STAROVLAŠKA RIZNICA SATKANA OD PAMĆENJA PREDAKA: Zanimljiva knjiga novinara iz Nove Varoši

A. ROVČANIN

15. 05. 2023. u 18:43

U NOVOJ Varoši je promovisana "Starovlaška riznica", peta knjiga novinara Dragoljuba Gagričića - druga u kojoj od zaborava čuva bogatstvo i duh jezika ovog područja. Prvu knjigu sakupljenih narodnih umotvorina Gagričić je objavio 2011, materijala za novu je, kaže, bilo napretek, iako se - u vreme digitalizacije, kao da presušuju izvori narodnog govora, on danas može čuti samo u udaljenim selima.

СТАРОВЛАШКА РИЗНИЦА САТКАНА ОД ПАМЋЕЊА ПРЕДАКА:  Занимљива књига новинара из Нове Вароши

A.Rovčanin

Urednik knjige Milomir Kragović, književnik i nekadašnji urednik u "Večernjim novostima", ističe da je sve manje izdavača koji se bave korenima i tradicijom, te da je u novinarstvu sve manje pravih reportaža, za koje je Gagričić bio pravi majstor...

Članovi dramske i recitatorske sekcije OŠ "Živko Ljujić", sa profesorkama srpskog jezika Snežanom Ćirušić i Gordanom Boranijašević, sa pozornice Doma kulture preneli su duh Starog Vlaha, promovišući upravo knjigu "Starovlaška riznica". A, to delo je najbolje potvrdilo da - vazda budni - šereti na svom rabošu zarezuju pomene duže od života, te da se u Starom Vlahu u mnogo čemu oskudevalo, izuzev u bistrini i čistoći jezika.

Za nova izdanja i da se pruži šansa novim generacijama, založio se i Dragoljub Gagričić - najavljujući za jesen novo delo: "Letopis Starog Vlaha" - uručujući "Starovlašku riznicu" mladom istraživaču Filipu Bjeliću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!