NEMA TRIHINELOZE U JUŽNOM BANATU: Nije registrovan nijedan slučaj, ali nadležni apeluju na oprez

11. 12. 2023. u 14:51

U VREME slava, novogodišnjih i božićnih praznika, kada je povećana konzumacija mesa i mesnih prerađevina, posebnu pažnju treba posvetiti kvalitetu hrane koja se nalazi na našoj trpezi, naročito ako je reč o domaćim proizvodima.

НЕМА ТРИХИНЕЛОЗЕ У ЈУЖНОМ БАНАТУ: Није регистрован ниједан случај, али надлежни апелују на опрез

Foto: Arhiva Novosti

Nije retka pojava da se ljudi baš u tom periodu, usled konzumacije nedovoljno termički obrađenih kobasica, kulena ili pršute, zaraze trihinelozom, koja može imati dugoročne posledice po zdravlje.

U južnom Banatu, u kom je praznična trpeza naročito bogata domaćim mesnim prerađevinama, trenutno nije zabeležen nijedan slučaj obolevanja od trihineloze, ali nadležni i dalje apeluju na oprez.

U Zavodu za javno zdravlje Pančevo ističu da je neophodno da se nakon svakog klanja domaćih i divljih svinja meso mora nositi kod veterinara na analizu.

Takođe, upozoravaju da najveći rizik od zaražavanja preti od prerađevina iz domaće radinosti, koje su samo dimljene, a ne i izložene visokim temperaturama, koje bi uništile larve trihinele.

Na to ukazuje desetogodišnje iskustvo, jer su u tom periodu beleženi sporadični slučajevi zaraze pojedinaca ili manje porodične epidemije.

Inače, simptomi koji ukazuju da se radi o trihinelozi javljaju se sedam do 14 dana nakon konzumiranja zaražene hrane. Praćeni su mučninom, povraćanjem dijarejom, bolovima u stomaku, kao i tipičnim otokom lica i očnih kapaka, i pojavom konjuktivitisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)