DERBI BEZ PRAVOG POBEDNIKA: Kvalitet igre Partizana i Zvezde daleko od njihovih ciljeva u Evroligi

V. Preradović

27. 10. 2023. u 21:20

PRIČAĆE se o prvom derbiju sezone iz različitih uglova, zavisno od toga šta kome odgovara da istakne ili šta želi da gurne pod tepih. Treneri Partizana i Crvene zvezde pohvalili su svoje timove, komentatori padali na teme od velikih preokreta, navijači su dobili infarkt završnicu. Iza te veštački stvorene dimne zavese, ovo je bio derbi bez pravog pobednika.

ДЕРБИ БЕЗ ПРАВОГ ПОБЕДНИКА: Квалитет игре Партизана и Звезде далеко од њихових циљева у Евролиги

FOTO: M. Vukadinović

Pobedio je Partizan, popravio evroligaški skor na 2-3 i ispustio malo vazduha iz pištećeg ventila nakon 1-3 i poraza od Mege u ABA ligi. Nisu to sasvim beznačajni benefiti u poređenju sa statusom Zvezde. Dobila je novog trenera i izgubila po staroj matrici katastrofalne poslednje četvrtine, što znači da nije baš sve do trenera. Produžila je gubitnički niz i sa 1-4 opasno se približila prošlogodišnjem 1-6 startu.

Iza toga, ili bolje reći ispred svega toga, stoji deprimirajuća slika kvaliteta igre večitih rivala sa nikad izdašnijim udelom u državnom i gradskom budžetu. Ukupno 14 izgubljenih lopti Kevina Pantera i Šabaza Nejpira koštaju nešto manje od pet miliona evra po sezoni! U odbranu svog kapitena stao je Željko Obradović izjavom da ima problem sa obe noge, Janis Sferopulos je govorio delima. Izveo je Nejpira 1:16 pre kraja i uveo Jaga dos Santosa.

Partizanovih 17:2 u uvodnih sedam minuta nisu plod svemirske košarke, genijalno postavljenih napada i perfektne odbrane. Crno-beli su samo oberučke prihvatili ono što im je servirano na tacni. U odbrani Zvezde nije se znalo gde ko stoji, ko koga brani, ko kome pomaže. Ta sirotinjska dva poena takođe nisu rezultat protivničke besprekorne defanzive, već promašaja kakve retko viđamo na bilo kom profesionalnom nivou košarke.

Usledio je veliki preokret crveno-belih, koji su interval dug 26 minuta dobili sa 28 poena razlike i poveli 68:55 trećom trojkom Santosa. Jesu počeli da igraju bolje jer gore nisu mogli. Omaleni Brazilac je i sa visinskim hendikepom mnogo bolja defanzivno neuporedivo bolja opcija od Nejpira i Teodosića, koji u paru prave u odbrani rupu gigantskih razmera. Tom veleobrtu kumovalo je i to što je Džoel Bolomboj u nekim situacijama prevazilazio sebe, ali prvu zahvalnicu treba poslati Partizanu.

Igrači nekad ostanu toliko sami da im je neprijatno da ne šutnu. Zvezdini su crveneli od neprijatnosti usled takvih situacija, u koje nisu dolazili savršenom geometrijom napada već najčešće diletantskim odbrambenim rotacijama protivnika. Imali su crno-beli pun koš faulova van bonusa da seku prodore i linije dodavanja, iz neznanih razloga nisu za njima posezali. Obradović je napomenuo da su mu se usta osušila od ukazivanja na taj detalj.

Navijačima su zaribale glasne žice od vapaja za klasičnim plejmejkerom. Patnje Partizana u organizaciji igre sa Panterom i Nanelijem postaju sve intenzivnije, prošle sezone su Jam Madar i Dante Egzum ublažavali bolove. Haotični napadi crno-belih doprineli su utisku da odbrana crveno-belih izgleda efikasnije. Svedočanstvo njene efikasnosti su 35 primljenih poena u poslednjoj četvrtini.

Muk je zavladao „Arenom“ kada je Jago pogodio trojku za plus 13, činilo se da su „grobari“ sahranili svoje ljubimce. Veštačko disanje dao im je Alen Smailagić. Momak iz Koteža ume da zasrlja, da napravi štetu iz prevelike želje, ali nikad neće klonuti duhom. Gde se gine, tu je i Aleksa Avramović. Srpski reprezentativac iznikao je iz zemlje u završnoj deonici i sa 12 poena za manje od tri minuta izrastao u junaka derbija. Slava koju nosi od Filipina progutala je doprinos stidljivog Pi Džej Dožera, možda i najkompletnijeg igrača u ovom sastavu Partizana.

Naravno, nikad ne smete da zanemarite Zvezdin doprinos pobedama njenih protivnika u završnicama. U ovoj utakmici, kao i u nekim prethodnim, plakete su dobili Nejpir i Teodosić, dovedeni da budu neprikosnoveni lideri evroligaškog preporoda kluba. Neće biti renesanse dok je nesklada između Teovog ega i poznih igračkih godina, dok ne prestane sa nerezonskim ispucavanjem trojki u pokušaju da bogatoj karijeri doda još koju nezaboravnu uspomenu. Sferopulos je sudbinu derbija stavio u ruke dvojice najiskusnijih, možda će ubuduće razmisliti koga želi na terenu kada se rešavaju mečevi.

Večiti rivali sastaće se ponovo već u ponedeljak u 5. kolu ABA lige, ponovo pred navijačima crno-belih u „Areni“ (20.00). Ono što su prikazali u prvom derbiju daleko je od obećavajućeg, naročito kada kvalitet košarke uporedimo sa njihovim glasnim objavama juriša na fajnal-for Evrolige.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom