VREMEPLOV: Ana postala kraljica pre 15 godina

S.RAJIĆ

29. 06. 2023. u 21:00

BILO je to vreme kada teniska euforija Srbiju nije drmala samo zbog Novaka Đokovića, koji je u januaru 2008. osvojio svoj prvi grend slem trofej u karijeri na Australijan openu.

ВРЕМЕПЛОВ: Ана постала краљица пре 15 година

FOTO: EPA

U Melburnu je i Ana Ivanović igrala finale, a pet meseci kasnije pokorila je Rolan Garos pobedivši u finalu Dinaru Safinu (6:4, 6:3). Ceo ženski karavan joj je gledao u leđa, pošto je tim podvigom stigla do prve pozicije na VTA rang listi. Tačno 7. juna, navršilo se 15 godina otkada je naša teniska kraljica sa trofejem "Suzan Leglen" u rukama, ponosno, sa suzama u očima, slušala himnu "Bože pravde" u Parizu.

- Nemam reči da opišem koliko sam srećna posle osvajanja grend slema. Još ne mogu da verujem šta se dogodilo. Uz to, uspela sam da dođem do prvog mesta na VTA listi. Ostvarila sam san iz detinjstva, kada sam počinjala da igram tenis, kada sam biciklom išla na treninge i maštala upravo o ovom danu - presrećna je nakon podizanja trofeja pričala tada 20-godišnja Ana.

Krčkao se taj momenat dugo, bila je to "treća sreća" Ivanovićeve. Na istom mestu, 12 meseci ranije, zaustavljena je u finalu od Belgijanke Žastin Enan, dok je u Australiji poražena od Ruskinje Marije Šarapove.

Ček od milion evra

POBEDOM u finalu Rolan Garosa, Ana Ivanović je inkarisala okruglo milion evra, a 9. juna 2008. vrh VTA liste je izgledao ovako: 1. Ana Ivanović 4.222, 2. Marija Šarapova 3.806, 3. Jelena Janković 3.755, 4. Svetlana Kuznjecova 3.565, 5. Elena Dementijeva 2.750 bodova.

Dugo vremena je bila Ana u vrhu, a u prestonicu Francuske stigla je kao drugi nosilac. Igrala je naša heroina kao sat, redom su padale rivalke bez izgubljenog seta, i i tek u polufinalu joj je jedan otkinula zemljakinja Jelena Janković.

Put do titule

1. kolo

Sofi Arvidson 6:2, 7:5

2. kolo

Lusi Šafažova 6:2, 6:1

3. kolo

Karolina Voznijacki 6:4, 6:1

4. kolo

Petra Cvitkovska 6:0, 6:0

četvrtfinale

Pati Šnider 6:3, 6:2

polufinale

Jelena Janković 6:4, 3:6, 6:4

finale

Dinara Safina 6:4, 6:3 

Na krcatom stadionu "Filip Šatrije" čekao ju je veliki dan protiv Dinare Safine. Pregršt naših trobojki vijorilo se tog subotnjeg popodneva. Dve trećine tribina skakalo je na svaki dobar potez, stizali su uzvici "Hajmo, hajde" i "Srbija". Osokoljenoj Ani to je bio dodatni impuls sampouzdanja, čak i kad je žilava Ruskinja uspela u prvom setu da stigne od zaostaka od 4:1 do 4:4, u ključnim trenucima odjekivalo je čuveno Anini "ajde", Parizom. Drugi set nije imao tu dramatičnost, jer je rani brejk bio dovoljan da uđe u legendu i večnost srpskog ženskog tenisa. Posle poslednjeg poena, bacila je reket, prekrila glavu rukama u neverici, jer je postala prva dama koja je za našu zemlju ovosjila grend slem pehar nakon Monike Seleš.

Četiri dana kasnije, pred više hiljada građana na čuvenom balkonu Skupštine otpozdravljala je euforičnoj masi, u kojoj su se izdvajali "Ana, mi te volimo", "Ti si naša boginja, serviraj nam poljubac". Dok su letele konfete sa velikim osmehom pokazivala je mini repliku pobedničkog trofeja.

- Vi ste bili tu sve vreme da me podržite i da mi date snagu da idem dalje. Ovaj trenutak ću pamtiti do kraja života - rekla je Ana, dok je na kraju "servirala" loptice među navijače.

BONUS VIDEO: NOVAKU JE JOŠ SAMO OVO OSTALO - Sa ovih pet stvari Đoković će biti nedostižan za sve

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)