"OSTAĆE ŽAL, DUGO!" Vaterpolisti se vratili u Beograd sa Svetskog prvenstva, čeka ih strašna borba za Pariz 2024

S. Krstović

31. 07. 2023. u 18:25

TIHO je bilo na ispraćaju, još tiše na dočeku. Umorni "delfini", pomešanih emocija juče ujutro su se posle skoro 28 sati puta iz Fukuoke preko Tokija i Istanbula vratili u Beograd. Vaterpolistima su osmeh na lice doneli najmiliji, ali nisu krili da im je krivo što kući nisu doneli medalju.

ОСТАЋЕ ЖАЛ, ДУГО! Ватерполисти се вратили у Београд са Светског првенства, чека их страшна борба за Париз 2024

FOTO: VSS: S. Sandić

- Značajna pobeda je bila protiv Italijana, jer smo posle nekog perioda konačno ušli u polufinale. Ali, na kraju kako smo bili među četiri, a ostali bez medalje, sigurno je da ne možemo da budemo zadovoljni - istakao je selektor Uroš Stevanović.

Kormilar "delfina" podvlači da je četvrto mesto vredno najviše zbog plasmana na SP u februaru iduće godine u Dohi, gde će četiri selekcije izboriti odlazak na Olimpijske igre 2024. u Parizu.

- To je izuzetno bitno zbog Evropskog prvenstva u januaru iduće godine u Netanji, odakle samo jedna ekipa vadi kartu za Pariz. To prvenstvo u Izraelu je za nas otežavajuće, jer idemo iz donjeg doma i moramo preko osmine finala da izborimo četvrtfinale u kojem nas čeka pobednik jedne od dve grupe iz gornjeg doma. S te strane možemo da budemo zadovoljni četvrtim mestom. Sve ostalo je za jednu dublju analizu, ali sigurno je napravljen jedan korak napred. Sad koliko, to ćemo da vidimo u budućnosti - naglasio je Stevanović.

"Delfini" su na put krenuli još 22. juna. U Istanbulu su izborili lako plasman na EP, u Los Anđelesu bili sedmi na Svetskom kupu, da bi četvrtim mesto na prvenstvu sveta stavili tačku na naporno leto.

- Što smo više vremena provodili zajedno, što kroz trening, što kroz utakmice bili smo bolji. Na šampionatu planete imali smo pad u polufinalu protiv Grčke, što nije posledica kvaliteta. Prevelik grč, prevelika ispražnjenost posle utakmice sa Italijom i fizički i emotivno, jednostavno nismo se vratili do tog polufinala. Ostaće žal dugo, ali i to je jedno iskustvo koje smo morali da platimo - smatra Stevanović.

Na šampionatu se videlo da je konkurencija sve jača.

- To je očigledno po rezultatima. Prvih osam ekipa su pokazale da svaka svaku može da pobedi. Nikad veća konkurencija, iako se priča da je kvalitet opao.. Hrvatska je deveta, a sa svima je bila egal. Zato će izuzetno teško biti otići na Olimpijske igre, što je nama glavni cilj. Zbog toga je bitno što smo izborili Dohu - podvukao je Stevanović.

Kapiten Nikola Jakšić smatra da četvrto mesto ne može da ih uteši, jer su se vratili kući bez medalje:

- To boli, jer nije ono što smo očekivali. Po meni nema razlike da li smo četvrti, peti ili deveti, ali svakako jeste uspeh. Uspeli smo da uđemo u polufinale, imali dve utakmice za medalju, nismo dobili nijednu, ali se nadam da smo dosta naučili na SP i da ćemo već na EP u januaru da se pokažemo u boljem svetlu.

Lider "delfina" smatra da je "nova ekipa stekla iskustvo za naredna takmičenja", gde će na EP i SP da jure olimpijsku vizu.

- Biće teško izvaditi kartu za Pariz, ali ne sumnjam da ćemo uspeti to da uradimo. Pokazali smo dosta toga na šampionatu i možemo samo da idemo gore - uveren je Jakšić.

Ogroman psihološki teret

SELEKTOR Stevanović je priznao da ekipa oseća psihološki teret zbog prethodne, zlatne generacije:

- Veliki je teret. To se videlo posle pobede nad Italijom, jer taj izliv emocija koji sam video kod igrača nismo uspeli da eliminišemo do polufinala sa Grčkom. Mislim da ih je to dosta opterećivalo, toliko je bilo pražnjenje posle četvrtfinala da protiv Grčke nismo bila ekipa, kakva je bila na šampionatu.

Lazić: Napredovali kao ekipa

CENTRA Đorđa Lazića kao olimpijskog pobednika četvrto mesto ne ispunjava. Ali, kada se osvrne na prošlu godinu svestan je da su napravili "ohrabrujući dobar rezultat".

- Znam da niko ne može da bude zadovoljan četvrtim mestom, ali vidi se pomak u igri, atmosferi, napredovali smo kao ekipa i mislim da smo na pravom putu za sve što nas očekuje u budućnosti. I konkurencija je sve jača, rekao bih da ekipe nikad nisu bile ujednačenije. Čak sedam, osam ekipa može da se bore za najviši plasman - istakao je Lazić.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)