SVU DECU ZBILI UPRKOS KORONI: Zbog rekonstrukcije brojne obrazovne ustanove u Vrbasu - iseljene i prebukirane

Z. Rajić

13. 01. 2022. u 07:19

U VRBASU ove zime veliki broj predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca ne pohađa nastavu u svojim objektima, odakle su izmešteni zbog rekonstrukcije škola i vrtića ili havarije na instalacijama.

СВУ ДЕЦУ ЗБИЛИ  УПРКОС КОРОНИ: Због реконструкције бројне образовне установе у Врбасу - исељене и пребукиране

Sanacija vrtića "Bubica", Foto B. G.

Oni su zbijeni u nekoliko zgrada, uz strahovanje roditelja da će nedostatak distance podstaći širenje korone, a negoduju i zbog toga što je đacima putnicima zbog promenjenih smena otežan prevoz do škole. Predstavnici Opštine, koje roditelji prozivaju zbog nastale pometnje, ističu da će sadašnji problemi biti pretvoreni u dugoročnu korist za učenike i decu u vrtićima.

Havarija iselila gimnazijalce, Foto B. G.

Vlada Švajcarske je posredstvom Ministarstav rudarstva i energetike obezbedila 1,6 miliona franaka za energetsku sanaciju OŠ "Svetozar Miletić" i vrtiće "Bubica", "Poletarac", "Livadica" i "Vila" u sastavu PU "Boško Buha". Radovi su počeli u septembru, a planirano je da budu završeni do kraja drugog polugodišta. Đaci OŠ "Svetozar Miletić" preseljeni su u objekat Srednje stručne škole "4. juli", a mališani iz vrtića premešteni su u zgrade obdaništa "Suncokret" i OŠ "Petar Petrović Njegoš".

- U "Suncokretu" je sad takva gužva da u jednoj prostoriji boravi 50 dece i jaslenog i vrtićkog uzrasta, a bilo ih je i 80. Neshvatljivo je da se to dešava usred pandemije korone, pa nije čudno što deca obolevaju - kaže majka deteta koje boravi u ovom obdaništu.

Đaci ustupili školu majstorima, Foto B. G.

Usled havarije na hidroinstalacijama u Gimnaziji "Žarko Zrenjanin", polovinom decembra predškolcima i đacima OŠ "Petar Petrović Njegoš" u zgradi ove škole su se pridružili i gimnazijalci svih razreda, iz ukupno 23 odeljenja.

- U takvoj situaciji teško je sprovoditi mere protiv pandemije. Dodatna nevolja je što su gimnazijalci prebačeni u popodnevnu smenu, pa đaci iz Kule i seoskih sredina zbog lošeg prevoza kasne na prvi čas i moraju da napuste poslednji ili pretposlednji da bi "uhvatili" autobus - navodi Saša Mirković, otac gimnazijalca iz Ravnog Sela.

Sekretar Gimnazije Dejan Đaković rekao je da je u toku otklanjanje havarije, ali nije mogao da potvrdi saznanje roditelja da taj posao neće biti gotov do aprila.

ODLUČIVALE "VIŠE INSTANCE"

NA primedbu roditelja da je rekonstrukciju škole i četiri vrtića trebalo obaviti tokom raspusta, a ne dok traje nastava, Milan Glušac, odbornik i bivši predsednik opštine, kazao je da su o radovima odlučivale "više instance", a ne lokalna samouprava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)