MERAK MI JE: Izložba sa temom fragmenata iz kafane u Zrenjaninskom muzeju (FOTO)

B.Grujić

03. 01. 2022. u 14:11

IZLOŽBA u zrenjaninskom Muzeju, pod nazivom Merak mi je, otvorena je neposredno uoči Nove 2022. godine, na dan rođenja slikara Stevana Aleksića, autora čuvene žanr-kompozicije Veseli Banaćani, koja se motivom, ali još više atmosferom, nametnula kao centralna slika postavke koju čini ukupno 30 slika i crteža.

МЕРАК МИ ЈЕ: Изложба са темом фрагмената из кафане у Зрењанинском музеју (ФОТО)

Foto: Muzej Zrenjanin

Zadovoljstvo i hedonizam, sa temom fragmenata iz kafane, pića, hrane, muzike, igre, odmora u kući ili u prirodi, suština su po svemu jedinstvene i neobične izložbe, u okviru koje posetioci mogu sesti sa kafanski sto, poručiti piće i biti deo nesvakidašnjeg ambijenta.

Foto: Muzej Zrenjanin

Osim pomenute monumentalne kompozicije, Veseli Banaćani,  koja prikazuje odlomak 

svakodnevice u jednoj kafani, izdvojeno je još nekoliko radova koji kafanski prostor 
nagoveštavaju u samom naslovu, kao što su crteži Pauline Sudarski, zatim Veselo društvo, Društvo koje pije, Seoska lola.

Uz piće, neizostavna obeležja kafanskog prizora su muzika i igra, pa su se na izložbi našli i Duet, mađarskog autora Ištvana Senjija, Svirač i Orkestar Vladislava Vukova, ali i crtež Uroša Predića na kojem slikar predstavlja čuveno Banatsko kolo, ne u kafani, već na trgu u njegovom rodnom Orlovatu. 

Uživanje u hrani prikazuju dve slikarke savremenice, Zora Petrović i Friderika Bende, koje ženskim figurama u ruke stavljaju voće iz kojeg izbija sva slast života Bogatstvo i  Devojčice sa grožđem. 

Foto: Muzej Zrenjanin

Izložba traje do 15. marta, a sve vreme imaće  raznovrstan prateći program, od stručnih vođenja, radionica, koncerata, do promocija i predavanja na kojima će učesnici pokušati da iz različitih aspekata sagledaju fenomen hedonizma. 

Autor izložbe i kataloga je viši kustos istoričar umetnosti, Olivera Skoko.



BONUS VIDEO:

SVI GA VOLIMO KADA SLAVIMO: Kako je nastao vatromet?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)