GASOVOD STIŽE KAO SPAS: Uz pomoć države na pomolu rešenje problema aerozagađenja u Valjevu

B. PUZOVIĆ

16. 04. 2024. u 06:00

VALjEVO je uz podršku Vlade Srbije na pragu da reši višedecenijski problem aerozagađenja.

ГАСОВОД СТИЖЕ КАО СПАС: Уз помоћ државе на помолу решење проблема аерозагађења у Ваљеву

Foto B. Puzovic

Vlada Srbije, naime, donela je zaključak da se trasa gasovoda produži do gradske toplane i "Krušika", što će umnogome da doprinese rešavanju problema zagađenja vazduha. Veoma je važno što gas stiže u Valjevo, što smo prvi prioritet Vlade Srbije i što će "Krušik", kao jedan od najvećih zagađivača vazduha ubuduće da koristi ekološki prihvatljiv energent.

Ovo je izjavio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i podsetio da je grad u protekle tri godine mnogo novca uložio u rekonstrukciju kotla u gradskoj toplani, odnosno prelazak sa mazuta na komprimovani gas, proširenje toplovodne mreže, kao i za priključenje na toplovod ustanova - Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Istorijskog arhiva.

Pomogli 600 domaćinstava

GOJKOVIĆ ističe i da problem individualnih ložišta i kotlarnica rešavaju subvencijama za energetsku efikasnost. Do sada je 600 domaćinstava dobilo subvenciju, a mere energetske efikasnosti primenjene su u šest osnovnih škola i četiri stambene zgrade.

Napravljena je kotlarnica na komprimovan gas u Suvoborskoj ulici za grejanje Druge osnovne škole, obdaništa, Internacionalnog umetničkog studija "Radovan Trnavac Mića, Pošte, dve stambene zgrade...

- Ove godine najviše sredstava dobili smo od Ministarstva zaštite životne sredine, koje je u projekat smanjenja zagađenja vazduha iz individualnih izvora u Valjevu uložilo 50 miliona dinara - kaže Gojković. - Iz budžeta grada za te namene izdvojeno je 12,5 miliona dinara i uskoro će biti objavljen konkurs za dodelu tih sredstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!