IZ MALE ZEMLJE DVA DIVA: Kako je Novak Đoković ispisao istoriju i ušao u večnost (10)

Vodili su bitku u isto vreme. Jedan za kraljevski prsten pečatnjak, drugi za kraljevsku krunu. Novak Đoković i Nikola Jokić plenili su svetskom sportskom scenom, a planeta zadivljeno pratila rezultate divova iz male Srbije.

ИЗ МАЛЕ ЗЕМЉЕ ДВА ДИВА: Како је Новак Ђоковић исписао историју и ушао у вечност (10)

Foto: Goran Čvorović

Tako je bilo i na Rolan Garosu. Strani novinari nisu propuštali priliku da nešto više saznaju od najboljeg svetskog trenisera o tome kako gleda na još jedan veliki nacionalni uspeh koji se skicirao s druge strane Atlantika. Ni Nole nije propuštao priliku da iskaže koliko se divi divu iz Sombora.

- Napred Jokiću, napred Denver, do kraja! Podržavam naseg čoveka, Džokera. Nadam se da će osvojiti svoj prvi prsten. Izuzetno smo ponosni na njega – rekao je teniski Džoker, ističući da će svet svega onoga što je Jokić postigao verovatno postati svestan tek kada bude prestao da igra košarku, imajući u vidu njegove nestvarne rezultate i preformanse.

Nije mario Novak za zvanično proglašenje, za njega je Jokara istinski MVP triput zaredom. Predvideo mu je, na koferenciji za medije u Parizu, da će, svakako, biti i MVP plej-ofa. To se i dogodilo.

- Neverovatno je inteligentan košarkaš. Nisam stručnjak za košarku, ali volim taj sport. Pažljivo sam posmatrao i slušao šta drugi govore o njemu. Impresivno je čuti Lebrona, velikana te igre, Šekila, Medžika Džonsona, kako ga hvale – sijao je Nole nacionalnim ponosom.

Đoković je istakao koliko je važan Jokićev uspeh, ali i njegovu ličnost.  

- Dolazi iz male zemlje i malog grada, i dalje je ostao veoma skroman i jednostavan momak, porodičan čovek. Voli svoje konje. To mnogo poštujem, jer se drži svojih vrednosti, uverenja i onoga do čega mu je stalo. Skidam mu kapu. Svaka mu čast. Njegov sam veliki obožavatelj – zaključio je Novak.

Poštovanje prema Jokiću pokazao je mnogo puta. Kada je Somborac vodio bitku za svoj prvi MVP trofej, Novak je spremno očekivao taj trenutak, verujući u svog zemaljaka. Te 2021. godine, Nole je na Rolan Garosu nabavio Jokićev dres i spremno čekao proglašenje. U najavi, pokazao ga je vašem dopisniku, ponosno se slikajući sa "petnaesticom" koju je izvukao iz teniske torbe. A kada je odluka pala, nije krio oduševljenje.

- Velike čestitke! Potpuno zasluženo. Da je bilo drugačije, ne bi bilo normalno, jer je apsolutno najbolji. Mi smo zemlja košarke, a sada smo pokazali i zašto. Cela Srbija i sportska javnost treba da budu ponosni na njega – nadahnuto nam je odgovorio Nole, a onda, u naletu, i sam podigao Kup Musketara.

Pred ovogodišnje finale, svoje i Jokićevo, Novak je iz sveg srca priželjkivao uspeh obojice.

- Nadam se da će se sve završiti trijumfalno, i za mene, i za njega – predosećao je.

Tako je i bilo. A na svojoj pobedničkoj konferenciji, koja je usledila dan pre Jokićeve, na opasku da nas je sve učinio ponosnim dok smo s njim na stadionu pevali srpsku himnu, nije časio ni časa s odgovorom:

- Pevaćemo je opet sutra, zbog Jokića!

Ni košakraški vanzemaljac mu nije ostao dužan.

- Koji je ovo već put, Bog te video! Ne znam, dvadeset i treći? Dosta više! Šalim se. Ne postoje reči, svi su već sve rekli. Majstor je svog zanata, verovatno jedan od najboljih tenisera svih vremena – poslao mu je poruku Jokić.

Imamo dva vanserijska Džokera. Jedna smo Srbija, sa dva kralja.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije