NOLE: KOSOVO JE SRCE SRBIJE - Kako je Novak Đoković ispisao istoriju i ušao u večnost (9)

Veliki je sportista Novak Đoković, ali je isto tako i veliki čovek. A fantastični gest koji je načinio posle meča prvog kola, potvrdio je i koliko je veliki patriota.

НОЛЕ: КОСОВО ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ - Како је Новак Ђоковић исписао историју и ушао у вечност (9)

Foto: Goran Čvorović

Reči ispisane njegovom rukom, ćirilicom, na kameri, "Kosovo je srce Srbije! Stop nasilju", odjeknule su čitavom planetom.

Osetio je Novak nepravdu, video šta se događa s njegovim zemljacima, tamo, odakle i sam potiče, gde su i njegovi koreni, i odlučio da reaguje. Snažno i direktno. U trenutku dok je to pisao, najpre je nastao muk, a onda su svi, kojima je Kosovo na srcu, osetili veliki ponos.

Obrazlažući svoj potez, Novak je poručio da nije političar i da nema nameru da ulazi u političke debate, da je tema veoma osetljiva, kao i da ga kao Srbina jako boli kada vidi šta se događa na Kosovu.

- Najmanje što sam mogao da uradim je ovo – rekao je pred novinarima, a to otišlo u ceo svet.

Dodao je Đoković da oseća odgovornost kao javna ličnost, i kao sin oca rođenog na Kosovu, da iskaže podršku svom narodu i celoj Srbiji. Poručio je i da je vrlo bitno u ovim trenucima pokazati slogu, kazao da je protiv ratova i nasilja, da saoseća sa svima, ali i podsetio na Povelju UN, rezoluciju 1244 i međunarodno pravo.

- Kosovo je naše ognjište, naše uporište, središte svih najvažnijih istorijskih događaja za našu državu, najveća bitka se tamo desila, najvažniji manastiri i hramovi se tamo nalaze – reči su koje je izgovorio i koje će zauvek stajati uz njegovo ime.

Zabrinuli smo se tada da zbog svega slučajno ne prođe svojevremeno kao plivač Milorad Čavić. Ali, Novak nije mnogo mario za to kakva bi "presuda" teniskih vlasti mogla da bude.

- Ne znam da li će me kazniti, ali nemam nikakvu zadršku. Opet bih ponovio isto! – istakao je veliki šampion, u trenutku dok se borio za rekordnu titulu.

O diskvalifikaciji nije bilo ni govora. Francuska teniska federacija, koja organizuje Rolan Garos, naglasila je da ne postoje zvanična pravila na grend slemovima o tome šta igrači mogu, a šta ne mogu da kažu. Dodali su da neće zauzimati bilo kakav stav po ovom pitanju, uz zaključak da se stekao utisak da je glavna poruka koju je Đoković želeo da prenese bila ta da je protiv nasilja na Kosovu.

Svesni su bili na Rolan Garosu da je politika danas sastavni deo života, pa i sporta. To se, uostalom, često viđalo u poslednje vreme, uključujući i na ovom Rolan Garosu, kada je ukrajinska igračica odbila da se pozdravi s Beloruskinjom, dok su Rusi i Belorusi nastupali bez nacionalnih obeležja. To su u Parizu saželi u nekoliko rečenica, porukom da povremeno razgovori o međunarodnim vestima ulaze u domen turnira, što je razumljivo.

Bili su, istovremeno, svesni da im je vanserijski šampion potreban na terenu, i da bez njega, ovaj turnir ne bi imao previše smisla. Odmah su uz Noleta stali Nikola Mirotić, Milica Mandić, Tina Krajinšnik, Nemanja Nedović, Miomir Krsmanović, Kristina Mladenović... Lavina podrške nije mogla da se zaustavi.

I dok su se Albanci na Kosovu obračunavali s Novakovim muralima, svi važniji planetarni mediji preneli su njegov stav i na taj način skrenuli pažnju svetskoj javnosti na tešku situaciju kroz koju prolaze Srbi na Kosovu.

Ostvario je Novak na Rolan Garosu tako dva velika uspeha, sportski i patriotski.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)