U DUHU SVETOSAVLJA: Smederevo svakog januara priređuje smotru najlepših slavskih kolača

Јелена Илић
Jelena Ilić

22. 12. 2023. u 15:35

NEGOVANjE tradicije, kulturnog nasleđa i očuvanje narodnih običaja za smederevski kraj važno je jednako kao i moderan razvoj. Brojna folklorna udruženja, udruženja žena i zanatlija vredno rade kako bi sačuvali od zaborava nasleđe. Tako se, pored brojnih manifestacija, u Smederevu svakog januara održava i smotra „Slavski kolač“.

У ДУХУ СВЕТОСАВЉА: Смедерево сваког јануара приређује смотру најлепших славских колача

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

Izložba slavskih kolača tradicionalni je deo programa Svetosavskih svečanosti u januaru svake godine. Manifestacija se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Smedereva i pod okriljem Crkvene opštine Smederevo i Hrama Svetog Georgija.

Na smotri učestvuju brojna udruženja žena iz grada i sela na području Smedereva, prikazujući umeće izrade slavskih kolača kao najvažnijeg segmente srpske slave. Srbi su jedini narod koji slavi slavu i ona se našla na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa. Tradicija koja opstaje vekovima nosi duboku simboliku, a slavski kolač predstavlja simbol vere i zajedništva.

Svake godine ova manifestacija okuplja sve više ljudi sa ciljem da se ukaže na značaj očuvanja krsne slave.

Više od stotinu kolača se svakog januara izlaže u smederevskom Centru za kulturu. Tako će biti i narednog meseca kada će se praznik svetosavlja održati po 35. put.

Smotra „Slavski kolač“ je takmičarskog karaktera. Na njoj se biraju pobednici u tri kategorije - najbogatije ukrašen kolač, tradicionalni slavski kolač i najlepši svetosavski kolač.

U januaru ove godine na manifestaciji 117 slavskih kolača izložilo je 37 udruženja žena ali i dve škole. Prvo mesto za najlepše ukrašeni slavski kolač osvojila je Vera Španović iz Kola srpskih sestara, a prvo mesto u kategoriji tradicionalni slavski kolač pripalo je Mirjani Radivojević iz Smedereva, dok je najlepši svetosavski slavski kolač pripremila Zorica Simić iz Udruženja žena „Izvor“ iz Male Krsne.

Ilustracija Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)