IZ HOLANDIJE DOKAZ DA JE VODA OTROVNA: Suđenje Božidaru Caričiću iz Ravnog sela kod Vrbasa zbog odbijanja da plati račun

Z. Rajić

05. 08. 2021. u 07:26

POSLE više od godinu dana suđenja, nedavno je održano poslednje ročište u Osnovnom sudu u Vrbasu po tužbi JKP "Komunalac" protiv mašinskog tehničara Božidara Caričića iz Ravnog Sela koji je odbio da plati dug za vodu iz 2017. od oko 6.000 dinara.

ИЗ ХОЛАНДИЈЕ ДОКАЗ ДА ЈЕ ВОДА ОТРОВНА: Суђење Божидару Царичићу из Равног села код Врбаса због одбијања да плати рачун

Foto D. Dozet

Odluka suda se još čeka, ali slučaj se neočekivano zakomplikovao, jer se verovalo da će Caričić lako "dobiti sud", kao i pre dve godine. Tada je oslobođen plaćanja duga za vodu za 2016. od 2.830 dinara, sa obrazloženjem da "Komunalac" nema pravo da naplaćuje vodu iz vodovoda, jer ona, zbog prekomernih doza arsena nije za piće.

Advokati "Komunalca" istrajavaju u tvrdnji da Caričić mora da plati vodu koju je potrošio, bez obzira na to što je ona, rešenjem Sektora za sanitarni nadzor Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, u svih pet sela u Opštini Vrbas još od 2006. godine zabranjena za piće i kuvanje zbog 0,083 mikrograma arsena u litru, što je osam puta više nego što je dopušteno. Rukovodstvo "Komunalca", koje kao argument poteže i nižu cenu vode u selima upravo zbog njene neispravnosti, osokoljeno je rešenjem Vrhovnog kasacionog suda (VKS) da se postupak protiv Caričića za neplaćeni dug iz 2016. vrati na reviziju, iako je njemu u korist presudio i Viši sud u Somboru.

- Moja odbrana je predočila izjavu doktora iz Instituta "Batut" da je arsen kancerogen, a to se ističe i u zborniku naučnih radova iz Holandije, koji sam priložio na poslednjem ročištu - naglašava Caričić.

- Tu se dodaje da unos arsena kontaminiranom vodom uzrokuje i kardiovaskularne bolesti, dijabetes, edem i respiratorne probleme i upozorava da je naročito opasan za decu i trudnice.

ZABRANA Voda je prepuna arsena, Foto Z. R.

Caričić je inicijator peticije, koja je sa 1.214 potpisa upućena Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, VJT, JKP "Komunalac", Opštini Vrbas i MZ Ravno Selo, sa zahtevom da se meštanima obezbedi zdrava voda.

- Sekretarijat za zdravstvo je prosledio peticiju Sekretarijatu za lokalnu samoupravu, a VJT osnovnom tužilaštvu u Vrbasu. U oba slučaja peticija se vratila na "lokal", gde svaki glas protiv neispravnosti vode pokušava da se utiša - tvrdi Caričić.

Božidar Caričić, Foto Z. R.

ANALIZA I U HAMBURGU

CARIČIĆ je vodu iz Ravnog Sela slao i na analizu u Hamburg. Rezultati koji su tada stigli iz Nemačke pokazali su da u vodi ima 0,098 mikrograma arsena, još više nego 2006. godine kada je zabranjena za piće. Osim toga, registrovane su i prekomerne doze amonijaka i natrijuma, uz upozorenje da je ovaj poslednji sastojak opasan, posebno za decu jer oštećuje bubrege.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)