NOLETOVE BROJKE ZA VRTOGLAVICU: Gi Forže, legendarni francuski teniser, za "Novosti" o Đokoviću za koga nema limita

Stari teniski znalac bio je u pravu. Legenda francuskog tenisa Gi Forže bez mnogo dvoumljenja predskazao je da će Novak Đoković da pobedi Alkaraza, a već mu je predvideo i 24. i 25. titulu, možda već ove godine! A što se tiče dvadeset i treće, kaže:

НОЛЕТОВЕ БРОЈКЕ ЗА ВРТОГЛАВИЦУ: Ги Форже, легендарни француски тенисер, за Новости о Ђоковићу за кога нема лимита

Foto: Goran Čvorović

- Taj broj izaziva vrtoglavicu! Već je, praktično, najbolji na svetu. A 23 mogu da budu 24 ili 25 do septembra.

Reporter "Novosti" našao se među grupom izveštača koja je imala priliku da razgovara sa Foržeom na susretu s legendama, a naše prvo pitanje bilo je, naravno, da li Đoković ima sposobnost da nastavi dalje da osvaja grend slemove, jedan za drugim.

- Sposoban je! Limiti Novaka mogu, kao i kod Rafe, da budu samo fizički. Igraće sve do onog dana kada njegovo telo više ne bude moglo da izdrži ovaj ritam – odgovara nam Forže.

Veliki doprinos Đokovićevim uspesima predstavlja i to što prati tehnologiju, razvoj svega što se događa u ishrani i na drugim poljima, što puno radi na sebi, vodi računa šta jede.

- To je deo njegovog uspeha – slaže se Forže u razgovoru s novinarima. - Ništa ne prepušta slučaju. Ima uz to vanserijsku odlučnost i mentalnu snagu, da održi takvu disciplinu, toliki broj godina. I Nadal je sličan. Osvojio je 22 grend slema, i da ga nije zabolelo stopalo, možda bi i on osvojio 23 ili 24, kao što će to uraditi Novak. To su ljudi koji imaju mentalni talenat van norme.

Ispričao je Forže i jednu anegdotu iz vremena dok je bio direktor pariskog mastersa u Bersiju.

- Sećam se da nam je Novak poslao listu šta sve želi da ima u svojoj hotelskoj sobi, koje sve proizvode i namirnice. Sve je bilo dosta različito od onoga što su tražili ostali. Veoma uravnoteženo i zdravo. Mora da nije baš gurmansko uživanje na Novakovom trpezarijskom stolu! – našalio se Forže.

Kaže istovremeno da Novak ne zahteva nikakve specijalitete.

- To su sve izuzetne namirnice, ali sve je jednostavno, ništa sofisticirano. Tu je da bi igrao i pobedio – kaže Forže, naglašavajući da Đoković vodi računa o svakoj sitnici, od toga koliko spava, do toga šta tačno jede.  

Bilo je zanimljivo saznati i Foržeov stav oko toga da li Alkaraz može da se poredi s Nadalom.

- Postoji sličnost između njih dvojice, s tim što je Alkaraz tehnički kompletniji igrač nego što je Rafa bio u njegovim godinama. Igra mnogo agresivniji i ofanzivniji tenis, pa samim tim pravi i više grešaka. To ujedno i znači da je manje solidan – odgovara Forže na pitanje "Novosti".

Napravio je i zanimljivo poređenje.

- Alkaraz se nalazi za volanom Ferštapenovog "Red bula". Vozilo je fantastično, njime upravlja vanserijski pilot. Ali treba voditi računa kako se ulazi u krivine. Ako to uradiš sa 200 ili 210 kilometara na sat, ideš pravo u zid. Moraće, dakle, da nauči da upravlja izuzetnim bolidom – poručio je za naš list.

Osvrnuo se u razgovoru s novinarima i na nove generacije u širem smislu.

- Imamo sreće. Povlačenjem Rodžera i Rafe, shvatili smo da imamo još puno mladih koji dolaze. Tu su Siner, Alkaraz, Rune, Rud, o kojima se puno govori i koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim – objašnjava Forže kako gleda na budućnost svetskog tenisa.

Bilo je reči i o tome što Francuzi nemaju mnogo uspeha poslednjih godina u tenisu, iako ulažu značajna sredstva.

- Federacije na istoku, poput Srbije, nisu tako bogate kao naše, ali iz tih krajeva dolaze perfektni igrači. To znači da naši teniseri, s 18-19 godina, moraju da nauče da se snalaze, a ne da uvek računaju na sistem koji ih je dotle doveo – analizira Forže.

Legenda francuskog tenisa, međutim, ističe da ne treba kritikovati dobar sistem, ali i dodaje u odgovoru za "Novosti":

- Možda nismo bili dovoljno "čvrsti" s našim igračima. Mnogo vremena se provodi u razgovorima, slušanju, saučestvovanju. A kada pogledate put kojim je prošao Novak, vidite da je mnogo patio. Bilo mu je teško. Ali on je u teškoćama pronašao izvor sublimacije. Ne mislim da bi svima trebalo da priredimo patnju. Ali mislim da smo u principu dosta nežni i blagi prema našim mladim igračima.

Zona komfora očigledno ne ide u paru s uspehom.

- Napreduje se u teškoćama i strogosti. Kada se juniori, okruženi sistemom, najednom nađu kao "direktori sopstvenih preduzeća", nastaju problemi. Teniseri su u neku ruku šefovi. Moraju da plaćaju trenere, terapeute, agente, ceo tim. Da stvore strukturu. Treba imati plan, strategiju, osećaj za vođenje posla. Možda bismo mogli bolje da pripremimo mlade igrače za tu tranziciju, iako treneri rade fenomenalan posao u Francuskoj – veli Forže.

Ističe da igrači moraju da nauče da naprave dobar projekat.

- Nekada naprave loš izbor. Dobitna kombinacija mora da se traži. Ako posle šest meseci ne funkcioniše, treba promeniti strukturu. Ne da bi se napredovalo na listi, već da bi se bio bolji igrač. Nema ničeg goreg nego videti mladog tenisera godinu dana kasnije s istim kvalitetom i istim nedostacima. Šta je radio tokom tih godinu dana? Bio je stoti i ostao stoti. To je u redu. Ali zašto za to vreme nije poboljšao servis? Svi smo se mi, Janik, Džo, ja, susretali u karijeri s teškim izborima i sumnjama – zaključio je Forže.


 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)