SRBIJA BEZ KOSMETA NE MOŽE: U Kraljevu održan naučni skup "Kosovo i Metohija u 20. veku"

G. ĆIROVIĆ

10. 10. 2023. u 12:39

Na dan upokojenja prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog, u Narodnom muzeju u Kraljevu održan je jednodnevni Naučni skup pod nazivom „Kosovo i Metohija u 20. veku (Istorijsko-geopolitički osvrt)“.

СРБИЈА БЕЗ КОСМЕТА НЕ МОЖЕ: У Краљеву одржан научни скуп Косово и Метохија у 20. веку

Narodni muzej Kraljevo

Razmatrajući međunarodne i unutarpolitičke tokove i geopolitičke okolnosti koji su doveli do situacije u kojoj se sada nalaze Srbija, Kosovo i Metohija (KiM), te srpski narod u celini, na ovom skupu svoje radove predstavilo je četrnaest uglednih naučnika iz oblasti istorije, prava i geopolitike.

Narodni muzej Kraljevo

 

- Moramo uvek da govorimo o Kosovu i Metohiji i da ne zatvorimo tu temu. To je, ako ne najkrupnije, svakako jedno od najkrupnijih pitanja ove zemlje i u naučnom, i u političkom i u egzistencijalnom smislu. Često zaboravljamo na prirodna bogatstva na KiM koja nam daju jednu ogromnu perspektivu. Ova zemlja bez KiM ne može, ne samo u identitetskom smislu nego i u ekonomskom, što se često zanemaruje - rekao je ovom prilikom dr Milomir Stepić, naučni savetnik u Institutu za političke studije.

Narodni muzej Kraljevo

Dr Milomir Stepić

On je istakao da je tema naučnog skupa u kraljevačkom muzeju uvek aktuelna sa različitih stanovišta i da je spoljašnji okvir rasprave istorijski i geopolitički.

- Istorijski se svodi na 20. vek kada su procesi najintenzivniji i kada se došlo do pokušaja nasilnog otcepljenja KiM od Srbije uz pomoć zapadnih sila – naglasio je Stepić. - Sa geopolitičke tačke govorimo o Kosovu kao središtu i nemerljivo važnom prostoru za kontrolu Balkana. Staro geopolitičko pravilo je da ko kontroliše Kosovo i Metohiju taj kontroliše Balkan, a ko kontroliše Balkan taj kontroliše i Evroaziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (13)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)