TRI PREDIĆEVA SVECA: Ikone iz crkve u starom Kostolcu u Matici srpskoj u Novom Sadu

D. Novković

03. 01. 2023. u 06:45

IKONE Uroša Predića koje krase zidove Crkve Svetog Đorđa u Starom Kostolcu, do 31. januara mogu videti i Novosađani, jer su izložene u galeriji Matice srpske.

ТРИ ПРЕДИЋЕВА СВЕЦА: Иконе из цркве у старом Костолцу у Матици српској у Новом Саду

Foto Uprava GO Kostolac

Reč je o slikama velikog formata na kojima je slavni umetnik prikazao svece Đorđa, Ignjatija Bogonosca i Prokopija i poklonio ih svom prijatelju, beogradskom rečnom kapetanu Dragutinu Todiću, ktitoru starokostolačke crkve.

Ovo je drugi put da su tri ikone stigle u Maticu srpsku. Prvi put to je bilo pre četiri godine, kada je u ovoj kulturnoj instituciji rađena njihova restauracija i konzervacija. Taj projekat pokrenut je zahvaljujući Snežani Milošević, slikarki iz Kostolca, koja nije dozvolila da ovakvo kulturno blago i dalje propada. Svoj doprinos projektu prvenstveno je dala Matica srpska besplatnim stručnim radom, a zatim i Ogranak TE-KO Kostolac, jer je za troškove bila neophodna pomoć donatora.

Foto EPS

Posle restauracije, tri ikone Uroša Predića, nastale u periodu od 1920. do 1923. godine, ponovo su vraćene u starokostolačku crkvu, izgrađenu pre 97 godina. Ovaj hram, visok 23 metra, sazidan je u srpsko-vizantijskom stilu i podseća na crkvu Lazaricu u Kruševcu. Po završetku gradnje, osim Predićevih ikona, stigle su i druge donacije. Industrijalac Đorđe Vajfert, koji je u ovom kraju otvorio prvi ugljenokop, poklonio je liveno zvono, dok je Todićev kum, kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, darivao Sveto jevanđelje i zlatni krst.

KTITOR

Kapetan Todić podigao je crkvu u Starom Kostolcu jer je u tom kraju često boravio, baveći se rečnim transportom uglja. Todić se brinuo i o bolesnoj rudarskoj deci, plaćajući za njih oporavak u lečilištima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo