"DINKO, ODLAZI": Studenti u Novom Sadu protestovali protiv govora mržnje

Z. GRUMIĆ

28. 03. 2024. u 15:49

STUDENTI Univerziteta u Novom Sadu održali su danas miran protest zbog toga što se uprava Filozofskog fakulteta nije oglasila povodom njihovog zahteva da osudi izjave profesora Dinka Gruhonjića, koje su okvalifikovane kao govor mržnje, a potom su blokirali tu visokoškolsku i naučnu ustanovu dok ne dobiju odgovor na svoj ranije upućen dopis fakultetskom rukovodstvu.

ДИНКО, ОДЛАЗИ: Студенти у Новом Саду протестовали против говора мржње

Z. Grumić

Profesor Gruhonjić mora da odgovara zbog svog govora mržnje, poručio je student prodekan Filozofskog fakulteta Damjan Vukanjac okupljenima ispred zgrade Filozofskog fakulteta, koji su prethodno svoj mirni protest započeli šetnjom od česme kod studentskih domova, kroz univerzitetski kampus do zgrade fakulteta.

- Niko ovde ne poziva na linč profesora Gruhonjića i njegove porodice. To najoštrije osuđujemo i ovim mirnim skupom i pokazujemo, ali vi ne možete da predajete na novosadskom fakultetu i univerzitetu s takvim stavovima – poručio je Vukanjac i okupljenima pročitao niz Gruhonjićevih izjava i stavova koje je objavljivao u medijima ili javno saopštavao na različitim mestima i skupovima.

- Da li vi, profesore Gruhonjiću, govorite da su Srbi gori od nacista. Da li je vaša izjava o ljudima iz Republike Srpske koji „kupuju stanove po Vojvodini, zato što znaju šta su radili, zato što kupuju rezervni položaj“, tipičan primer govora mržnje ili je nešto drugo – naveo je Vakanjac i upitao Gruhonjića da li su sve te izjave „montirane“ ili ih je zaista izgovorio.

Studentkinja Ivana Macak, takođe članica Studentskog parlamenta čiji su predstavnici organizovali ovaj protest, izjavila je da je nedopustiv Gruhonjićev govor mržnje, u svakom pogledu u današnje vreme.

- Taj govor mržnje je za osudu, kako od studenata koji su se našli povređeni njegovim rečima, tako i od čitave akademske zajednice – naglasila je Macak i objasnila da su se studenti okupili na protestu jer je izostala reakcija Filozofskog fakulteta na njihove zahteve da se oglase i ograde od stavova svog člana kolektiva, odnosno univerzitetskog profesora koji treba da uči i vaspitava mlade akademce.

Studenti, koji su nosili zastave Srbije i transparente „Studenti protiv govora mržnje“ i „Dinko, odlazi“, zatražili su istovremeno i oglašavanje istim povodom i Etičke komisije pri Filozofskom fakultetu.

Nedopustivo je da se, posle toliko vremena otkako je ovaj slučaj izbio u žižu javnosti, niko iz uprave fakulteta ili Etičke komisije nije oglasio i osudio sporne izjave profesora Gruhonjića, dodao je jedan od članova Studentskog parlamenta.

U toku protestnog skupa studenata, Filozofski fakultet je medijima prosledio saopštenje u kojem je navedeno da se blokadom te ustanove „potencijalno ugrožava bezbednost studenata i njihovo pravo na obrazovanje“.

- Očekujemo od Univerziteta u Novom Sadu da preuzme odgovornost za postupanje Studentskog parlamenta i da obezbedi nesmetan rad Filozofskog fakulteta.

U saopštenju se dodaje da taj fakultet obustavlja sve svoje aktivnosti dok se ne steknu uslovi za neometan rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (16)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)