NIJE LAKO IGRATI PROTIV LEGENDE: Kako je Novak Đoković ispisao istoriju i ušao u večnost (12)

Osvanuo je i taj dan. Veliko iščekivanje, beskrajna nada, napetost, neizvesnost u vazduhu. Sve se pomešalo. Ko će pobediti? Šta će prevagnuti? Srčanost i iskustvo legende ili žustrina neobuzdane mladosti? Smirenost spram nestrpljivosti? Preciznost u sudaru sa silinom? Neprikosnovenost ostvarenih rezultata ili neminovnost smene generacija do koje jednom mora da dođe?

НИЈЕ ЛАКО ИГРАТИ ПРОТИВ ЛЕГЕНДЕ: Како је Новак Ђоковић исписао историју и ушао у вечност (12)

Foto: Goran Čvorović

Izašao je Novak nekoliko sati, pre polufinalnog meča s Alkarazom, na trening kome su prisustvovali njegovi mnogobrojni navijači. Već tu počeli su da podižu atmosferu. Novak, skoncentrisan, miran, usredsređen na veliki cilj. Još samo nekoliko sati i istina će izaći na videlo. Biti ili ne biti.

Već od samog starta, na prepunom "Šatrijeu", mirisalo je po dobru. Nametnuo je Đoković nemilosrdni ritam. Obojica su pred meč izjavljivala da će morati da pruže najbolju partiju, ako žele da pobede najboljeg. Pa, izvolite. Što ste tražili, to ste i dobili! Tekao je meč u kome su sve teniske strune bile napregnute do pucanja.

Odlepio se Đoković na samom početku, poveo sa 3:1. Služio ga je servis, pobeđivao je, čak, i vetar. Ubrzo je osvojio prvi set.  

U drugom, vodila se ujednačena borba, sve do rezultata 4:3 za Alkaraza, kada je Novak, pred svoj servis, zatražio pomoć fizioterapeuta. Sve njegove pristalice nemo su se pogledale. Da li je po sredi ozbiljnija povreda? Hoće li kompromitovati put ka rekordnoj tituli? Posle masaže desne ruke, meč je nastavljen. Usledio je brejk, a ubrzo je rezultat u setovima bio izjednačen. Proteklo je više od dva sata igre.

Već tada kuvalo je u mladom Špancu, ali to ćemo saznati malo kasnije. Na programu je bio treći set. Krenulo se takođe izjednačeno, a onda se na Alkarazovom licu pojavila prva grimasa. Retko ko je to u žaru borbe i najvijanja primetio. Izdržao je Španac još nekoliko poena, a onda klonuo. Potpuno je izgoreo u imperativu velikog duela, izgubio snagu, telo ga je izdalo. Na trideset u hladu, u kotlu arene, jedva je hodao. Reći će nam posle da je sistem počeo da se raspada još krajem drugog seta. Od tog trenutka, do kraja istorijskog meča, uspeo je da osvoji još samo dva gema.

Svaka čast Alkarazu. Pokazao se viteški. Mnogi bi na njegovom mestu odustali, ali on nije hteo da se preda. Igrao je, tako, zgrčen, do kraja. Za to zaslužuje sve pohvale. To i pokazuje da je veliki igrač koji ide stazom šampiona. Priznanje je dobio i od Novaka.

Neki bi, na njegovom mestu, možda tražili opravdanje, zamerili nešto protivniku, sakrili slabost. Ali, Alkaraz to nije učinio. Priznao je da je napre počeo da oseća grčeve u ruci, da su se oni kasnije proširili na noge, a da je zatim počeo da mu se grči svaki deo tela. Nikada se, kaže, u karijeri nije osećao tako. Pošteno je rekao da su krivci bili napetost i nervoza, teške razmene, puno trčanja. Imao je, kaže, s druge strane legendu ovog sporta.

- Nije lako igrati protiv Novaka – sažeo je suštinu u pet reči.

Do smene generacija, izvesno, još neće doći. A zbog čega, rezimirao je Novak.

- Pomažu mi Bog i anđeli – kazao je.

I njegova božanstvena igra, dodali bismo mi.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)