ČAJEVI ČUVAJU DOBRO ZDRAVLJE: Radeta Travara iz Paraćina svi znaju i kod njega traže lek

Zorana Rašić

16. 01. 2022. u 08:38

NAJPOZNATIJI pomoravski travar Radovan Miletić ušao je u devetu deceniju života, ali nema nameru da prekine da se bavi sakupljanjem lekovitog bilja i pravljenjem čajeva i melema. Sezona berbe "travki" i vađenja korenja je od aprila do decembra, pa su mu jedino prva tri meseca u godini "slobodna".

ЧАЈЕВИ ЧУВАЈУ ДОБРО ЗДРАВЉЕ: Радета Травара из Параћина сви знају и код њега траже лек

Radovan Miletić na paraćinskoj pijaci / Foto Z. Rašić

I, mada je upravo sad ta pauza u njemu najvažnijem poslu, Rade Travar, kako ga svi zovu, zimski predah koristi da što češće bude na pijaci u Paraćinu sa svojim kupcima.

- Prošla sezona bila mi je berićetna kao i svih prethodnih trideset koliko na Rtnju, Čestobrodici i okolini Krivog Vira sakupljam bilje. Krenem s proleća, pa redom... Od čistog bilja je i čaj čist, pa kad se lepo osuši, spakuje i drži na promaji, ne propada i nema buđi. To zna narod koji od mene redovno pazari umesto da čaj kupe u radnji - objašnjava, za "Novosti", Radovan.

Žalfija, hajdučka trava, pirevina, vranilova trava, crveni zdravac, timijan, majčina dušica, oman, broć, kopriva, slatki i gorki pelin... To je samo deo od osamdesetak vrsta lekovitih travki koje poznati travar bere i suši. Da su čajevi više nego korisni, kaže Radovan, najbolje pokazuje i njegovo čelično zdravlje.

Zanimljivo je da se Radovan nije bavio travarstvom od mladosti, već je krenuo tek sa pedesetak leta. Radio je u paraćinskoj štofari, a onda su kriznih devedesetih godina naišli svakakvi problemi. Poslu se učio nekoliko meseci kod poznatog travara. Do pre nekoliko godina bilje je sušio na tavanu stambene zgrade u kojoj živi, što je prilično neuobičajeno. U međuvremenu, završio je kuću na Karađorđevom brdu, pa su uslovi za preradu bilja sad mnogo bolji:

- Promaja je toliko jaka da se sve osuši za tri dana. Suvi list potom pakujem u papirne džakove, pa tek onda u obične i stavljam ih da vise u letnjikovcu. Tu nema nimalo vlage, tako da čajevi budu odličnog kvaliteta, kao i brojni melemi koje pravim.

AMAJLIJA I MOĆ RASKOVNIKA

RADE travar poznat je i po amajlijama koje odlično idu iako kompletna, od više travki, košta 1.000 dinara. U amajliji, raskovnik je glavna magična biljka koja izgledom podseća na čoveka:

- Raskovnik može biti muški i ženski, privlači snagu i bogatstvo, donosi uspeh. Još je Vuk Karadžić pisao o njegovim moćima, ali raste samo na visokim planinama i vrlo ga je teško naći. Čuva se u kući u crvenoj tkanini, a može se iseći njegov donji deo i nositi tako u novčaniku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove