ZUBE POLOMIŠE BIRAJUĆI NAJTVRĐE: Mokrinčani se pripremaju za nazvanično svetsko prvenstvo u kuckanju vaskršnjim jajima (Foto)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

15. 04. 2023. u 15:31

NIGDE pripreme pred pravoslavni Uskrs nisu tako obimne i slikovite kao u Mokrinu kod Kikinde.

ЗУБЕ ПОЛОМИШЕ БИРАЈУЋИ НАЈТВРЂЕ: Мокринчани се припремају за названично светско првенство у куцкању васкршњим јајима (Фото)

Foto: Rada Šegrt

Za taj važan datum spremaju se ne samo domaćice, da ofarbaju što više jaja, a da ih što manje napukne. Ne raduju se samo deca, što će se kuckati i dobiti više slatkiša. Ovde se, u stvari, najviše muškarci pripremaju za ovaj praznik. Muku muče da pronađu kokošija jaja jake ljuske. Zube polomiše birajući. Kuckaju cele zime, pa sve do Uskrsa.

Mnogi su nestrpljivi. Neki čak i pomalo nervozni. I to oni koji još nisu sigurni da su pronašli kokošija jaja toliko jaka da mogu u nedelju da izađu na takmičenje. Jer samo u ovom selu održava se Svetsko prvenstvo u tucanju vaskršnjim farbanim jajima. Svetsko, a nezvanično, al’ nema veze. Svet je odavno čuo za ovo jedinstveno nadmetanje meštana i njihovih gostiju, jer se održava već tri decenije. Ove godine biće 33. put.

Neizvesnost je veća nego ikada, jer je prošle godine, prvi put otkako se takmičenje održava, pobedu odnela jedna devojka. Zove se Ivana Prodanović (23), ćerka je čuvenog šampoina Miodraga Peke Prodanovića. Genetika u koju se ne sumnja. Iskustvo oca za poštovanje, kao i veština da odabare „zdravo jaka jaja“. Zato je Ivana već pobeđivala i u juniorskoj konkurenciji.

- Ivana je spremna. Od 300 jaja koliko smo odabrali od Božića, izdvojio sam 50 i među njima ću, kada budu ofarbana, u petak i subotu tražiti najjače. Hoće li titula ponovo biti naša, ko to zna. Ne znamo šta drugi imaju. Tu su drugi iskusni takmičari, veliki znalaci da odaberu dobro jaje. Videćemo. Idemo, pa uz božiju pomoć – kaže otac Peka.

U FINALU 16 TAKMIČARA

Mokrinačeni ne vole baš kada se kaže „Tucanijada“. Pravilno je, kažu, Svetsko prvenstvo u tucanju vaskršnjim farbanim jajima. Takmičenje je samo deo programa „Vaskršnjih svečanosti“ koje organizuje Mesna zajednica, a počinje već od Lazareve subote i traje do drugog dana Vaskrsa. Finale 16 najboljih takmičara, juniora i seniora, je u nedelju, u 12 sati, a super finale pola sata kasnije.

Osim u Prodanoviće oči su uprte u još nekoliko porodica, Terziće, Košničare po nadimku, Prodanove i Blažiće. Titule se, iz godine u godinu seli sa jedne na drugu adresu. Ali, planove Mokrinčanima mogu da pokvare prijatelji iz Bijeljine i Ugljevika, iz Republike Srspke. Oni redovno dolaze, a već odavno su naučili tehniku biranja jaja i veštinu kuckanja. Milan Mihajlović iz Bijeljine već nekoliko godina stiže do finala. Tako je bilo i pre godinu dana.

- Nemamo još nikakve najave. Svako ko dođe, dobro je došao. Iz naše kuće, carstvo ostaje na mlađima. Otac Sava neće se takmičiti, jer se oporavlja od operacije. Ja ne mogu da učestvujem, jer sam sudija, tako da jedino moj sin Ivan ima šansu. Od zimus smo proverili čvrstoću između 2.000 i 3.000 jaja, ali najjače tek treba da odvojimo – prenosi Živica Blažić Košničar, glavni sudija.

Davno su Mokrinčani naučili da se jačina proverava kuckanjem jaja o prednje zube. Neki kažu da su toliko iskusni da to mogu i vizuleno proceniti. Međutim.

- Jačina ljuske, ipak, se najbolje proceni kuckanjem o prednje zube. Po zvuku se zna da li je jaka. Zvuk treba da je oštar, a ne tup - kažu Mokrinčani, pa ko shvati, shvatio je.

Koliko se jaja u selu ofarba pred Uskrs niko ne zna. U lokalnim pretrivanjima kaže se da bi mogao da se prekrije put do Kikinde, a to je nešto malo više od 13 kilometara. Moguće je i to. Jer koliko jaja iskuckaju o zube, Mokrinčani bi, možda, u tome i uspeli.

NAJELPŠI DAN

- Vaskrs je najlepši dan u Mokrinu, a takmičenje najlepši deo vaskršnjih svečanosti. Ja u tome uživam od malena. To je moj hobi, ali i velika ljubav. Ove godine sam došao iz Nemačke gde radim. Gde god da sam kući se dolazi za ovaj praznik – navodi Peka Prodanović.

O svom svetskom prvenstvu vode preciznu evidenciju. Pravila učešća su stroga, nepromenjiva, a lista pobednika precizna i čista ko suza.

- U Mokrinu se može takmičiti samo ofarbanim kokošijim jajima, isključivo prirodnim, bez dodataka, ojačavanja ili bilo kakvih podvala i zabušavanja. Pravilo je jasno. Nakon finalnog kuckanja, najjače, dakle pobedničko jaje se preseče i pokaže. Onda jednu polovinu pojedem ja , kao glavni sudija, a drugu polovinu pobednik. To je najbolji način da se dokaže da je jaje prirodno. Tek posle zalogaja se proglašava pobednik. Niko se do sada nije otrovao, što znači da su jaja uvek bila prirodna, bez ojačanja - objašnjava Živica Terzić.

Pobedničko jaje se ne preseca bilo čim. Možda bi se moglo očekivati da to međ’ Lalama u Banatu bude brisa. Ali u Mokrinu sve mora da bude drugačije i posebno. Zato se jaje prereže, ni manje ni više, nego - sabljom. A veliku, staru i oštru sablju na jaje isuče baš sudija Terzić. Tako će biti i ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

RUSI SRAVNJUJU UGLEDAR SA ZEMLJOM: Grad je opkoljen - ovo su poslednji trenuci (VIDEO)