NAJTRAŽENIJE ZANATLIJE I INŽENJERI SA LICENCOM: Održan Sajam zapošljavanja u Kruševcu, ponuđeno 500 slobodnih mesta

S. BABOVIĆ

19. 05. 2022. u 21:01

VIŠE od 500 slobodnih radnih mesta, kod 50 poslodavaca, bilo je u ponudi na Sajmu zapošljavanja u četvrtak u Hali sportova u Kruševcu.

НАЈТРАЖЕНИЈЕ ЗАНАТЛИЈЕ И ИНЖЕЊЕРИ СА ЛИЦЕНЦОМ:  Одржан Сајам запошљавања у Крушевцу, понуђено 500 слободних места

Foto: S. Babović

Poslodavci predočavaju za “Novosti” da im hronično nedostaju zanatlije i inženjeri sa licencom,a vrlo je teško naći i iskusne pomoćne radnike.

- Mislim da nezaposleni često ne shvataju da je sajam šansa da se direktno susretnu sa potencijalni poslodavcima - napominje Predrag Marković, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Kruševcu. - Među deficitarnim zanimanjima su, kao i prethodnih godina NK radnici, zanatska zanimanja, ali i visokostručni kadrovi sa licencom (mašinski, građevinski i elektroinžnjeri).

Licenca se pokazuje kao veliki problem pri traženju posla u Kruševcu. Tako, na primer, od 100 diplomiranih pravnika na evidenciji NSZ, samo je njih osam sa položenom pravosudnim ispitom. Radnike u kontinuitetu traže i na projektu Moravskog koridora.

- U stalnoj smo potrazi za različitim profilima, operaterima građevinskih mašina, građevinskim inženjerima, inženjerima za bezbednost na radu, ekonomistima i pomoćnim osobljem i stalno su nam potrebni vozači kamiona i generalno, pomoćni radnici -napominje za “Novosti” Nevena Janković, pi-ar na projektu.

BAZA RADNIKA SVE MANjA

PREMA poslednjim podacima NSZ u Kruševcu, krajem aprila u Rasinskom okrugu je 17.900 građana bilo bez posla, dok je ta brojka prošlog maja bila 20.500. I na nivou Kruševca je slična situacija. Bez posla je u maju 2021. godine bilo 10.000, dok trenutno posao traži 8.400 Kruševljana.

Kruševljanin Aleksandar Nikolić (26) diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Misli da posla, za one koji žele da rade-ima.

- Imam već iskustvo kao menadžer restorana, nadam se poziciji šefa neke proizvodnje -  kaže za “Novosti” Aleksandar.

Priliku da nađe posao upravo kroz program NSZ namenjen pripravnicima nešto ranije iskoristila je Milica Simić (26), diplomac Fakulteta umetnosti u Nišu.

- Baš je danas moj prvi radni dan u kruševačkim novinama “Grad” a posao sam našla preko najbolje drugarice, koja je čula za pripravnički program - priča za “Novosti” Milica. - Angažman kroz ovaj program traje godinu dana, a postoji i mogućnost stalnog zaposlenja.

Dobrom stručnjaku nadaju se i u firmi “Drenovac”, jednom od najpoznatijih arhitektonskih biroa u Kruševcu. Šansu za zaposlenje ima i diplomirani građevinski inženjer i građevinski inženjer.

               


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a