VREMELOV SPLIT JE CRNO-BELI: Vaterpolisti Partizana 17. maja 1998. u gradu pod Marjanom osvojili Trofej LEN

S. Krstović

18. 05. 2023. u 10:00

U PAKLU splitskog bazena "Mali Poljud" vaterpolisti Partizana Bambija su u nedelju, 17. maja 1998. godine u revanšu finala Trofeja LEN granitnom odbranom savladali domaći Jadran sa 3:1 (1:0, 0:1, 1:0, 1:0) i osvojili prvi evropski pehar posle raspada SFRJ. Crno-beli, koje je sa klupe vodio Dejan Jovović, su tada napravili veliki podvig, jer su u prvoj utakmici, 2.maja na prepunoj Banjici, golom Dejana Savića 29 sekundi pre kraja spasili remi - 8:8.

ВРЕМЕЛОВ  СПЛИТ ЈЕ ЦРНО-БЕЛИ: Ватерполисти Партизана 17. маја 1998. у граду под Марјаном освојили Трофеј ЛЕН

nikola skenderija

Utakmice su bile pod velikim nabojem, jake policijske snage obezbeđivale su prvi i, naročito, drugi duel. Crno-beli su tada bili prva srpska ekipa koja je gostovala u Splitu. Zato je ekspediciju Partizana bila dobro čuvana, u hotelu "Split" je u svakom trenutku bilo 30 agenata, a na samom bazenu nekoliko desetine specijalaca kako bi sprečili eventulani incident.

U revanđu je publika, naročito "torcida" bila veoma neprijateljski naoštrena, vređala je žestoko Beograđane, napravila paklenu atmosferu. Ali, crno-beli su bili smireni, skoncetrisani na meč, naročito na odbranu koju su odigrali perfektno. Uostalom, ne pamti se da je jedan vaterpolo meč završen fudbalskim rezultatom.

Tada je na golu blistao Nikola Kuljača sa 11 odbrana, a u junaka meča izrastao je Dejan Savić, koji je sa dva gola, parabolom u trećoj i preciznim šutem u četvrtoj četvrtini matirao ne samo Školnekovića, već i Jadran, čiji igrači nisu imali ideju kako da zatresu mrežu sjajnog Kuljače.

- Velika borba sa obe strane. Presudio je igrač manje i naša fenomenalna odbrana. Bili smo fizički i psihički spremniji od Splićana. Uvek sam govorio da je najvažnija kolektivna igra, a ovog puta sam imao veliku sreću da budem u presudnim trenucima egzekutor - pričao je posle druge finalne utakmice Savić.

Čini se da finale sa Jadranom bila utakmica života Nikole Kuljače, koji je posle osvojenog trofeja istakao:

- Velika i veličanstvena pobeda. Pokazali smo da možemo da budemo bolji od najboljih evropskih ekipa. Odbranu smo odigrali fantastično, šteta je što su dali i taj jedan gol. Znao sam da imamo veliku šansu da trijumfujemo.

Strateg Dejan Jovović bio je presrećan što su prva ekipa koja je SR Jugoslavji donela evropski trofej:

- Ono što je bilo naše najjače oružje, odbrana, izveli smo do savršenstva. Ova ekipa je mlada, a ipak je iskazala veliku volju i psihološku stabilnost. Greške smo sveli na najmanje moguću meru, a nismo dozvolili da nas kiksevi u napadu poremete.

Kraj utakmice obeležio je Nikola Ribić, koji je desetak sekundi pre kraja otpozdravljao publiku sa tri prsta:

- Na zagrevanju su odbili da nam vrate loptu, žestoko su nas vređali. Zato sam sve vreme razmišljao kako da odgovorim, kako da im malo vratim... Sama utakmica je bila paklena. Odigrali smo pametno, srce,odbrana je bila bez greške.

JADRAN SPLIT - PARTIZAN BAMBI 1:3

BAZEN: Mali Poljud. Gledalaca: 1.100. Sudije: Klarin i Dani (Italija). Igrač više: Jadran ST 10 (1), Partizan 6 (1).

JADRAN SPLIT: Školneković, Vrdoljak, Kreković, Burić, Ježina, Smodlaka, Buljan, Savićević, Arsić, Pavlović 1, Vuco, Aljinović, Đogaš.

PARTIZAN BAMBI: Kuljača, Ninkov, Soro, Maljković 1, Savić 2, Ikodinović, Ganović, Nikolić, Petrović, Popović, Vujasinović, Drašković, Ribić.

Po četvrtinama: 0:1, 1:0, 0:1, 0:1

GANOVIĆA POGODIO UPALjAČ

MADA je policijsko obezbeđenje bilo jako, ipak se na kraju dogodio incident. Uroša Ganovića dok je držao pehar neko je sa tribina pogodio upaljačem u nos.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)