NOŽ U LEĐA SRBINU: Kako su Rafael Nadal i Rodžer Federer izveli da Novak Đoković izgubi prvo mesto na ATP listi

D. N.

21. 05. 2022. u 21:33

NOVAK Đoković će, ni kriv ni dužan, snositi velike posledice zbog odluke Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) da se "kazni Vimbldon", a navodne sankcije najvećem turniru na svetu za posledicu će, zapravo, imati kažnjavanje Srbina. Sve to, iza kulisa, zakuvali su Rodžer Federer, Rafael Nadal i nekoliko njihovih kolega.

НОЖ У ЛЕЂА СРБИНУ: Како су Рафаел Надал и Роџер Федерер извели да Новак Ђоковић изгуби прво место на АТП листи

Tanjug/AP

Podsetimo, na trećem grend slemu u sezoni neće se deliti ATP bodovi, ali će i teniseri i teniserke izgubiti poene osvojene prošle godine, zbog čega će najviše ispaštati Nole.

Srpski as će ostati bez 2.000 bodova, koje je osvojio kao vimbldonski šampion, pa će ga prestići i trenutno drugoplasirani Danil Medvedev i trećeplasirani Aleksandar Zverev.

Ali, kako se do ove neverovatne odluke došlo? (A neverovatna je jer je ATP mogao da "zamrzne" bodove, kao tokom početnih meseci Kovid pandemije, ali se nekim čudom na to sada nije odlučio).

Britanski "Dejli mejl" otkriva da je sve poteklo iz jednog organa Asocijacije teniskih profesionalaca, Saveta igrača.

A tamo "vedre i oblače" Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Prema pisanju pomenutog engleskog medija, kada je postalo jasno da je Vimbldon, kao nezavisni turnir, a član "grend slem četvorke" rešio da, bez konsultacija sa ATP-om zabrani učešće ruskim i beloruskim takmičarima, glavni ljudi "belog sporta" tragali su za odgovorom. Pitali su se - šta raditi sa izbačenim akterima, kojima je svakako sledilo oduzimanje prošlogodišnjih bodova, a zatekla ih je nemogućnost da nove osvoje.

Upravo je tada Savet igrača predložio sedmočlanom Upravnom odboru ATP-a da se "vimbldonska situacija" reši na pomenuti način: da se ne dodeljuju bodovi onima koji učestvuju na čuvenom turniru, ali i da se istovremeno obrišu prošlogodišnji učinci.

Nadal takvom odlukom - ne gubi ništa, jer nije ni igrao na Vimbldonu 2021. godine, a Federer gubi samo 360 bodova, jer je prošle sezone ispao u četvrtfinalu porazom od Huberta Hurkača. 

Novak Đoković, naravno, gubi najviše ovakvom odlukom, ne samo bodove (pomenutih 2.000), već i prvo mesto na ATP listi.

Priča o tome da se, prosto, ponovo "zamrznu bodovi", ako je i postojala u teniskim kuloarima ATP-a, nije prošla. "Savet" Saveta igrača je prelomio i - Nole je najviše oštećen. 

Inače, "Dejli mejl" je 11. maja prvi put obavestio javnost kako stvarno stoje stvari, da je "Savet igrača, u kome su Federer i Nadal, glasao da se bodovi ne računaju na Vimbldonu".

Potom je 16. maja ta informacija plasirana pod naslovom "ATP rizikuje bes najboljih zbog odluke o vimbldonskim bodovima", dok se u tom tekstu Nadal i Federer nazivaju "veoma posvećenim" pomenutoj promeni, opisanoj kao "haotični manevri iza kulisa".

Brojni Noletovi navijači zgroženi su ovakvim ponašanjem njegovih najvećih rivala, a redakcija "Novosti" vam izdvaja jednu od reakcija. U pitanju je korisnica Tvitera iz Meksika, koja je navela sledeće:

- U svakom slučaju, sigurna sam da su Rodžer i Rafa veoma ponosni na to što su iz kancelarija Saveta igrača mogli da urade ono što nisu mogli na terenu: da oduzmu Đokoviću mesto broj 1. Ali, on (Novak) ima 372 garantovane nedelje na vrhu. To je za 62, odnosno 163 nedelje više od njih dvojice. Najmanje. Čak i sa ovim varanjima.

Bilo kako bilo, do Vimbldona ima još sasvim dovoljno vremena da se Đoković na druge načine pobrine za ulazak u istoriju. A prvi je Rolan Garos 2022, koji počinje u nedelju, i za koji je već obavljen žreb.

BONUS VIDEO: Novak i Jelena u ludom noćnom provodu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

LAJOVIĆ BLISTA POSLE POBEDE: Evo šta je Dušan rekao pred meč sa Cicipasom