KAD SE ĐOKOVIĆ NALJUTI! Nesalomivi Novak preokretom do polufinala Vimbldona

Novosti online

11. 07. 2023. u 20:46 >> 20:47

NOVAK Đoković se 12. put u karijeri plasirao u polufinale Vimbldona i to preokretom: Rus Andrej Rubljov je dobio prvi set protiv branioca titule, ali je Srbin na kraju trijumfovao - rezultat je glasio 4:6, 6:1, 6:4, 6:3.

КАД СЕ ЂОКОВИЋ НАЉУТИ! Несаломиви Новак преокретом до полуфинала Вимблдона

Screenshot: RTS

Imao je ruski teniser dan više da se pripremi za ovaj megdan, jer je svoju borbu u osmini finala, sa Aleksandrom Bublikom (tokom koje je spasao dve meč lopte) završio u nedelju, a Nole je morao i tada, i u ponedeljak na megdan sa Hubertom Hurkačom. Možda je to i bio razlog što je na početku današnjeg meča branilac titule isprva delovao za nijansu usporenije, ali nije to baš dugo potrajalo.

Jer, iako je tri poslednja gema prve deonice odigrao lošije od suparnika, koji je tada i obezbedio pomenutu prednost, od tog trenutka kao da se Đoković naljutio. Na svoju "odsutnost", ni na koga drugog.

Zaigrao je tako koncentrisano, tako rešeno, da je pomeo sa terena suparnika u drugoj deonici, a i u velikoj većini treće. Spasivši u njoj dve rane brejk šanse Rubljova, Đoković je bio taj koji je gospodario terenom, naročito u dužim razmenama, pa je njegov brejk za 4:3 delovao kao dovoljan za mirnu završnicu. Ali, onda je usledio dotad najuzbudljiviji deo meča.

U gemu u kojem je servirao za 2:1 u setovima, Nole je i pored vođstva od 40:15 morao da spasava čak tri brejk lopte, a on sam je prokokcao četiri set lopte pre nego je petu realizovao. Pregrmevši taj pokušaj sedmog igrača sveta, Đoković je mogao da mnogo mirnije pristupi nastavku zadatka. Ali, ne i da dopusti sebi pad koncentracije.

Baš tako je i odigrao sedmostruki vimbldonski šampion, koji je rano napravio brejk u četvrtom setu, a onda držao Rubljova "na distanci" i pored njegovih odličnih momenata. Njih, prosto, nije bilo dovoljno da bi drugi put u karijeri pobedio Noleta, i to u petom međusobnom duelu.

Naredni rival Novaka Đokovića biće Italijan Janik Siner koji je u četvrtfinalu okončao najveću rusku tenisku bajku na ovom Vimbldonu.


KRAJ: Đoković - Rubljov 4:6, 6:1, 6:4, 6:3!

6:3 - Brejk, set i meč za Novaka Đokovića!

5:3 - Izvrsno igra Nole, i u završnici. Odlično kontrolisana igrana u servis gemu. Sledeći servira Rus, koji je pred porazom.

4:3 - Iako je Rubljov osvojio "svoj" gem, u kome je servirao, poen koji je Nole osvojio je naterao deo publike da ustane. Četiri, pet metara van terena bio je Novak kada se branio od "rafala" rivala, a tom nestvarnom odbranom uspeo je da natera Rusa na grešku. Bio je tada Rubljov u neverici, vrteo glavom, Novak se smeškao, publika uživala... Ali, potom su dobri servisi sedmog sa ATP liste omogućili da on i osvoji servis gem.

Osmeh Novaka Đokovića tokom velike borbe sa Andrejom Rubljovim u 4. setu četvrtfinala Vimbldona 2023 / Screenshot: RTS

4:2 - Posle 25 minuta igre u četvrtom setu, Nole je na dva gema od cilja. Izvrsno je odigrao servis gem, a po njegovom završetku je imao takav izraz lica kao da je rešen da baš brzo završi ovaj meč.

3:2 - Rubljov je odlično odservirao u "svom" gemu, uspeo da nekoliko puta i "prošeta" Noleta po osnovnoj liniji, zabeležio i on prvi as u četvrtoj deonici... Ipak, i dalje brejk prednosti ima Srbin, koji će naredni servirati.

Andrej Rubljov tokom četvrtfinala Vimbldona 2023 protiv Novaka Đokovića / FOTO: Tanjug/AP

3:1 - Nije bilo lako, jer je Rubljov vodio i sa 0:15, i sa 15:30, Đoković je uspeo da osvojio servis gem, usput zabeleživši svoj prvi as još od drugog seta. "Potvrdio" je Nole brejk, pa će sledeći servirati njegov suparnik.

2:1 - Brejk Đokovića! - Novak je izuzetno odigrao čitav gem. Čak i kada je gubio poene, činio je to uz brauvre, poput jedne špage kojom je spasao već viđen poen Rubljova (a Rus je potom poentirao iz narednog pokušaja). Takva upornost je uzdrmala ruskog tenisera koji je na 30:40 izgubio "rat bekhend dijagonalama" od sedmostrukog šampiona - čime je Novak došao do brejka!

Novak Đoković tokom meča sa Andrejem Rubljovim u četvrtfinalu Vimbldona 2023 / FOTO: Tanjug/AP

1:1 - Za tili čas je Novak došao do 40:0, maltene za tačno jedan minut, da bi onda morao da koristi drugi servis - ali je i njime naterao rivala na grešku. Posle dva sata i 21 minuta igre, nerešeno je u četvrtom setu.

0:1 - Rubljov osvaja gem bez izgubljenog poena, a Novak je pritom napravio dve neiznuđene bekhend greške. Ipak, ono što je trenutno važnije od toga, to je da Srbin vodi sa 2:1 u setovima, nakon izgubljenog prvog i drame u završnici trećeg.

6:4 - Set za Đokovića! Uz porciju prilične drame i spasene tri brejk lopte (i to nakon vođstva od 40:15 i jedne greške linijskog sudije na štetu Srbina), do 2:1 u četvrtfinalu došao je Nole, sačuvavši tako prednost koju je stekao onim brejkom za 4:3. Podsetimo, imao je dve brejk lopte Rubljov na startu ove deonice, ali je Đoković izdržao taj nalet, potom i onaj koji je usledio - kada je Rus počeo da češće od Srbina dobija duže razmene udaraca, da bi se desio Đoković brejk koji je, ispostavio se, bio ključan za ovaj rezultat. Novaku, posle četiri set-lopte koje nije iskoristio pre one kojom je okončao ovu deonicu, sada treba još set do polufinala, njegovom suparniku još dva.

Novak Đoković tokom meča sa Andrejem Rubljovim u četvrtfinalu Vimbldona 2023 / FOTO: Tanjug/AP

5:4 - Vrlo kratko je trajao gem u kome je Andrej Rubljov servirao. Uz jedan izgubljeni poen, Rus je prišao na gem zaostatka, ali će Đoković sledeći servirati i to za osvajanje seta, time i vođstvo od 2:1.

5:3 - Dobar odgovor Đokovića posle gema u kome ga je rival "za dlaku" nadmašio. Kontrolisao je Novak zbivanja na terenu, "diktirao tempo" svojim kvalitetnim servisima, od kojih većina nije bila iz one serije najjačih, ali jeste među najpreciznijim. Na gem od osvajanja seta je Nole... 

Andrej Rubljov leži na terenu tokom četvrtfinala Vimbldona 2023 protiv Novaka Đokovića / FOTO: Tanjug/AP

4:3 - Šteta! Nije iskoristio Srbin brejk loptu za 5:2. Ipak, fantastično igra Novak, nema šta. Posle izjednačene igre u uvodnom delu "ruskog" gema, forhend dijagonalom je osvojio direktan poen kojim je došao do brejk šanse. Nije uspeo da je iskoristi jer je posle 19 udaraca Rubljov sa osnovne linije uspeo da "probije" odličnu Novakovu odbranu, čime je izjednačio rezultat, a smanjio zaostatak na 16:13 kada se radilo o vinerima sa "distance". Iako je potom Đoković imao vrlo dobar ritern, ruski teniser je još bolje odgovorio i preuzeo vođstvo, da bi potom forhendom naterao rivala na grešku, čime je prišao na 4:3.

4:2 - "Potvrdio" je brejk Nole. Brzo je stigao do 40:15, uz jednu vrlo uzbudljivu, dugu razmenu, koju je u svoju korist rešio Rus, a onda je nadmudrivanje bekhend dijagonalama pripalo jednom od igrača sa najboljim bekhendom u istoriji - Đokoviću. 

3:2 - Brejk Đokovića! Na krilima izvrsnog "svog" gema, Nole je "napao" rivala i došao do važne prednosti. Duge razmene je Srbin dobijao, kao i u većem delu susreta, a to je izmorilo Rubljova koji je na 30:30 napravio prvi značajniji kiks, a u narednoj razmeni drugi - taman za brejk branioca titule.

2:2 - Idealan odgovor Novaka. I on je servis gem osvojio sa "nulom", nije izgubio nijedan jedini poen.

Novak Đoković tokom meča sa Andrejem Rubljovim u četvrtfinalu Vimbldona 2023 / FOTO: Tanjug/AP

1:2 - Nastavlja Rubljov da igra odlično u trećem setu. Osvojio je "svoj" gem bez izgubljenog poena. Đoković je delovao nemoćno u prethodna dva minuta.

1:1 - Auh, kakva borba! Sjajni Novak je spasao dve brejk lopte u gemu u kome je najpre vrlo loše igrao, ali je onda krenuo da briljira i servisima i u razmenama s osnovne linije, pa je preokrenuo i uspeo da dođeo do 1:1 u trećoj deonici.

0:1 - Odličan servis gem Andreja Rubljova. Uz samo jedan izgubljeni poen, a dva asa, dolazi do vođstva na startu trećeg seta.

19.17 - KRAJ RUSKE BAJKE: Senzacionalni debitant neće biti rival Novaka Đokovića u polufinalu, ako Srbin tamo prođe

6:1 - Set za Đokovića! Maestralno je odigrao Nole ovu deonicu, od početka do kraja i tako poslao jasnu poruku Rusu da ga izgubljeni prvi set nije psihološki uzdrmao. Štaviše, deluje kao da se "naljutio".

5:1 - Rubljov se "upisao" na semafor u drugom setu, i to nakon što je Novak osvojio jedan poen na serviser rivala. A kakav je to poen bio - savršena bekhend paralela... Srbin sledeći servira, i to za osvajanje seta.

5:0 - Nezaustavljivo deluje Novak! Posle "nule" na kojoj je ostavio Rusa kada je Rubljov servirao, sada ga je na "nuli" ostavio i svojim servisima.

Jelena Đoković, Novakova supruga, tokom meča Noleta i Rubljova u četvrtfinalu Vimbldona / FOTO: Tanjug/AP

4:0 - Brejk Đokovića! Kakav gem ruskog tenisera... Jeste taj gem osvojio Nole, ali je Rubljov bio u centru pažnje. I zbog loših odluka kada se radi o potezima reketom, ali i onih psiholoških odluka, kada jednu veliku grešku sudija nije želeo da proveri "čelendžom". Dva je imao na ovom meču dosad, oba puta je pogrešio, pa ga valjda bilo stid... Šta god da je slučaj, posle sopstvenog gema u kome nije osvojio ni poen - gubi sa ubedljivih 4:0 u drugom setu, posle osvajanja prvog.

3:0 - Nije bilo lako Noletu u "svom" gemu. Uopšte! Kao u završnici prvog seta, Rubljov je bio za nijansu bolji kada je stigao do 15:30, a potom i 30:40, zahvaljujući forhend vinerima (i jednim srećnim riternom vrhom reketa, kojim je poentira, pa se izvinjavao). Odličnim servisom je Đoković poravnao rezultat, ali je naredni drop šot bio prekratak, pa je Rubljov došao do druge brejk šanse u gemu. Nju je Rus prokockao svojom drugom bekhend greškom na meču. Kada je i drugi put tim udarcem pogrešio, Novak je preuzeo vođstvo, a "pretvorio" ga je u osvajanje gema prvim svojim bekhend vinerom.

2:0 - Brejk Đokovića! Fenomenalno je zaigrao Nole posle kratkog predaha izimeđu dve deonice, osvojio uvodna dva poena na servise rivala, potom poveo i sa 15:40, da bi veoma dugu razmenu koja je usledila dobio drop-šotom, za brejk!

1:0 - Odličan, odličan odgovor Novaka na izgubljen set: odservirao je gem bez izgubljenog poena. Najbolji mogući odgovor.

4:6 - Set za Andreja Rubljova! Odlično je završnicu deonice odigrao rus, sa tri uzastopna gema je došao do 1:0. Bolje je ubacivao prvi servis (65-50%), iskoristio jedinu brejk šansu (Novak svoje tri nije), imao je manje vinera (11:13), a isti broj neiznuđenih grešaka kao Đoković (6:6).

Forhend Andreja Rubljova tokom meča sa Novakom Đokovićem u četvrtfinalu Vimbldona 2023 / FOTO: Tanjug/AP

4:5 - Brejk Rusa! Dospeo je Nole u probleme kada je na 15:15 najpre loše izveo "drop šot" i pogodio mrežu, a onda promašio prvi servis. No, drugim je pogodio samu liniju (Rubljova nije spasao ni "čelendž"), pa je Srbin poravnao rezultat, a onda u jednoj "trci po terenu" i malo klizanja obojice, smečom je Đoković poveo. Ali...

Dužu razmenu koja je usledila dobio je Rus, jer naterao Novaka na grešku sa osnovne linije, pa se došlo do izjednačenja. Dva naredna poena, i to jedan na prvi Novakov servis, dobio je Rubljov, time je došao do brejka pa će servirati za osvajanje seta!

4:4 - Odličan odgovor Rusa, nema šta. Izvanredno je "odservirao" gem, sa dva nova došao do devet direktnih poena na meču (deset ih ima Nole), a izgubio je samo jedan poen i to na drugi servis (50% mu je učinak u takvim situacijama).

Andrej Rubljov servira Novaku Đokoviću tokom četvrtfinala Vimbldona 2023 / FOTO: Tanjug/AP

4:3 - Savršen servis-gem Novaka Đokovića. Bez izgubljenog poena, uz nekoliko izvrsnih odluka. Rus je i dalje nemoćan kada je na servisu Nole, koji je na 60% podigao svoj učinak kada se radi o osvojenim poenima na drugi servis.

3:3 - Šteta! Na krilima izvrsnog servis-gema, "napao" je Nole Rubljova i to je odmah donelo brejk šanse. Do 15:40 stigao je srpski teniser izuzetnom igrom sa osnovne linije, u kojoj je svaku dužu razmenu dobio, pritom hvatajući rivala u raskoraku. Rus je drugim dobrim servisom u gemu uspeo da nadigra Srbina, koji je tada bio bespomoćan, ali je prilikom narednog Nole pogrešio, pa se došlo do izjednačenja. Nervirao se tada branilac titule, jer mu je izgleda vetar poremetio planove, no uspeo je da dođe do nove brejk šanse - koju takođe nije iskoristio, poslavši lopticu van igrališta. Ruski teniser je potom poveo zahvaljujući snažnom servisu, a potom je imao ogromnu inicijativu, čak i smečirao, ali je verovatno najbolji defanzivac u tenisu, Nole, uspeo da ostane u igri i - taj poen osvoji! Deo publike je ustao da pozdravi majstora. Ipak, hrabrim servisom, Rubljov je opet preuzeo vođstvo, a onda je savršenom forhend dijagonalom osvojio gem u kome je Nole imao tri brejk lopte.

Novak Đoković tokom meča sa Andrejem Rubljovim u četvrtfinalu Vimbldona 2023 / FOTO: Tanjug/AP

 

3:2 - Odlično je Novak, u strateškom smislu, odigrao servis gem. Svaki poen je bio potpuno drugačije "režiran" od prethodnog, bilo je tu i razornih servisa, i onih taktičkih, pa odličnog "građenja" razmene udaraca i matiranja suparnika, a bilo je i dobre volej-igre. To je, uz kiks Rubljova sa osnovne linije pri rezultatu 40:15, bio razlog što se relativno brzo došlo do novog vođstva Srbina - 3:2.

2:2 - Dva razorna forhenda Andreja Rubljova nadmudrila su Novaka (prvi put jer se Srbin ponadao da suparnik neće poslati neodbranjivu pasing-šot dijagonalu, a ona se desila; drugi put - posle odlične "servis u desno, pa forhend u levu stranu" strategije Rusa). Zatim je Đoković loše poslao svoj forhend, čime je njegov rival poveo sa 40:0 i činilo se da će se gem brzo završiti. Ipak, usledila je nešto duža razmena na drugi servis Rubljova, a tu razmenu Srbin je rešio u svoju korist, ali dalje od 40:15 nije prišao jer je poslao naredni bekhend - van terena. Ruski teniser je osvojio "svoj" gem, sledeći će servirati Nole, koji još uvek nije našao rešenje za forhend rivala.

2:1 - Još jedan zanimljiv gem. Nole je na 15:0 napravio svoju prvu dvostruku servis grešku, onda morao četiri puta da servira za naredni poen jer je u prva dva navrata pogodio vrh mreže pa polje rivala, da bi Novakov "drugi servis" doneo lošu reakciju Rusa, koji je vrhom reketa poslao lopticu "nebu pod oblake". Relativno lako je Đoković zatim poveo sa 40:15, da bi onda u blizini mreže usledila interesantna borba, koju je Srbin rešio u svoju korist, a time osvojio servis-gem.

1:1 - Šteta! Nole je bolje igrao do 15:30 i šanse za odlazak na dve brejk šanse, a onda nije uspeo da nadmudri rivala koji je istrčao na mrežu. Rubljlov je "pročitao" šta će Đoković tada uraditi, izjednačio rezultat, pa asom poveo (loptica je išla brzinom od 211 kilometara na sat). Gem je osvojio servis-vinerom.

1:0 - Nole je četvrtfinale "otvorio" idealno, asom, ali je odmah potom direktan poen forhendom osvojio Rus. Usledio je "servis-viner" Đokovića za 30:15, pa "repriza" - na drugi servis Srbina, forhend Rubljova mu je doneo poen, ali je onda prvi servis branioca trona odmah iznedrio "neuhvatljivu" lopticu za suparnika, čime se došlo za 40:15. Naredni poen odigran je na drugi Noletov servis, a ovoga puta je posle 19 razmenjenih udaraca Rubljov "za dlaku" promašio teren - čime je gem pripao 36-godišnjaku koji igra 14. vimbldonsko finale. Od 13 dosadašnjih, 11 je rešio u svoju korist.

17.59 - Meč je počeo! Novak na servisu!

17.53 - Interesantno, Rubljov je pogodio na koju stranu će pasti novčić prilikom podbacivanja, ali je odabrao - stranu na kojoj će biti. Iznenađeni Novak je onda odabrao - da on servira prvi. Tako će i početi meč, za oko deset minuta, kada protekne zagrevanje.

17.51 - Maltene su istovremeno izašli pred publiku Nole i Andrej, pozdravljeni aplauzom od publike. Na sedištima je nešto više od polovine maksimalnog broja gledalaca, ali će se taj broj svakako uvećati dok se ne završi predstojeće zagrevanje. Inače, temperatura je prijatna, 21 stepen, ali je vlaga primetna (65%). Vetar slab, oko 17 kilometara na sat. 

17.50 - Rubljov i Đoković su se iz svlačionica uputili kroz glavnu zgradu "Sveengleskog kluba" pravo na teren. Rus se prekrstio pre izlaska na igralište.

17.48 - Očekuje se izlazak aktera na igralište.

17.30 - Uskoro će i Nole na teren. I to posle senzacije! NA RADOST UKRAJINE: Sa Vimbldona eliminisana najbolja teniserka sveta

16.48 - Ne da se Noletu i Andreju da izađu na igralište... Bila je na dva poena Svitolina od pobede nad Švojntekovom, ali je Poljakinja "uzela" drugi set u taj brejku (7:6(7:5)) pa će njih dve igrati i treću deonicu. A tek posle toga održaće se srpsko-rusko četvrtfinale. Ono neće početi pre 17.30 - 17.40.

15.35 - Završen je prvi set prvog današnjeg meča na Centralnom terenu (posle kog Nole izlazi na igralište). Iako je najbolja teniserka sveta, Iga Švojnetek, vodila sa 5:3, tu deonicu je sa 7:5 dobila njena suparnica, Ukrajinka Jelina Svitolina. Dugo trajanje prvog segmenta ovog duela, "pomerilo" je očekivani početak meča Đoković - Rubljov pa oni neće izaći pred publiku na Centralnom terenu pre 16.15.

15.10 - Srbin i Rus se zagrevaju pred početak međusobnog duela:

Uoči srpsko-ruskog duela

Podsetimo, sjajan meč Đokovića i Hurkača započet je u nedelju, a završen pobedom Srbina u ponedeljak, posle čega su organizatori saopštili da će branilac titule igrati i u utorak.


Kako su naveli čelnici grend slema, u utorak od 14.30 najpre igraju najbolja teniserka sveta, Poljakinja Iga Švojntek, i Jelina Svitolina iz Ukrajine, a kada njih dve završe svoj duel, na teren izlaze Srbin koji je drugi nosilac i Rus koji je sedmi.

To znači da bi Đoković i Rubljov mogli da započnu svoj megdan oko 16.30.

Andrej Rubljov / FOTO: Tanjug/AP

Đoković i Rubljov, dosadašnji mečevi, statistika...

Tridesetšestogodišnji Srbin je dosad četiri puta igrao sa 11 godina mlađim Rusom, a Novak je pobedio u tri meča. Međutim, nikada nisu igrali na travnatoj podlozi, a i Rubljov je imao dan više za odmor jer je Aleksandera Bublika (sa 3:2) pobedio u nedelju.

Nole je dobio prvi međusobni duel, 2021. na završnom mastarsu, i to sa 6:3, 6:2, potom je Rubljov 2022. osvojio finale Srbija opena pobedivši Novaka sa 6:2, 6:7(4), 6:0. Đoković je dobio dva naredna duela - najpre na završnom turniru 2022. kada je bilo 6:4, 6:1, a zatim na ovogodišnjem Australijan openu, kada je četvrtfinale rešio u svoju korist sa 6:1, 6:2, 6:4.

Ko je rival u polufinalu?

Pobednik meča Đoković - Rubljov u polufinalu igra ili protiv osmog nosioca, Janika Sinera, ili protiv senzacionalnog vimbldonskog debitanta iz Rusije, Romana Safiulina.

Ako vas Novak Đoković zanima, sve o njemu, Vimbldonu, a i generalno tenisu - pratite na sportskim stranicama portala "Novosti". Na sasvim dobrom ste mestu.

BONUS VIDEO: NOVAKU JE JOŠ SAMO OVO OSTALO - Sa ovih pet stvari Đoković će biti nedostižan za sve

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)