POMOĆ AP VOJVODINE NAJBOLJIM UČENICIMA I STUDENTIMA IZ IZBEGLIČKIH PORODICA: Svakom odlikašu po 30.000 dinara

Z. GRUMIĆ

06. 04. 2022. u 14:26

U NASTAVKU niza mera i programa podrške Pokrajine izbeglim i raseljenim porodicama na teritoriji Vojvodine, danas je u Novom Sadu uručeno 200 ugovora, vrednih ukupno šest miliona dinara, o finansijskoj pomoći za najboljih 100 učenika i isto toliko studenata čiji su roditelji bili primorani da napuste svoja ognjišta tokom ratnih 90-ih godina prošlog veka.

ПОМОЋ АП ВОЈВОДИНЕ НАЈБОЉИМ УЧЕНИЦИМА И СТУДЕНТИМА ИЗ ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА: Сваком одликашу по 30.000 динара

Z. Grumić

Ugovore studentima i srednjoškolcima uručili su pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i Duško Ćutilo, direktor Fonda za izbegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.

- Ovom vrstom podrške do sada je obuhvaćeno više od 900 srednjoškolaca i oko 400 studenata a za te namene je u prethodnih nekoliko godina iz pokrajinske kase izdvojeno ukupno nešto više od 48 miliona dinara. Ovo su dva podsticajna programa, kojima želimo da nagradimo učenike i studente za odličan uspeh – istakao je Ćutilo.

A resorni pokrajinski sekretar Sofić je naglasio da će Pokrajina nastaviti da podržava Fond i nagrađenim đacima i studentima poručio da pre svega poštuju svoje roditelje.

- Vaši roditelji, koji su u svojim životima pretrpeli velike muke i nevolje, mnogo su uradili kako bi vam omogućili uspešno školovanje i studiranje i to najviše treba da cenite.

Među studentima sa prosekom ocena većim od osam, koji su se prijavili i dobili finansijsku pomoć na ovogodišnjem javnom konkursu Fonada u jednokratnom novčanom iznosu od 30.000 dinara, bila je i Tijana Mijić iz Subotice, sada na drugoj godini Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

- Mnogo mi znači ova podrška jer, treba platiti smeštaj, ishranu, prevoz i druge troškove. To će svakako rasteretiti i naš kućni budžet, pošto i moja starija sestra studira, tako da je svaki dodatni prihod dobrodošao – kaže za „Novosti“ Tijana, čiji je prosek ocena na prvoj godini studija bio 9,00.

A u grupi od stotinu nagrađenih đaka za odličan uspeh u srednjoj školi našli su se Mihajlo Ručnov, učenik prvog razreda Gimnazije u Inđiji i Jovana Kasap, učenica trećeg razreda Tehničke škole u Rumi.

- Iskoristiću ovaj novac da sebi priuštim nešto lepo. Da kupim nešto za svoju sobu, koju treba uskoro da renoviramo a možda ću ostaviti na štednju za studije, kad dođe vreme za to – kaže Mihajlo, koji želi da studira mašinstvo.

I Jovanu je obradovalo to što je dobila ovu svojevrsnu nagradu za svoj trud u školi.

- Ovo je podrška i učenju a i pomoć našim roditeljima. Imam sestru bliznakinju, koja ide u istu školu a stariji brat je student tako da, mnogo nam znači.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TURIZAM KAO FAKTOR MIRA: Obrazovno i duhovno iskustvo koje širi um