KAKAV KRAH! Zvezda "imala" Žalgiris u šaci, pa izgubila na neverovatan način

Novosti online

13. 10. 2023. u 20:50 >> 20:39

Crvena zvezda je kao gost izgubila od Žalgirisa u 2. kolu Evrolige. Pravi spektakl priredili su litvanski i srpski tim, a konačan rezultat 79:74 samo delimično otkriva kakvom košarkaškom trileru su prisustvovali gledaoci u "Žalgirio areni" u Kaunasu, gde je Zvezda vodila sa devet razlike u poslednjoj deonici, pa doživela košarkaški "nokaut".

КАКАВ КРАХ! Звезда имала Жалгирис у шаци, па изгубила на невероватан начин

FOTO: EuroleagueTV

Isprva je publika baš uživala. A kako i ne bi, kada su njeni ljubimci ubacili svih pet prvih šuteva, poveli sa 13:4, a nedugo zatim i sa deset poena razlike, 17:7. Video je odmah trener gostiju, Duško Ivanović, koliko muka ima Šabaz Nejpir, i u pukom organizovanju akcija, i u šutevima (dvaput izblokiran) pa je odmah reagovao, ubacivši Miloša Teodosića. A on je zagospodario terenom vrlo brzo.

Njegove bravure u napadu, ne toliko lukava dodavanja kakvim je umeo da oduševljava ljubitelje košarke tokom karijere, koliko savršeno precizna i pravovremena, ne samo da su počela da budu "krivci" za smanjenje zaostatka, već i za rast samopouzdanja cele ekipe. A to se onda odrazilo i na odbranu. I, kako to već biva, kada ekipa Duška Ivanovića igra izvrsnu odbranu, rivalu nije baš svejedno, makar igrao i u svojoj hali, pred bučnim navijačima.

Za tili čas, Zvezda je, uz raspucanog Luku Mitrovića, preokrenula rezultat, rešila u svoju korist onu istu uvodnu deonicu u kojoj je gubila sa deset razlike, a onda dobrim delom bila bolji takmac i u drugoj. Međutim, imala je dva problema. Jedan su niski procenti šuta (do velikog predaha svega 9/26 za dva poena, a 3/9 za tri), a drugi je što osim Teodosića nije bilo drugog dovoljno dobrog organizatora igre koji bi parirao vrlo pokretljivoj odbrani domaćih. Zato je Žalgiris i uspeo da umalo "obriše" devet poena zaostatka, a da ne preokrene u drugoj četvrtini pobrinuo se daleko bolji skok gostiju (11:5 kada se o ofanzivnim radi, u prve dve deonice).

U drugo poluvreme ušlo se sa prednošću crveno-belih od 35:38, ali i porukom Ivanovića svojoj ekipi: "Ne sme da se igra mekano protiv Žalgirisa!". A iako su njegovi izabranici zaigrali čvrsto, ništa manje agresivni nisu bili ni suparnici, koji su tako učinili ovaj meč još zanimljivijim.

Smenjivali su se dobri naleti jednih i drugih, Kevarius Hejs je posle četiri blokade počeo i da poentira, Teodisć nastavio sa majstorijama u napadu, ali se potom na kratko "probudio" i Kinan Evans, pa Bolomboj, te je košarkaška bitka postala takva da se i pored konstantne prednosti beogradske ekipe nije naziralo ko bi mogao do oba boda. Delovalo je da je Zvezda "pola posla završila" kada je početkom četvrtog perioda Zvezda povela sa 50:59, ali uz majstorije Butkevičijusa, te najjače oružje litvanske košarke, trojke, domaćin je napravio seriju 13:0 od 32. do 37. minuta i poveo sa 67:63, što ni dva tajmauta nisu zaustavila.

U završnici meča, Butkevičijusu se pridružio i Brejdi Menek, sa svoje dve trojke, a samo su pogoci Teodosića, borbenost Nedovića i Davidovca, održavali nadu gostiju da mogu da se vrate tamo gde su rezultatski "bili". No, prilazak Teodosićevom trojkom na 72:69 bio je najbliži željenom cilju - Ulanovas i saigrači su sprečili Beograđane da preokrenu u poslednjem minutu, na oduševljene raspevane publike koja je pesmom i pozdravila trijumf Žalgirisa.

Za taj ishod je, posle svega što se dešavalo u Kaunasu, najzaslužnije "neposlušanje" Ivanovićeve rečenice "Ne sme da se igra mekano protiv Žalgirisa". Upravo to, olako shvatanje zadatka kada se povelo sa dotad najvećih +9, "obilo se o glavu" gostima, koji su posle slasti trijumfa, u novoj sezoni Evrolige osetili i goričinu poraza. Zvezdin četvrti uzastopni na terenu ovog rivala, koji je sezonu u elitnom nadmetanju takođe počeo preokretom - nadoknadivši "-15" protiv Virtusa za pobedu od 79:82.

Evroliga 2023/2024 - drugo kolo - statistika


Žalgiris - Crvena zvezda 79:74 (19:21, 16:17, 15:18, 29:18)
Kaunas - Hala: Žalgirio arena; Sudije: Mehdi Difala, Milan Nedović, Karlos Kortes
Žalgiris: Evans 8, Mitru-Long 3, Lekavičijus, Hejs 8p, 5sk, 4bl, D. Giedraitis, Šmits 18p, 7sk, Birutis 4, Dimša 2, Lavrinovičius nije igrao, Menek 9, Butkevičijus 12p, 5sk, 2as, Ulanovas 15p, 6sk, 4as
Crvena zvezda: Teodosić 15p, 4sk, 4as, Hanga 6, Davidovac 6p, 4sk, Mitrović 16p, 8sk, Simonović 2, Nejpir 9, Tobi 2p, 1sk, Bolomboj 6, Ilić, Nedović 8, Gedraitis 4, Dos Santos nije igrao

KRAJ! Žalgiris - Crvena zvezda 79:74

40' - Nedović je imao šansu da smanji zaostatak, promašio je usled brzopletosti i dobre odbrane domaćih, a Davidovac na 8 sekundi pre kraja faulira rivala. Koji vodi sa +4 i pred pobedom je.

40' - Poslednji minut u toku... Ulanovas promašuje, a Butkevičijus ispravlja! I, ne samo to, nego Evans uzima loptu na drugoj strani terena. Četiri razlike za Žalgiris, koji promašuje i šut i skok-šut koji je usledio.

39' - Žalgiris odlazi na 74:70 (u prethodnoj akciji gostiju Nedović je promašio slobodno bacanje), a potom Mitrović sa dva penala prepolovljava zaostak. 

39' - Nedović ne uspeva da poentira pored sjajnog Hejsa, no Menek nije dobro odigrao na drugoj strani, lopta mu beži i pripada Zvezdi uz 101 sekundu do kraja. Domaćin vodi sa 72:69.

38' - Treća trojka Teodosića ove večeri! Zvezda se ne da, 72:69, posle čega Ulanovas promašuje.

38' - Nova trojka domaćih, razigrani Brejdi Menek pogađa iz levog ugla - 72:66 za ekipu koja je pre osam minuta gubila sa 50:59. Trenutno je ta serija domaćih 22:7.

37' - Nedović pogađa fauliran, ali prilazak na 67:66 posle dodatnog bacanja bio je privremen, jer je Menek zakucavanjem doneo +3 domaćinu. Još tri minuta do kraja, a Zvezdi je sviran faul u napadu (Luke Mitrovića).

37' - Teodosić promašuje sa distance, ne i Šmits - euforija u dvorani, 67:63 za Žalgiris, koji je pre samo sedam minuta gubio sa devet razlike.

36' - Brejdi Menek daje trojku iz levog ugla, posle sjajne akcije domaćih - Žalgiris vodi sa 64:63. Podsetimo, Zvezda je vodila sa 50:59 početkom ove, četvrte četvrtine, a litvanski tim je trenutno u seriji 10:0. Još 4:26 do kraja.

35' - Zvezda se ne snalazi dobro u zaglušujućoj buci, greši iz napada u napad, a Butkevičijus  trokom približava domaćina na 61:63, posle čega Hanga pravi faul u napadu...

34' - Nejpir pravi faul u napadu (treća lična), menja ga Teodosić, a Butkevičijus odmah probija linije odbrane Zvezde i snažnim zakucavanjem donosi prilazak na 58:63, a ujedno "tera" Duška Ivanovića da zatraži tajmaut.

34' - Mitrović je lepo umakao Dimši, no nije pogodio iz okreta, a na drugoj strani terena Nejpir faulira Ulanovasa (druga lična), kako bi sprečio brz napad Žalgirisa. Hejs se vraća u igru (dosad - čak četiri blokade, uz četiri poena).

33' - Nejpir dodaje Gedraitisu loptu, a ovaj iz prodora pogađa za 54:63. Istom merom mu uzvraća Butkevičijus - 56:63

33' - Ulanovas pogađa na akrobatski način, bacajući se unazad, uz čeonu liniju, za prilazak Žalgirisa na 54:61. Nejpir potom ne pogađa novu trojku, ali lopta od Evansa odlazi u aut, pa će pripasti Zvezdi.

32' - Na koš domaćih, Zvezda odgovara istom merom - Luka Mitrović, koji je uz Teodosića najbolji akter crveno-belih, pogađa za 52:61. Mogao je to u narednoj akciji (posle iznova dobre odbrane gostiju) da uveća Davidovac, no trojku je promašio.

31' - Četvrtu četvrtinu Zvezda "otvara" prvim pogotkom Šabaza Nejprija iz igre, i to trojkom za dosad najveću prednost: +9 je za crveno-bele, 50:59.

31' - Prilično loša su oba tima u šutevima s distance, 3/15 šutira domaćin trojke, 4/16  Zvezda (koja ima čak 19 ofanzivnih skokova! (naspram sedam Žalgirisovih).

Kraj treće četvrtine, Zvezda vodi sa 50:56 nakon jednog dobrog bacanja Mitrovića, a onda dalekometnog promašaja Evansa. Još deset minuta velike borbe u Kaunasu

30' - Neprecizni su i jedni i drugi u ovim trenucima, a priliku da to prekine imaće Luka Mitrović, sa linije penala, uz 15,1 sekundu do završetka 3. deonice.

29' - Teodosić sjajno prodire, dvokorak koji je izveo potpuno je zbunio rivale (10 poena zasad), no Evans odgovara trojkom, a "njemu" - Bolomboj, pa Geidraitis svojim prvim pogotkom i semarof pokazuje 50:55 pred poslednjih minut i po u trećoj deonici.

27' - Prilazak domaćina na 45:47 je bio privremen i vrlo kratak, jer je Nedović alej-up dodavanjem omogućio Bolomboju da iz skok-šuta donese +4 gostima.

26' - Hejs, koji je dominirao u odbrai, sada sa dva uzastopna pogotka primiče Žalgiris na tri poena zaostatka, 44:47 (u međuvremenu je pogodio Teodosić, a potom u narednoj akciji promašio Davidovac, pa domaćin ima loptu).

Miloš Teodosić na parketu Žalgirio arene tokom evroligaškog meča Žalgiris - Crvena zvezda / FOTO: EuroleagueTV

25' - Teodosić nastavlja da briljira. Primetio je Davidovca u levom uglu, "dijagonalom" ga proigrao i trojka donosi gostima 40:45. Tajmaut domaćih.

24' - Ulaze Nedović i Davidovac u igru crvneo-belih, posle dva pomalo haotična napada na obe strane. Imali su šanse i jedni i drugi da iz "otvorenih" šuteva postignu poene, ali ostalo je 39:42.

22' - Dve dobre odbrane gostiju omogućile su dva pogotka Mitrovića, drugi skok-šutem posle dodavanja Teodosića - 39:42.

21' - Šmits približava Žalgiris na -1, posle čega Nejpir ne primećuje da mu ističe vreme za napad... Domaćin ima loptu i napad za preokret, no Šmits promašuje s distance, a onda Hejs uspeva da dvaput u nizu blokira šuteve Zvezdinih igrača, najpre Hange, potom i Mitrovića. Stigao je do četiri blokade već, a njegova ekipa poentiranjem iz kontre do vođstva - 39:38.

Kraj poluvremena, Zvezda vodi sa 35:38 posle vrlo burnih 20 minuta. Vodio je domaćin sa +10 u prvoj deonici - a izgubio ju je, jer se Miloš Teodosić razgoropadio. Potom su crveno-beli zagospodarili terenom, imali +8, ali za 40-ak sekundi to maltene ispustili u celosti. Bilo je uzbudljivo, ali nema sumnje da će biti tako i u nastavku. Ulanovas sa devet poena i Mitrović sa sedam su predvodili strelce, mada je najbolji utisak ostavio Miloš Teodosić, čiji je ulazak umesto indisponiranog Nejpira i pokrenuo goste.

19' - Zvezda odlazi na +8 (30:38) posle penala Nejpira, a onda je usledio tajmaut domaćih. Iskoristili su to da preko Burutisovog zakucavanja priđu na 32:38, a onda je Davidovac izgubio loptu usled prilično agresivne odbrane litvanske ekipe, pa je Butkevičijus sa linije penala primakao domaćina na 33:38 - da bi drugo bacanje promašio, a Ulanovas se domogao lopte i pogodio - 35:38! Kakva utakmica...

Tajmaut Zvezde protiv Žalgirisa u Litvaniji na meču Evrolige / FOTO: EuroleagueTV

19' - Možda Nejpir ne igra idealno u napadu, ali je iskusan i vešt - iznudio je (ponovo) tri slobodna bacanja, lukavim šutem za tri poena kada je video da će biti fauliran.

18' - Brejdi Manek ubacuje jedno slobodno bacanje, a posle petog promašaja Šabaza Nejpira iz igre (iz pet pokušaja), Žalgiris ne uspeva da poentira. Upravo je Nejpir zaustavio prvi pokušaj, faulom, a onda bio na pravom mestu da preuzme posed i omogući Zvezdi napad da se uveća trenutnih 30:35.

17' - Mnogobrojni su problemi u odbrani Žalgirisa, Nejpir koristi tri slobodna bacanja u nizu da donese 29:35 crveno-belima, koji u ovim momentima deluju konkretnije i koncentirsanije od domaćina.

16' - Rasplamsala se borba, Nedović pogađa, pa Hejs, onda ulazi Nejpir koji se uopšte nije proslavio na početku meča, pa dodaje loptu Hangi koji se probija i, iako fauliran, pogađa sa polu-distance - 29:32 pred dodatno bacanje. Posle kog je rezultat ostao isti. Zvezda šutira 5/7 sa linije penala, a Žalgiris 1/2 za sada.

15' - Sjajan odgovor Teodosića na promašaj domaćina sa distance - pogađa trojku u tranziciji, 24:28. No, Mitru-Long uzvraća istom merom, pa je opet "+1" za goste

15' - Teodosić odlično pronalazi Tobija, no ovaj promašuje iako je bio pod košem rivala. Lopta je za Žalgiris, koji je onim dodatnim bacanjem Smitsa prišao na 24:25.

14' - Posle Teodosićevog dalekometnog promašaja, Smits ubacuje dva poena za domaćine, koji prilaze na 23:25 a imaće i dodatno slobodno bacanje. TV tajmaut.

13'  - Nezgodna situacija! Ali, srećom - bez teških povreda: glavom su se sudarili Hanga i Nedović, pod košem, dok su se obojica kretala unazad. Vratiće se u igru brzo, a za to vreme Mitrović ubacuje loptu kroz obruč rivala - 19:25 (na kratko, jer posle duže vremena Žalgiris poentira, i to preko Birutisa).

FOTO: EuroleagueTV

12' - Dva pokušaja je imao Žalgiris u nizu, oba je prokockao, pa Zvezda ima loptu uz +4. To nije uvećala, jer dodavanje Teodosića Mitrović nije iskoristio za pogodak, no na sreću gostiju - Teodosić i Nedović su naterali domaćine na novi gubitak lopte.

11' - Počela je druga četvrtina. Hanga svojim četvrtin poenom donosi 19:23 Zvezdi

Kraj prve četvrtine, i to kakve! Zvezda je gubila sa 13:4 i 17:7, a dobila je prvu deonicu sa 19:21 nakon što je u poslednjem napadu Nejpir umalo izgubio loptu, pa potom promašio koš, ali je Mitrović iz skok-šuta pogodio za preuzimanje vođstva. Serija 14:2 crveno-belih u drugom delu prve deonice...

10' - Odličnu igru Zvezde u odbrani u drugom delu prve deonice kruniše Luka Mitrović, blokadom Butkevičijusa. A potom je, na 15 sekundi do kraja uvodnog perioda, fauliran. Dao je prvo slobodno bacanje (19:19), a posle promašenog drugog - Zvezda je osvojila loptu.

10' - Teodosić postiže trojku! Zvezda je na samo poen zaostatka.

9' - Teodosić sa linije penala približava Zvezdu na 19:15. Žalgiris je upao u probleme na obe strane terena.

7' - Teodosić je odlično organizovao poslednja dva napada, njegova dodavanja su omogućila poentiranja (najpre Mitrovića, potom Nedovića) i rezultat je 17:13.

6' - Šmits donosi +10 Žalgirisu prodorom uz čeonu liniju. Na drugoj strani terena Teodosić pokušava da dvaput proigra Bolomboja kako bi ovaj poentirao. Prvi put nije ni probao, već je vratio loptu, a drugi put je iznudio faul i imaće slobodna bacanja pri rezultatu 17:7.

5' - Davidovac postiže prvu Zvezdinu trojku na meču, smanjeno je vođstvo domaćih na 13:7.

5' - Traži tajmaut Duško Ivanović. Kako i ne bi, kada ni sa "Teom" Zvezdina igra u napadu "ne postoji", što veoma raduje domaću publiku i, naročito važno, osokoljuje igrače Žalgirisa koji trojkom Ulanovasa odlaze na velikih 13:4. Litvanci šutiraju iz igre 5/5, a Zvezda 2/11. Domaćin je već ostvario tri blokade, a nijednom nije izgubio loptu...

4' - Nejpir ima baš velikih problema sa organizacijom igre, blokiraju ga domaći igrači, koji preko Ulanovasa u kontri odlaze do 10:4. Šabaza Nejpira menja Miloš Teodosić.

4' - Na dva poena Simonovića, Evans je odgovorio pogotkom za koji je smatrao da je trojka, ali su sudije pokazale da je nagazio liniju - 8:4 vodi Žalgiris.

3' - Nastavili su se promašaji crveno-belih, koje su Hejs i saigrači kaznili uvećanjem vođstva na 6:2.

1' - Zvezda je imala prvi napad, ali je lopta brzo izgubljena - Dimša je "krađu" krunisao pogotkom za 2:0, a onda je Hejs blokirao pokušaj Gedraitisa. Zaista odličan početak "zelenih" (koji, nisu uspeli da zaustave baš sve nalete gostiju na startu - promašili su pod košem rivala i Simonović i Tobi, ali posle novog ofanzivnog skoka - Tobi je ubacio dalekometnu "dvojku" - 2:2.

FOTO: EuroleagueTV

1'  - Utakmica je počela, i to posle minuta tišine zbog, kako je objavljeno, "ubijenih u terorističkom napadu u Izraelu".

19.00 - Intonira se himna Evrolige. Još malo - i meč počinje.

18.53 - U toku je predstvaljanje timova. I, logično, gosti su dočekani zvižducima. Prilično glasnim, kako to biva u Litvaniji kada neko dođe da igra protiv tamošnjih klubova, u sportu koji se smatra "brojem 1" u toj državi.

18.25 - Ovoga puta, u sastavu crveno-belih nema dvojice "starosedelaca", Kuzmića i Lazarevića. Tim kojim raspolaže trener Duško Ivanović je: Teodosić, Hanga, Davidovac, Mitrović, Simonović, Nejpir, Tobi, Bolomboj, Ilić, Nedović, Gedraitis, Dos Santos

Uoči meča

Melodija igre Crvene zvezde u prve tri utakmice sezone opčinila je njene navijače. Neke je i ubedila da smela predviđanja rukovodstva o plasmanu na fajnal-for Evrolige, pa i pohodu na titulu, možda nisu tako nerealna. Na redu je utakmica koja može da odvede fanove još dublje u svet mašte, ili da ih spusti sa sedmog neba.

U svakom slučaju, današnje gostovanje Žalgirisu u 2. kolu elitnog takmičenja zumiraće sliku potencijala novog tima crveno-belih, učiniti je nešto lakšom za procenu dometa. Protivnik nema imena koja odzvanjaju širom Evrope, ali ima ekipu disciplinovanih radnika, uvek spremnih da pošteno odrade svaki posao, pa i najprljaviji. Zbog toga je takozvana „zelena šuma“ Kaunasa teritorija koju bi rado zaobišli i najveći evropski klubovi.

- Žalgiris je već dugo godina ekipa koja je pokazala da je jedan od najtežih protivnika, naročito kada igra kod kuće - kaže trener crveno-belih Duško Ivanović, koji neće imati na raspolaganju lakše povređenog kapitena Branka Lazića. - Igraju izuzetno čvrsto, veoma disciplinovano i sa velikim strpljenjem. Uz to imaju ekipu koja dugi niz godina igra zajedno i izvanredno je uigrana. Mi gledamo sebe, hoćemo da nastavimo u ritmu u kojem smo do sada bili.

Merili su mišiće jedni drugima u duelu tokom pripremnog perioda, ali te mere nisu merodavne. Zvezda je na turniru u Nikoziji izgubila od Žalgirisa (84:85), mogla je i da pobedi šutem Brazilca Jaga Santosa.

- Ta utakmica će nam malo pomoći u pripremi ove, ali neće praviti neku razliku. Tada nismo bili kompletni, nisu ni oni, nije se sve pokazalo. Sigurno će sada biti potpuno različita utakmica, ali neki detalji sa tog meča možda mogu da nam pomognu.

LEP POGLED NA TABELU

DEJAN Davidovac zna koliko je teško igrati u Kaunasu, ali zna i kako pobediti. Bio je deo tima koji je savladao Žalgiris na njegovom terenu u sezoni 2019/2020.

- Pre svega očekujem fizički veoma zahtevnu utakmicu. Idemo spremni, mislim da smo u dobrom ritmu, kao i oni. Znamo da imaju veliku podršku svojih navijača, ali idemo na pobedu - kaže reprezentativac crveno-belih, uz jednu opasku: - Dobar je osećaj videti Zvezdu prvu na tabeli Evrolige, nadam se da će tako biti do kraja.

Crveno-beli na poslednja tri meča nisu našli izlaz iz šume Kaunasa. Žalgiris im tradicionalno ne leži, u dosadašnjih 14 susreta ostvarili su samo pet pobeda. Međutim, sada kao retko kada imaju alat koji može da im prokrči put do pobede pred 18.000 fanatičnih navijača u zelenom.

- Nadam se dobrom rezultatu. Kao ekipa možemo da napredujemo, ne samo da možemo nego moramo.

Zvezda sada ima i protivoružje, rasnog litvanskog strelca Rokasa Gedraitisa, koji nikada nije nosio dres najvećeg kluba baltičke zemlje košarke. Nikad nije ni pobedio na terenu Žalgirisa.

- Rokas može najviše sebi da pomogne, jer može da se desi da oseti pritisak na tom teren. On je profesionalac i svaki meč odradi sto odsto, svaki trening, tako da se nadam da nam to može biti samo pozitivna stvar - konstatuje Ivanović.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)