PREDUZETNICI IZ KLUPE: Značajna postignuća đaka Poljoprivredne škole u Svilajncu

Z. GLIGORIJEVIĆ

09. 12. 2023. u 17:52

POLjOPRIVREDNO-veterinarska škola sa domom učenika "Svilajnac" u Svilajncu prva je u Srbiji po količini proizvoda nastalih preradom voća, povrća i mleka.

ПРЕДУЗЕТНИЦИ ИЗ КЛУПЕ: Значајна постигнућа ђака Пољопривредне школе у Свилајнцу

Foto:Poljoprivredno-veterinarska škola Svilajnac

Godišnje se u ovoj školi proizvede više od pet tona sokova, 500 kilograma raznih džemova i velike količine jogurta i sireva.

Ovih dana đaci su sa vaspitačicama Tatjanom Jeremić, Kristinom Nikolić i Martinom Kostadinović pravili glicerinske sapune, koje će prodavati na novogodišnjem bazaru u Svilajncu, a sav prihod daće u humanitarne svrhe. Sapune su pravili prvi put, a ideja vaspitačica bila je da navedu đake da razmišljaju preduzetnički, ali i da razvijaju estetske veštine.

"Ozelenimo igru"

NAREDNE tri godine škola će biti uključena u Erazmus plus projekat "Ozelenimo igru". Njegov cilj je podsticanje đaka da razmišljaju o održivoj poljoprivredi, ekologiji, promeni načina i stilova života i očuvanju resursa. Nosilac projekta je Francuska, a partneri su iz Rumunije, Turske, Italije i Severne Makedonije.

- Višak svih proizvoda, prodajemo trećim licima. Novac koristimo za unapređenje života i rada u školi, finansiranje školske ekonomije, maturskih večeri za sve đake, posete Sajmu knjiga i Novosadskom sajmu - kaže direktor Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika "Svilajnac" u Svilajncu Dejan Milunović.

Deo proizvoda izrađuje se i u okviru Učeničke zadruge "Zlatni klas", koja je nedavno od Ministarstva prosvete dobila sredstva za unapređenje rada. Kupiće sušaru za voće, tako da će od naredne sezone u asortimanu proizvoda imati i sušeno voće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)