NOVAC DOBILE 143 PORODICE: Unapređenje energetske efikasnosti u opštini Bačka Palanka

Lj.P.

25. 11. 2022. u 22:08

BESPOVRATNA sredstva za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Bačka Palanka, danas je dobilo 100 porodica sa područja ove opštine, a novac su obezbedili opština Bačka Palanka i Ministarstvo energetike.

НОВАЦ ДОБИЛЕ 143 ПОРОДИЦЕ: Унапређење енергетске ефикасности у општини Бачка Паланка

FOTO: opština Bačka Palanka

Korisnici su odabrani na osnovu javnog poziva, koji je završen u četvrtak, 17. novembra. Kriterijume je ispunilo 100 porodica iz Bačke Palanke i po jedan iz Pivnica, Karađorđeva i Neština, dva iz Tovariševa, četvoro iz Silbaša, petoro iz Nove Gajdobre, šestoro Obrovčana, sedmoro iz Mladenova, po osmoro iz Gajdobre i Čelareva.

Predsednik Opštine Branislav Šušnica rekao je da povećanje energetske efikasnosti u individualnom stanovanju donosi znatnu korist građanima zbog racionalnijeg utroška toplotne energije.

- Energija će biti sve skuplja, a optimizovanje potrošnje omogućiće žiteljima Bačke Palanke da ostvare uštede u kućnom budžetu, a ujedno podignu kvalitet grejanja u svojim domovima. Unapređenje energetske efikanosti doprineće i na širem planu, jer će se smanjiti utrošak električne energije za grejanje i klimatizaciju. Svi moramo biti svesni važnosti štednje. Lokalna samouprava u Bačkoj Palanci će u saradnji s republičkom Vladom i Ministarstvom energetike i ubuduće nastojati da pomogne građanima da termički unaprede svoje kuće i stanove - rekao je Šušnica.

Program energetske efikasnosti zainteresovanim građanima omogućuje da do najviše upola cene zamene spoljne prozore i vrata na kućama i stanovima, nabave i instaliraju kotlove na prirodni gas, ili postojeće kotla ili peći zamene efikasnijim. Građani su mogli da konkurišu za nabavku i instalaciju kotlova na biomasu (drvni pelet, briket, sečku), zamenu postojeće ili ugradnju nove cevne mreže, grejnih tela - radijatora i pratećeg pribora, kao i nabavku i ugradnju toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema i zamenu stolarije.

- Koristi od programa energetske efikasnosti su višestruke. Pored toga što će za nabavku materijala i opreme plaćati samo polovinu cene, imaće i dugoročnu dobrobit jer će plaćati manje račune za grejanje i struju, a ujedno će imati bolje grejanje, a leti bolju klimatizaciju. A svi zajedno ćemo doprineti zaštiti životne sredine, jer ćemo smanjiti potrošnju energije i upotrebu energetskih resursa - kazao je Šušnica.

Ukupna vrednost ovog dela projekta iznosi 18 miliona dinara. Opština Bačka Palanka i Ministarstvo energetike su obezbedile sredstva za maksimalno 50 % od ukupne cene izvođenja radova po ovim merama dok ostali deo finansiraju sami građani. Među 143 porodice koje su prošle na konkursu je i mlađi bračni par Laćarak iz Silbaša.

- Izuzetno smo zadovoljni što smo odabrani na konkursu za dodelu bespovratnih sredstava. Svakako bismo investirali u nov kotao. Pomoć opštine i Ministarstva je više nego dobrodošla. Uspećemo da realizujemo sve što smo planirali, a imaćemo dvostruku uštedu. Potrošićemo manje svog novca za materijal i radove, a uštedećemo na potrošnji energije, i imaćemo bolje grejanje - kaže Dragana Laćarak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)