MANJE POVREDA U ODNOSU NA PRETHODNU GODINU: Inspekcija o nesrećama i povredama na radu na području Srednjobanatskog okruga

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

24. 01. 2024. u 21:42

Na teritoriji četiri opštine srednjeg Banata i grada i Zrenjaninina, tokom protekle godine dogodilo se 28 teških povreda, uz jednog poginulog radnika na svom radnom mestu.

МАЊЕ ПОВРЕДА У ОДНОСУ НА ПРЕТХОДНУ ГОДИНУ: Инспекција о несрећама и повредама на раду на подручју Средњобанатског округа

Foto: B. Grujić

- Broj teških povreda na radu je manji u odnosu na 2022. godinu, i taj podatak svakako raduje i jasno ukazuje da su brojne edukacije, apeli i upozorenja, imali evelat, izvršeno je ukupno 29 inspekcija i konstatovano najviše, po četiri povrede u poljoprivredi, reciklaži i proizvodnji hemijskih proizvoda, gume i plastike, tri u građevinarstvu, proizvodnji električne opreme, saobraćaju, skladištenju - ističe Katica Racić, kordinator Odseka inspekcijskih službi na području Srednjobanatskog okruga.

Istovremeni, inspektori Odseka inspekcije rada, zatekli su 49 lica na radu “nacrno”, bez zaključenog ugovora o radu i bez podnete jedinstvene prijave na obavezno socijalno osiguranje , a nakon izvršenog inspekcijskog nadzora i nalaganje mera , poslodavci su sa 46 zatečenih lica zaključili ugovor o radu na neodređeno vreme.

- Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu opštine Žitište, maksimalno se trudi i promoviše visoke standarde koji su potrebni poslodavcima i radnicima, kako se ne bi dogodile najgore situacije i povrede na radnom mestu, jer tada puno gube i sam radnik i kompanija u kojoj je zaposlen - kaže Petar Stanić, predsednik ovog udruženja iz Žitišta, koje dugi niz godina organizuje stručno savetovanje pod nazivom Nedelja bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara i zalaže se i bori za takozvana “zdrava radna mesta”.

Brojni poslodavci kod nas, obično ne mare puno i malo vremena posvećuju merama zaštite, dok se “nešto” ne dogodi, a kako dodaje Petar Stanić, stručnjak iz ove oblasti, upravljanje bezbednošću i zdravljem na radu, ne mora uopšte da bude komplikovano i samo mala poboljšanja često su od velike koristi, pa je dovoljno samo osvrnuti se , razmisliti i razgovarati sa zaposlenima, da bi se utvrdilo šta može da bude opasno, šta da dovede do povreda na radu ili posledica po zdravlje ,a šta se može poboljšati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja