ŠIRI SE MREŽA METEOROLOŠKIH STANICA U PARAĆINU: Nova oprema za udruženje „Paraćin meteo“ (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

05. 07. 2023. u 15:00

UDRUŽENjE „Paraćin meteo“ nabavilo je novu opremu - automatske meteorološke stanice koje će biti postavljene u Buljanu, Bošnjanu i Sinjem Viru.

ШИРИ СЕ МРЕЖА МЕТЕОРОЛОШКИХ СТАНИЦА У ПАРАЋИНУ: Нова опрема за удружење „Параћин метео“ (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

- Takođe će u Stubici stariji model stanice biti zamenjen novim, a stanica koja je bila u Stubici će posle servisiranja biti postavljena u Plani – navodi Vladimir Dikić, predsednik ovog udruženja.

 Oprema je i ove godine nabavljena uz pomoć Opštine Paraćin, odnosno finansirana je po konkursu u kome su učestvovala udruženja sa projektima od javnog interesa, za šta je udruženje dobilo sredstva u iznosu od 170.000 dinara.

 Sa novim stanicama, njihova mreža na teritoriji paraćinske opštine proširena je na 15, što nema nijedna druga opština u Srbiji, navodi Dikić.

Foto: Privatna arhiva

Meteorološke stanice mere različite vremenske parametre - temperaturu, relativnu vlažnost vazduha, atmosferski pritisak, pravac i brzinu vetra, količinu padavina, UV i solarnu radijaciju. Svi podaci se automatski prikupljaju i javno su dostupni na veb-stranici pnmeteo.rs koja je odskoro u funkciji, gde pored očitanih podataka sa stanica zainteresovani mogu naći svakodnevnu vremensku prognozu za Paraćin i okolinu, kao i edukativne i zanimljive tekstove iz oblasti meteorologije.

Paraćinci su tako mogli da saznaju da je srednja dnevna temperatura u njihovoj opštini bila na normali za jun i iznosila je 20,5 stepeni. Bilo je i dosta kišnih dana, 17, dok je višegodišnji prosek za jun 11. Dikić takođe ističe da je na pojedinim stanicama palo i tri puta više kiše od proseka za jun (80mm), zbog čega je došlo i do plavljenja pojedinih područja paraćinske opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom