ODATLE SU OTIŠLI U ISTORIJU: Potresne reči na spomen-ploči borcima sa Košara, postavljenoj u Brusu (FOTO)

S.BABOVIĆ

18. 08. 2022. u 00:48

SPOMEN ploča posvećena 53.graničnom bataljonu,koji se istakao u odbrani Košara, otkrivena je na zgradi osnovne škole u Brusu.

ОДАТЛЕ СУ ОТИШЛИ У ИСТОРИЈУ: Потресне речи на спомен-плочи борцима са Кошара, постављеној у Брусу (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Šta se dogodilo na karauli, a šta nakon borbi za nju upravo u podkopaončkoj opštini, vidi se iz potresnih reči ispisanih na obeležju:

- Na ovom mestu,16.juna,1999. godine u ranim jutarnjim časovima, postrojio se herojski 53.granični bataljon posle krvavih sukoba u rejonu karaule Košare, na granici sa Albanijom i bez 16 svojih pripadnika koji su dali svoje živote u odbrani otadžbine. Herojski 53.granačni bataljon je 28. februara 2000. godine ovde rasformiran, napustio je Osnovnu školu u Brusu i otišao u istoriju.Čuvajući sećanje na ove događaje,preživele i pale borce,spomen obeležje podižu građani opštine Brus.

Spomen-ploču su otkrili ratni komandant ovog bataljona iz sastava nekadašnjeg Prištnskog korpusa Vojske SRJ,pukovik u penziji Duško Šljivančanin i Valentina Milosavljević,predsednica opštine Brus.

U bici na Košarama poginulo je 108 vojnika,rezervista,oficira i dobrovoljaca.Osim što su izgubili 16 pripadnika,u 53.graničnom bataljonu bilo je 67 ranjenih. Sa ratnog položaja nije niko odstupio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!