ZDRAV KREM SA URMOM I ŽIROM: Poslastica po receptu niških đaka

J. Ć.

08. 03. 2024. u 11:40

UČENICI Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša osmislili su slatki krem od žira i urmi sa željom da naprave poslasticu koja ne sadrži dodati šećer, a koja je zdrava i ukusna.

ЗДРАВ КРЕМ СА УРМОМ И ЖИРОМ: Посластица по рецепту нишких ђака

FOTO: Privatna arhiva

Na tržištu se uglavnom nudi hrana sa dodatim šećerom, čime se povećava njen ukus i produžava vek trajanja, što ih je podstaklo da naprave proizvod po ukusu sličan klasičnom kremu, ali mnogo prirodniji i zdraviji.

- Naši učenici su tokom istraživanja tržišta došli do saznanja da se šećer javlja prirodno u svim namirnicama koje sadrže ugljene hidrate, kao što su voće i povrće, žitarice i mlečni proizvodi. Konzumiranje celih namirnica koje sadrže prirodni šećer je u redu. Takođe je dokazano da visok unos voća, povrća i celih žitarica smanjuje rizik od hroničnih bolesti, kao što su dijabetes, srčane bolesti i neki karcinomi - kaže Sonja Vučić koja je sa timom učenika osmislila ovaj krem.

Učenici kažu da su se potrudili da osmisle poslasticu koja neće sadržati dodati šećer, koja će biti hranljiva i zdrava, a istovremeno ukusna. Tako je nastao krem od žira. Proizvod se sastoji samo od prirodnih sastojaka kao što su brašno od žira, urme, čokolada sa visokim sadržajem kakaoa i maslac. U kremu nema emulgatora, niti palminog ulja.

Srednjoškolci Milica Todorović, Vuk Jovančić, Luka Marković, Anđelija Stevanović, Sonja Vučić i Sara Nešić kažu da im je misija da ponude zdravu varijantu krema sa visokom hranljivom vrednošću i da upozore na štetnost dodatog šećera u ishrani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku