GREJANJE JEFTINIJE 82 ODSTO! Donacijom Vlade Švajcarske popravlja se energetska situacija u školi i četiri vrtića u Vrbasu

Z. Rajić

29. 01. 2022. u 08:25

U VRBASU je u toku energetska sanacija OŠ "Svetozar Miletić" i četiri vrtića u okviru PU "Boško Buha", što bi u ovih pet ustanova trebalo da donese uštedu toplotne energije od 82 odsto!

ГРЕЈАЊЕ ЈЕФТИНИЈЕ 82 ОДСТО! Донацијом Владе Швајцарске поправља се  енергетска ситуација у школи и четири вртића у Врбасу

Radovi u vrtiću "Bubica", Foto G. D.

Ovaj poduhvat finansirala je Vlada Švajcarske sa 1,6 miliona franaka ili 1,5 miliona evra. Radovi, koje od početka školske godine izvodi GP "Morava in" iz Kruševca, trebalo bi da budu završeni do maja.

- Kada posao bude gotov, škola i četiri vrtića će troškove za grejanje, koji su godišnje iznosili 8,6 miliona dinara, plaćati 1,6 miliona. Emisija ugljen-dioksida će u ovim obrazovnim ustanovama biti smanjena sa 350 na 80 tona godišnje - rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, koja je ove sedmice, zajedno sa ambasadorom Švajcarske u Srbiji Ursom Šmitom, obišla radove u Vrbasu, šest meseci nakon što je potpisala ugovor za njihov početak.

Penzionerka iz Zmajeva menja stolariju, Foto G. D.

Predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević istakao je da će energetskom optimizacijom OŠ "Svetozar Miletić" i vrtića "Bubica", "Poletarac", "Livadica" i "Vila" 700 učenika i 1.335 predškolaca imati bolje uslove za boravak i učenje.

U vrbaskoj opštini se istovremeno sprovodi zamena stolarije u domaćinstvima, uz subvencije koje obezbeđuje Ministarstvo rudarstva i energetike. Ministarka je posetila domaćinstvo penzionerke Anke Petrović u Zmajevu, jedno od 35 u opštini koja su iskoristila pogodnost da, radi uštede energije, zamene prozore i vrata.

- Ovih dana ćemo raspisati konkurs za zamenu stolarije, a krajem februara za postavljanje solarnih panela na krovovima stambenih objekata u svim gradovima i opštinama. Za te namene smo izdvojili više od 200 miliona evra. Ukoliko tako nastavimo, Srbija će za tri godine smanjiti potrošnju toplotne i električne energije za 20-25 procenata, a računi domaćinstava i javnih ustanova biće niži za 30-40 odsto - naglasila je ministarka.

ELEKTRANA

PODIZANjE energetske efikasnosti u našoj zemlji ministarka je uporedila sa izgradnjom jedne velike elektrane.

- Kroz stare prozore i vrata, kao i loše kotlove, Srbija godišnje baci proizvodnju jedne elektrane, najplemenitijeg vida energije - ilustrovala je Mihajlovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a