ALKARAZ TITULOM NA VIMBLDONU ISPISAO ISTORIJU: Ovo su rekordi španskog tenisera

Novosti online

17. 07. 2023. u 09:22

Nakon neverovatnog meča, Vimbldon je prvi put u karijeri osvojio Karlos Alkaraz koji je do drugog grend slema došao rezultatom 3:2, po setovima 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4, i ovim trofejom ispisao istoriju i postavio neke nove rekorde.

АЛКАРАЗ ТИТУЛОМ НА ВИМБЛДОНУ ИСПИСАО ИСТОРИЈУ: Ово су рекорди шпанског тенисера

FOTO: Tanjug/AP

Na putu do trijumfa Alkaraz je prekinuo neverovatan Đokovićev niz od 15 uzastopnih osvojenih taj-brejkova na grend slemovima tako što je osvojio drugi set rezultatom 7:6. Pobedom je postao treći najmlađi igrač Open ere sa titulom na Vimbldonu. Jedini koji su mlađi od njega, a slavili su u Londonu, bili su Boris Beker (1985) i Bjorn Borg (1976).

Najmlađi u Open eri sa titulama na Vimbldonu i Ju-Es openu

Upravo je on taj koji je najmlađi osvajač Vimbldona i Ju-Es opena otkako se tenis igra u Open eri, dakle od 1968. i odluke grend slem turnira da i profesionalni teniseri mogu da igraju na njima.

Dalje, nijedan teniser još od Pita Samprasa (1994) nije stigao do titule na Vimbldonu a da je pobedio trojicu igrača iz top 10. Sampras je tada slavio protiv Majkl Čenga, Toda Martina i Gorana Ivaniševića, a Alkaraz sad protiv Holgera Runea, Danila Medvedeva i Novaka Đokovića.

Zaustavljen Đokovićev niz

Osvajanjem Vimbldona stigao je do šeste titule u sezoni. U poslednjih 40 godina samo su Andre Agasi (1988) i Rafael Nadal (2005) bili mlađi od njega a da su imali isto titula. Prvi je nakon Endija Marija 2012. koji je pobedio Đokovića u finalima grend slema u pet setova. Škotu je to pošlo za rukom na Ju-Es openu.

Za kraj, Alkaraz je u nedelju postao prvi teniser koji je pobedio Đokovića na Vimbldonu još od četvrtfinala 2017. godine i meča Srbina sa Tomašom Berdihom. Niz Novakove nepobedivosti trajao je 2195 dana.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu