POKREĆE GA LJUBAV NAVIJAČA: Kako je Novak Đoković ispisao istoriju i ušao u večnost (8)

Užurbano strujanje stazama između stadiona na Rolan Garosu, nekoliko sati pred veliko polufinale protiv Karlosa Alkaraza. Navijači su već tu u velikom broju. Prisustvovali su zagrevanju, sada šetaju naokolo i nestrpljivo čekaju da započne dvoboj veka.

ПОКРЕЋЕ ГА ЉУБАВ НАВИЈАЧА: Како је Новак Ђоковић исписао историју и ушао у вечност (8)

Foto: Goran Čvorović

Neki od njih uspeli su samo da uđu na kompleks i tek pokušavaju da nabave kartu za stadion. Jedan od njih razgovara telefonom. Poznat jezik. To je Željko iz Mostara. Pozdravimo se, pa produžim poslom dalje. Kasnije, ponovo se srećemo. Željko mi prilazi, kaže da mu je drago što me opet vidi, jer ima poruku koju bi želeo da prenesem.

- Svi mi, bez obzira na to da li smo Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, moramo da budemo uz Novaka. Ne može da bude drugačije – kaže ovaj kršni Hercegovac.

Pridružuje nam se bivša teniska šampionka, Hrvatica Iva Majoli.

- Imam dobar filing – najavljuje.

Začas se okupi društvo. Mihajlo i Ivan sa Banovog brda, Valentina i Sandra iz Ćuprije, Katarina s Uba, Blaženka, Sanja, Mila, Julija i Anželik iz Pariza, Sofija iz Novog Sada, Sanja iz Crne Gore sa prijateljicom Fransoaz. Francuzi Florijan i Toma, sa srpskim zastavama. Tročlana porodica iz Švajcarske koja je za ovu priliku napravila posebne majice s Novakovim imenom. Došli naši ljudi iz Nemačke, Španije, Švedske.  

Srećemo grupu, sa raširenim srpskim zastavama, u kojoj su Novakovi navijači iz Maroka, Tunisa, Italije, Kipra i Singapura! Svi stranci. Nole je čudo. Ujedinio je ljubav prema sebi iz svih kutaka planete.

Novak i njegovi navijači, to je ljubavna priča koja uvek greje vatru osećanja. Ima ih celog sveta. Tako je to bilo i ove godine. Na jednom od prvih treninga, pre početka turnira, Holanđani Hajs došao s kćerkom Olivijom, iz Amsterdama, samo za taj dan. Bio je svojevremeno i na velikom finalu na Vimbldonu 2014. između Noleta i Rodžera.

Na svakom Novakovom treningu puno je srpskih zastava. Ništa slađe, nego kada se na jakom francuskom akcentu s tribina čuje glasno "Ajmo, Nole". Ima dana kada se treninzi održavaju daleko od očiju javnosti, na kompleksu "Žan Buen". Tu navijači ne mogu da uđu, ali su se izveštili. Postave busiju pred kapijom, pa čekaju. Nekada i satima. Po suncu, kiši. Među njima, bila je i Kaća. Došla je s Kipra. Novakov potpis, selfi, stisnuta ruka ili samo osmeh biće dovoljna nagrada. Bila je na njegovim mečevima u Australiji, na Vimbldonu, u Dubaiju, Abu Dabiju... Pored nje, Andrij iz Ukrajine i Rikardo iz Kolumbije, takođe Noletovi navijači. Zatičem, tu, dva dana kasnije, i Pekinam iz Egipta, trenutno studentkinju u Lionu, Novakovu vernu mladu obožavateljku. Ovo nam je, valjda, tokom godina, četvrti-peti put da se srećemo, od Rolan Garosa, do Bresija.

I na krajnjem fotografisanju, s Ajfelovom kulom u pozadini, reka obožavalaca. Potpisi sleću na loptice, zastave, ruke, majice, sve što prima olovku. Škljocaju kamere telefona, u opštoj radosti.

Posebni trenuci nastupaju na meču. Kad je potrebno, s tribina stiže podrška. Čudo jedno koliko srpskih reči tada može da se čuje. Glavnu reč vodi navijačka grupa "Srbikosi" koju čine članovi iz Francuske, Srbije i Belgije. Kad oni dignu glas, atmosfera ključa do usijanja.

Ima, naravno, u publici, i onih koji zvižde. Neki koji baš i ne vole Novaka. Tek tad u nadgornjavanju odjeknu glasne žice njegovih navijača.

- Neka oni zvižde, a ja ću nastaviti da pobeđujem! – sleže ramenima Novak.

Posle ga ceo stadion nagradi gromoglasnim aplauzom.

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije