom i Crvenom zvezdom kao jedinim državnim projektima u regionu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!