SOMBOR PROSLAVIO SVOJ DAN: Pre 275 godina dobijen je status slobodnog kraljevskog grada

J. L.

17. 02. 2024. u 18:53

Pod sloganom "Sombor - priča o gradu koji traje" danas je proslavljen Dan grada Sombora.

СОМБОР ПРОСЛАВИО СВОЈ ДАН:  Пре 275 година добијен је статус слободног краљевског града

Fejsbuk - Grad Sombor

U godini kada obeležava 275 godina od dobijanja statusa slobodnog kraljevskog grada, Sombor se može pohvaliti vraćanjem lučke kapetanije, radovima na kompletnoj putnoj infrastrukturi, ulaganjima u novu industrijsku zonu kao i podršci ustanovama kulture, zdravstva, obrazovanja i sporta.

-Proces dobijanja statusa slobodnog i kraljevskog grada bio je veoma dug i skup i zahtevao je jasnu političku viziju, istrajnost, diplomatiju, odvažnost u finansijskim zahvatima, a od tadašnjeg stanovništva jedinstvenu podršku i zajedničko delovanje u opštem interesu, uprkos razlikama u veri i materijalnom statusu. Uspeh tog poduhvata 17. februara 1749. godine, doveo je Sombor na prag građanskog društva i omogućio je somborcima da sami odlučuju o svojoj sudbini - poručio je gradonačelnik Antinio Ratković.- Zato slavimo ovaj datum kao ključni istorijski događaj i najznačajniji poduhvat Somboraca u dugoj i bogatoj istoriji grada. Postoje gradovi koji imaju svoju dušu. To su oni gradovi koji imaju svoju prošlost. U tome su gradovi slični ljudima. Takav je i naš grad!

Podovodom Dana grada uručeno je 14 posebnih zahvalnica udruženjima, ustanovama i pojedincima a povelja Grada Sombora uručena je Somborskim novinama, koje obeležavaju sedam decenija postojanja i rada.

Zahvalnice su uručene Gradskoj bibilioteci „Karlo Bijelicki“, Gradskom muzeju u Somboru,OŠ "Nikola Vukićević", Istorijskom arhivu Sombora, ŠOCO sa domom „Vuk Karadžić“, Gradskom vatrogasnom savezu, Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović“, Vinariji „Vučji podrum“, Udruženju vinara i voćara “Visovi“Kljajićevo, Fudbalski klubu „Žak“ Sombor, Fudbalskom klubu „Sloga“ Čonoplja, Udruženju sprotskih ribolovaca „Medžik fiš" Sombor, Udruženju građana „Pravi prijatelji“ Sombor i Gradskom udruženju penzionera Sombor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)