MODERNIZACIJA SPORTA Ministar Gajić: "Pozivam srpske saveze i klubove da investiraju u nauku"

A. I.

29. 05. 2024. u 10:53

Pod sloganom „Inspirišemo razvoj" održan je 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, najstarija i najpoznatija regionalna tehničko-tehnološka sajamska manifestacija, gde je pod okriljem Vlade Srbije i resornih ministarstava organizovana izložba inovacija i novih tehnologija pod nazivom „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve – zakorači u održivu budućnost".

МОДЕРНИЗАЦИЈА СПОРТА Министар Гајић: Позивам српске савезе и клубове да инвестирају у науку

FOTO: Ministarstvo sporta Srbije

Manifestacija okupila je oko 600 domaćih i stranih izlagača i drugih učesnika iz tridesetak zemalja sa četiri kontinenta, a počasni gost bila je Narodna Republika Kina sa 22 institucije i kompanije koje predstavljaju nove tehnologije i inovacije.

Aktivno učešće na 66. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća uzelo je i Ministarstvo sporta Republike Srbije kroz četiri izlagača: Centar za rano dijagnostikovanje posturalnih deformiteta iz Knjaževca,  InLoodis - naočare za virtuelnu realnost (hologrami igrača) tokom treninga, Eagle CS - čelendž sistem na odbojkaškim utakmicama i Mini laboratorija za biomehaničku analizu pokreta, prof dr Dimitrije Čabarkapa.

FOTO: Ministarstvo sporta Srbije

- Država Srbija koja je naslednik velike zemlje Jugoslavije je jedina zemlja na svetu koja uz nekadašnji Sovjetski savez ima pet zlatnih olimpijskih medalja u pet koletivnih sportova. Taj rezultat je došao kroz to što je postojalo ogromno znanje kod svih ljudi koji su učestvovali u procesu pripreme tih sportista, a zatim i znanje trenera kroz tadašnje tehnologije i metodike treninga. Kasnije su širom sveta naši stručnjaci prenosili znanje i napravili veliki imidž jugoslovenske i srpske škole metodike treninga. Tehnološki razvoj može da koristi samo onaj ko je tehnološki potkovan, jer u današnje vreme inflacije informacija je veoma opasno, a govorim o fizičkoj kulturi u sportu, ukoliko nemate jasna teoretska znanja, nemate ideju, cilj, put kako idete ka tom cilju i ne možete da upotrebite ništa što smo mogli videti i na proteklom Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, niti od prirodnih ni društevnih nauka što mi imamo u tehnologiji sporta. Naša pozicija je takva da dosta dobro stojimo sa kadrovima, ali treba da se kao i u svemu ažuriramo najsaveremnijim znanjima. Pozivam sve naše sportske saveze, klubove da primenjuju i investiraju u nauku, znanje i primenu naučnih dostignuća u praksi.  rekao je ministar sporta Rebublike Srbije Zoran Gajić.

FOTO: Ministarstvo sporta Srbije

Na Sajmu tehnike ispred Ministarstva sporta predstavio je svoj rad i znanje kroz mini laboratoriju za biomehaničku analizu pokreta, prof dr Dimitrije Čabarkapa, zamenik direktora jedne od pet najvećih laboratorija za sportsku nauku u Americi koji živi i radi u Americi već punih 13 godina.

- Moja želja je da inovacije u svetu u sportu koje sam imao prilike da vidim i iskusim tamo donesem u našu zemlju. Prvog dana kada sam se sastao sa ministrom Gajićem, mogu reći da sam se zaljubio u njegovu viziju kako sport treba da napreduje u ovoj državi i nešto što se podudara sa mojom vizijom i željom da pomognem našem narodu da napravimo svoju performansu. Ali isto tako mislim da sva ova inovativna tehnologija koja postoji koju smo izložili na proteklom Sajmu ne pomaže samo našim sportistima da osvoje zlatnu medalju, već pomaže svim onim rekreativcima i semi profesionalcima da unaprede svoju performansu i ujedno smanje rizik od povrede. Prikazali smo dva sistema, jedan sistem sa tenziometrijske platforme koja se koristi za detaljnu analizu skoka ili različitih pokreta i sistem koji se isto primenjuje na mesečnom ili nedeljnom nivou, pri analizi sportista i sportske performanse. Sve se sastoji od osam kamera koje neinvazivno i vrlo efikasno mogu da izuče kompletnu biomehaničku analizu ljudskog pokreta. Sve ovo može  i da se primenjuje za analizu sporskih aktivnost, kao šuta u košarci, kao smeča u odbojci, osam kamera sinhronizovano rade, analiziraju ljudski pokret i mogu da proizvedu uz pomoć jako dobro odrađenog softvera kompletnu analizu koja može da se podeli na različite nivoe što omogućuje može da se analizira sportska performansa u detalje i te informacije mogu odmah da se daju ljudima u sportu kao što su kondicioni treneri ili sportsko specifični treneri kako bi oni unapredili trenažni proces i omogućili sportistima da dođu do optimalne performanse. Ova tehnologija trenutno ne postoji u Srbiji i mislim da njenim dolaskom mi možemo unaprediti kondiciju svih sportista na različitim nivoima, i mlađih kategorija. Mislim da ovakva vrsta tehnologije treba da bude ubačena i da bude deo sportskog centra BIO 4 kampusa, jer je to naša šansa kao države Srbije da ne samo dostignemo i uđemo u korak sa drugim Evropskim zemljama na svetu, nego možda i da postanemo lideri u tom polju i u naučnim istraživanjima, koja se objavljuju, a samim tim i sa uspehom koji možemo da ostvarimo na terenu – istakao je prof dr Dimitrije Čabarkapa.

FOTO: Ministarstvo sporta Srbije

Srbija se može pohvaliti i tehnologijama koje postoje i primenjuju se samo kod nas u ovom delu jugoistočne Evrope. Jedna od njih je i aparat za dijagnostifikovanje i korekciju posturalnih deformiteta koji se nalazi i primenjuje u Centru za rano dijagnostikovanje posturalnih deformiteta u Knjaževcu.

- Aparat koji posedujemo je poslednje naučno otkriće u ovom delu dijagnostike i on nam u stvari određuje skoliozu, ortozu, ravna stopala, pokrete glave, daje preko 80 parametara za nekih par minuta merenja. Neinvaziva je metoda, nema rendgenskog zračenja, idealna je za decu i nadamo se da će ovo biti nacionalni program u Srbiji. Ovo je jedini instrument na prostoru zapadnog Balkana, jedini instrument na prostoru jugoistočne evrope, ali ono što je jako bitno treba da iskoristimo instrument koji posedujemo kako bi smo pored dece iz Knjaževca obuhvatili i decu prostora cele Srbije odnosno gde bi jedan nacionalni projekat koji bi obuhvatio svu decu osnovnog školskog uzdrasta, bio jedini takav u ovom delu Evrope.  Do sada takvih projekata nije bilo. Ministarstvo sporta će krenuti sa ovom akcijom sa ciljem da se prošiti na celu našu zemlju kako bi svako dete dobilo svoju ID karticu, odosno ID karton kosturalnog statusa, jer uzrast dece od 5 do 8 razreda je veoma kritičan, postoralni poremećaji su nazastupljeniji i upravo tada trebamo da vršimo veoma čestu dijagnostiku i da vršimo korekciju, da našu decu posle osnovne škole izvedemo na pravi put i da dobijemo zdravu populaciju Srbije, što nam je i cilj,  rekao je prof dr Mikica Vidojević, spec. med. sporta Knjaževac.

FOTO: Ministarstvo sporta Srbije

Pored Italije i Poljske, Srbija je treća zemlja u Evropi koja ima svoj čelendž sistem u odbojci. 

- Uspeli smo da prođemo svih pet tehničkih komisija CEV krovne federacije, tako da smo odobreni za rad na svim takmičenjima u halama. U principu, šta je video čelendž? Video čelenž je pomoć sudijama pri donešenju bitnih odluka. Proizvod se zove Eagle challange system. Radimo Radimo Super ligu Srbije, radili smo Hrvatski kup,  Ligu šampiona, Čelendžer kup, CEV kup u Srbiji, pratili smo srpske timove koji su igrali evropska takmičenja, Super kup i Kup Srbije. Grci i Nemci su neki od interesenata da otkupe proizvod, ali mi još uvek razmišljamo šta da radimo, da li da štitimo naš ili ne. Čitava priča je u tome što mi obrađujemo ogromnu količinu informacija, preko 4000 slika u sekundi i tu tehnologiju nije lako osvojiti. Onda kad je imate, ne postoji granica, sve je to u istom sistemu. Mi smo uspeli uz veliku pomoć Ministarstva sporta i Odbojkaškog saveza Srbije,  rekao je Ivan Vladimrov jedan od osnivača Eagle challange systema.

FOTO: Ministarstvo sporta Srbije

Na sajmu su okupljeni mogli da probaju i InLoodis - naočare za virtuelnu realnost (hologrami igrača) tokom treninga.

- Suština našeg start-up je da revolucionarizujemo zapravo celokupan trenažni proces, trenutno na košarci. Suština je da će jednostavno kompletan trenažni proces u budućnosti  biti zasnovan na analitici, na podacima, koja će biti najveća vrednost i našeg start-upa. Očekuje nas i boravak u Denver Nugetsima, dobili smo poziv da predstavimo celokupnu ideju, naša košarkaška zajednica je poznata širom sveta, i sa druge strane neki naredni koraci jesu da okupimo celu košarkašku zajednicu, da apsolutno spojimo tehniku i sport u Srbiji i da odavde možemo širom sveta da predstavimo sve ono što znamo, a ne samo da izvozimo gotovo znanje već da damo celokupan proizvod, a da se zapravo razvoj dešava u Srbiji i da ovde pravimo najbolju start-up scenu u sportu. Neki stepen dalje jeste zapravo nadogradnja našeg proizvoda na postojeće infrastrukture u trenažnim halama širom sveta, gde ćemo zapravo kompletne podatke moći da vizuelizujemo i da damo mogućnost trenerima da kroz skraćeni proces podignu potencijal svojih igrača na viši nivo, zaključio je Ranko Stojanović, direktor operacija našeg start-up ILUDIS.

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“ 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

RONALDOVA ŽENA NIKAD IZAZOVNIJA: Lepa Georgina mamila uzdahe na Evropskom prvenstvu (FOTO)