SRBIJA OVO NIKADA NEĆE OPROSTITI: Novak Đoković je pokraden! Antologijska politička prevara koja je ukaljala "beli sport"

Novosti online

13. 07. 2022. u 22:27

SPORT i politika dva su entiteta koja na prvi pogled nemaju dodirnih tačaka. Ipak, uticaj ove druge, u svetu manje voljene grane, oduvek je imao neupitan efekat na ljude koji se bave plemenitim veštinama.

СРБИЈА ОВО НИКАДА НЕЋЕ ОПРОСТИТИ: Новак Ђоковић је покраден! Антологијска политичка превара која је укаљала бели спорт

FOTO: Tanjug/AP

Poslednje dve godine pojavom SARS-CoV-2 virusa i usled ruske invazije na Ukrajinu, taj uticaj je enormno porastao.

Na površinu su isplivali svi oni oduvek prisutni, u manjoj meri, dvostruki aršini i prljave zakulisne radnje, kojima je sada zauvek ukaljan svet "belog sporta".

Slučajno ili ne, činjenica je da ne postoji sportista koji je pretrpeo veće posledice usled političkih i društvenih dešavanja od Novaka Đokovića.

Foto: Profimedia/AP

Ono što je najočigledniji jeste broj poena na zvaničnoj ATP listi, koji je praktično ukraden srpskom asu.

Podsetimo, trenutno sedmi reket sveta je prethodne takmičarske godine stigao do sva četiri velika grend slem finala, a poražen je samo u završnici Ju-Es opena, kada je bolji od njega bio Danil Medvedev. 

Sve to vinulo ga je do meteorskih visina, favorizujući ga u tzv "GOAT trci", kako za zvanjem najboljeg tenisera moderne ere, tako i titulom najvećeg u dugoj i bogatoj istoriji ovog sporta.

Prelomna godina u "GOAT trci"


Nole je ovde godine trebalo da brani ogromnih 7.200 bodova i to samo sa grend slem turnira, a onda je usledila velika farsa i kontroverzna deportacija iz Australije, koja mu je otkinula kapitalnih 2.000 poena.

Otpisani se još jednom vratio, zapušio je usta kritičarima u prestonici Italije, i na spektakularan način postao novi "rimski imperator".

Delovalo je da se negativan narativ koji okružuje Đokovića promenio i da će vratiti reputaciju kakvu je i posedovao. 

Ali, tu se nije zaostavila politička tortura kroz koju je prolazio Srbin. Usledila još jedna sramna odluka teniskih organizacija....

Naime, reakcija ATP-a na odluku Vimbldona da zabrani učešće ruskim i beloruskim sportistima zbog rata u Ukrajini, bila je da se na ovogodišnjem nezvaničnom prvenstvu sveta ne računaju bodovi, a pogodite koga je ta odluka najviše zabolela?

FOTO: Tanjug/AP

Ni kriv ni dužan, Novak Đoković je izgubio još 2.000 bodova. ATP je rešio da kazni čelnike "Ol Ingland klaba", dok je ta odluka bila zapravo najveća moguća kazna srpskom asu. 

A opet, pokorio je Nole Britaniju, doneo najprestižniji teniski trofej u Srbiju, ali je kao prvi igrač u istoriji tenisa, nazadovao na rang listi posle osvajanja jednog grend slema. Suludo, baš.


Ni tu nije kraj... 


Vlada Sjedinjenih Američkih Država je nedavno objavila nove smernice po pitanju korone.

Nekoliko ograničenja je ukinuto, na primer, međunarodni putnici više neće morati da podnose negativan izveštaj o testiranju. Međutim, i dalje važi pravilo da stranci dostave dokaz o vakcinaciji protiv korona virusa za ulazak u SAD.

Foto: EPA-EFE/BRIAN HIRSCHFELD

To znači da bi Đoković, koji je odlučno odbio da promeni vakcinalni status, i nekoliko puta potvrdio da taj stav nema nameru da promeni u budućnosti, mogao da propusti još jedan grend slem ove godine.

I to otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Američkih Država, koje bi trebalo da počne 29. avgusta ove godine.

Na Ju-Es openu Srbin je trebalo da brani 1.200 poena, što zajedno sa prethodne 4.000 čini ukupno 5.200 bodova, za koje teniska ikona nije "stigla" ni da udari reketom lopticu.


Ono što Đokoviću ukradu, to mnogi ne osvoje za čitavu karijeru


Da bi se shvatile razmere ove epske sportske krađe, valja uzeti jednu činjenicu u obzir. Srpski teniser je prethodnu godinu završio na vrhu ATP liste sa 11.540 bodova. Praktično, 5.200 je maltene polovina toga. 

Zanimljivo da su samo četiri igrača za celokupnu prethodnu godinu sakupila više.

Nadal je, primera radi, imao 4.875. Najviše poena koje su Conga i Berdih imali u celoj karijeri je 5.230 poena. Marin Čilić, Albert Kosta i Andre Gomez su grend slem šampioni, a nikada nisi uspeli da dosegnu taj broj bodova koji je ukraden Đokoviću.

FOTO: Printskrin/ATP

 

Ukratko, većina najvećih tenisera današnjice nikada nije uspela da osvoji onoliko, koliko je politika oduzela našem teniseru. 

Slobodan pad najvećeg u istoriji se ni tu ne završava...

Treba imati na umu da sledi turneja od četiri velika masters turnira u Kanadi i Americi, koji nose dodatnih 4.000 bodova, za koje postoji mogućnost da Nole neće moći da se bori.

Rekordi

Novak Đoković je bio na samo pet nedelja od obaranja rekorda legendarne Štefi Graf, koja je provela 377 sedmica na čelu teniske planete. Bio je na ivici da postane tenisko božanstvo, ali izgleda da neko nije želeo da se to desi...

Takođe, Đoković je bio za petama Rodžeru Federeru, kada su u pitanju titule osvojene na završnom prestižnom turniru u Londonu - ATP Finale - sa samo jednom titulom manje od legendarnog Švajcarca. 

Sada se zbog oduzimanja poena neće krajem godine naći u prestonici Engleske, te će mu na taj način ponovo biti uskraćeno pravo da bije bitku za dragocenih 1.500 ATP bodova. 

I za sam kraj, ne treba zaboraviti ni trku koju pristalice Rafaela Nadala uzimaju kao krunski dokaz, kako bi osporili da je srpski as najveći u istoriji.

FOTO: AP/Tanjug

"Bik sa Majorke" prednost po broju grend slem titula ostvario je upravo zato što je Novak deportovan iz Australije, gde je doputovao kao veliki favorit da ponese titulu kući, ali je ubrzo morao da spakuje kofere.

Španac je iskoristio put koji mu je krčila vlada "zemlje kengura", i stigao do svoje 22. titule na najvećim teniskim turnirima u godini.

Bila je ovo mentalno, emotivno, duhovno i fizički iscrpljujuća godina za ponos naše zemlje. 

Ovakve odluke teniskih organizacija nemaju samo trenutan uticaj na poredak, već bi mogle da imaju dalekosežne efekte na predstojećim turnirima.

FOTO: Tanjug/AP

Naime, Đoković će biti postavljen za sedmog nosioca (ukoliko svi ispred njega budu nastupali), te će tako sigurno dobiti teži žreb nego što bi bio slučaj da je na nekoj od prve dve pozicije.

Ipak, ono što je mnogo važnije od pukih brojki, jeste superioran način na koji je Novak Đoković još jednom demonstrirao svetu da je najbolji kada je najteže, a planeta će i dalje bez obzira na sve imati privilegiju da uživa u najboljem što je ovaj sport ikada imao.

Za pozicije nek se bore drugi, one mlađe snage, srpski as igra za ličnu satisfakciju, radost zemlje čije boje brani i radost svoje porodice.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)