SA VOJSKOM SE U GRAD I ŽIVOT VRAĆA: Pirot i okolna sela u protekle dve decenije napustilo čak 18.000 stanovnika

V. Ćirić

09. 12. 2022. u 06:15

DEMOGRAFSKA slika na području Pirota i okoline, blago rečeno je očajna! Od popisa 2001. godine do današnjih dana broj žitelja manji je za preko 18.000.

СА ВОЈСКОМ СЕ У ГРАД И ЖИВОТ ВРАЋА: Пирот и околна села у протекле две деценије напустило чак 18.000 становника

Foto V. Ćirić

Ovi podaci su gradsku upravu digli na noge, pa je premijerki Ani Brnabić i nadležnim ministarstvima upućeno cirkularno pismo, sa predlozima da se ovakom trendu stane na put, kako ovaj kraj ne bi doživeo demografski krah.

Podaci sa poslednjeg popisa još nisu zvanični, ali nezvanični kažu da u gradu Pirotu i sedamdesetak sela živi 50.099 stanovnika. U odnosu na prethodni popis, taj broje manji je za oko 8.000, odnosno za 13 odsto. Formiran je i Savet koji će se baviti demografijom i predlagati mere za poboljšanje stanja u ovoj oblasti. Prvi predlog je da se ovdašnja kasarna opet aktivira i vojska vrati u Pirot gde je bila do 2007.

- Otvaranje kasarne bi značilo mnogo sa ekonomskog, odbrambenog, ali i populacionog stanovišta. Mnogo mladih Piroćanaca radi pri vojsci, ali u drugim gradovima, gde uglavnom putuju. Povratak vojske značio bi povratak mladih ljudi, ali i onih koji bi se ubuduće zaposlili kod vojske, ovde radili i živeli, zasnivali porodice - kaže gradonačelnik Vladan Vasić.

Podaci o demografskom sunovratu u ovom delu Srbije, mogu se dobiti i u ovdašnjem porodilištu. Tu se porađaju trudnice i iz Dimitrovgrada, Babušnice i Bele Palanke, pa brojke pokazuju da se i ova mesta prazne.

Foto V. Ćirić

- U Opštoj bolnici se devedesetih godina rađalo između 1.300 i 1.400 beba. Taj broj se smanjivao iz godine u godinu, da bi sada iznosio oko 400. Od januara od kraja novembra ove godine, rođeno je 70 beba manje u odnosu na isti period lane - kaže dr Vladan Đurov, načelnik Ginekologije i akušerstva.

Foto V. Ćirić

Dr Vladan Đurov

Poslednjih decenija mladi Piroćanci su najčešće odlazili put Niša, Beograda, Novog Sada, ali i u inostranstvo. Na selima je situacioja još gora. Tamo odavno nema mladih ljudi, a neka se i definitivno gase. Najmlađi žitelji su u proseku stari 65 godina.

RAZGOVORI O OTVARANjU FAKULTETA

DRUGI predlog je da se sa Univerzitetom iz Niša, sa kojim su već otpočeli razogovori na tu temu, otvori Fakulet organizacije rada i informatike, što bi značilo da će ovde moći da studiraju mladi ljudi i da ostanu u gradu koji je pre više godina otvorio nekoliko informatičkih centara. Među novim merama je i izdvajanje za dečju ustanovu koja će naredne godine imati čak 40 miliona dinara više, kako bi se izbrisale liste čekanja za upis dece u vrtić, kao i mnogobrojni vidovi pomoći porodicama sa troje i više dece

JEDNA OD NAJVEĆIH U SFRJ

PIROTSKA kasarna "Treći pešadijski puk", svojevremeno je bila jedna od najvećih u SFRJ, sa 4.000 vojnika i centrima za obuku graničara i drugih vojnih specijalnosti. Tada je nosila naziv "Risto Vujošević", i u par navrata je proglašavana najuređenijom u državi. Tokom vikenda, kada je vojska sa posetom izlazila u grad, bilo je pravo umeće pronaći slobodno mesto u kafanama ili poslastičarnicama, ali i u trgovinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna