DAN RF I RODA REČNIH JEDINICA VS SVEČANO OBELEŽEN U NOVOM SADU: Prava slika srpskog vojnika

Z. GRUMIĆ

05. 08. 2022. u 14:25

ŠESTI avgust, Dan Roda rečnih jedinica Vojske Srbije i Dan Rečne flotile (RF) Kopnene vojske , obeležen je danas na Keju žrtava racije u Novom Sadu prigodnom svečanošću priređenom na usidrenom komandnom brodu „Kozara“ i tradicionalnim dunavskim defileom bojnih brodova i drugih plovila u sastavu RF.

ДАН РФ И РОДА РЕЧНИХ ЈЕДИНИЦА ВС СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН У НОВОМ САДУ: Права слика српског војника

N. Karlić

Svečanom obeležavanju 107. godišnjice postojanja i više od veka plovidbe brodova i inženjerijskih sredstava vojne tehnike Dunavom, Savom, Tisom, Moravom i drugim vodotocima, prisustvovao je i potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji je istakao da pripadnici RF u svakom trenutku, posvećeno, ispunjavaju svoje zadatke da na našim rekama bude mirno i bezbedno.

- Oni su prava slika srpskog vojnika. Uvek su tu, za naš narod, da pruže pomoć kad zatreba. Uvek na braniku otadžbine, spremni da je zaštite od svakog zla – naglasio je Stefanović.

Ministar je dodao da je ponosan na tri povećanja plata Vojsci Srbije u proteklom periodu i zahvalio predsedniku Republike Aleksandru Vučiću za ogromnu podršku našoj vojsci.

- Hvala predsedniku Vučiću na tome što se trudi da, i u vreme ovako velike svetske ekonomske i energetske krize, nađe načine da obezbedimo još novca za našu vojsku, a ona će da opravda to veliko poverenje.

Prisutne goste pozdravio je komandant RF kapetan bojnog broda Ljubiša Marković podsećajući da je u drugoj deceniji ovog veka počela značajna modernizacija tog dela VS.

- Rečna flotila je opremljena i osposobljena da se angažuje na svim zadacima u zahvatu vodnih puteva i drugim rejonima Srbije – poručio je njen komandant.

Već po tradiciji, pročitane naredbe o dodeljenim godišnjim nagradama najistaknutijim pojedincima i jedinicama a svečanost je završena impozantnim defileom Dunavom „Jadra“, „Šapca“, „Morave“ i drugih brodova Rečne flotile.

Dan Rečne flotile, koji je ujedno i dan Rečnih jedinica VS, ustanovljen je u znak sećanja na 6. avgust 1915. godine, kada je sa navoza Čukarica porinut prvi srpski ratni brod, oklopni čamac „Jadar“, čime je otpočela slavna istorija srpske Rečne ratne flotile.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOSOVO JE SRBIJA: Španci lupili šamar Albancima na EURO 2024, poslali jaku poruku (VIDEO)