POBEDA PRIPADA NAJISTRAJNIJIMA: Kako je Novak Đoković ispisao istoriju i ušao u večnost (14)

Završilo se veliko finale, novinarska strka tek počinje. Hvataju se izjave s terena, love fotografije, pišu izveštaji, gleda na sat kada će biti Novakova konferencija za medije i koliko će vremena ostati do zatvaranja štampanih izdanja. Treba sve to lepo i na brzinu upakovati, da ostane za večnost.

ПОБЕДА ПРИПАДА НАЈИСТРАЈНИЈИМА: Како је Новак Ђоковић исписао историју и ушао у вечност (14)

Foto: Goran Čvorović

Posle ceremonije dodele pehara, i slanja osnovnog izveštaja koji se rađao tokom meča, odlučujem da, po starom dobrom običaju, krenem do igračkog kluba na severnoj strani "Šatrijea", nadajući se da će tu, po lepom običaju, Novakova porodica i prijatelji proslaviti veliki događaj. Zavirujem preko bršljena, ali ih ne vidim.

Tumaram neko vreme uzduž i popreko, nadajući se da ću ih ipak primetiti. Adrenalin raste, vreme prolazi. Uto, iz pravca kluba pojavljuje se Novakov stric Goran. Rado pristaje na izjavu.

- Više nema govora o tome da li je najbolji ili nije. Sada je normalnim ljudima sve jasno – kaže nam srećni stric.

Sada je sve lakše. Izašao je na trenutak, a po povratku će mi pomoći da uđem na slavlje. A unutra, šampanjac i pesma.

- Kosi otac, kosim ja, kosili smo obadva! –  peva tata Srđan, a ostali ga prate, i istovremeno nudi čašu šampanjca, da nazdravimo, za veliki uspeh.

Majka Dijana presrećna. Kako i ne bi. Padaju čestitke. Došao je, kaže, Novak u Pariz da ispiše istoriju i to je uradio. Noć pre toga predosećala je trijumf. A majčino srce ne greši.

Iznad bršljena, gore, na platou ispred stadiona, srpski navijači iz cele Evrope šire zastave i nastavljaju s pesmom.

Vreme za slavlje je kratko, jer će Novak već za pola sata doći na konferenciju za medije. A tamo se pojavljuje sa celom porodicom, suprugom Jelenom, kćerkom Tarom i sinom Stefanom. Da svi zajedno podele radost s izveštačima. Atmosfera, naravno, vedra i pobednička.

Potrajala je konferencija duže od pola sata, a Novak se u jednom trenutku okrenuo ka deci i tražio potvrdu da li se dobro izrazio. Stefan je mudro klimnuo glavom, a posle toga, usput, dobacio tati i da ga slučajno ne zaboravi! Smeh se prolomio salom.

Pre odlaska, usledilo je obavezno slikanje sa srpskim novinarima, uz veliki Pehar musketara. Takve stvari ostaju u večnom albumu.

Sad je sve to trebalo sročiti u nove izveštaje, sve ono što je Novak rekao, proslavu, priče o navijačima. Za to vreme, Srđan, Dijana i Goran planiraju da sa prijateljima odu na Monmartr. Kreće ko zna koja po redu novinarska trka s vremenom. Kad su izveštaji gotovi, ponoć se već nadvila nad Parizom.

Nema mnogo dileme. Pravac Monmartr, pa šta bude. A tamo, na čuvenom slikarskom Trgu Tertr, za dugačkim nizom stolova, veseo, slavljenički štimung, uz zvuke srpske harmonike. Novi zagrljaji, još jedna čaša šampanjca. Istorija počinje od ovog trenutka.

"Pobeda pripada najistrajnijima", ispisano je s obe strane na tribinama "Šatrijea". To je čuvena izreka vojskovođe Napoleona, koju je kao svoj moto preuzeo pilot Rolan Garos, po kome ceo kompleks nosi ime. Ima li boljeg mesta za obaranje rekorda?

Ali, Novak se tu ne zaustavlja.

- Nema vremena za preveliko slavlje, ukoliko želiš da se kandiduješ za novu titulu na grend slemu. A ja to želim – najavljuje.

Vimbldon je tu, iza ugla.

(Kraj)

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije