I DECA KOD LEKARA BEZ UPUTA I KNJIŽICE: Evo kako su tekli preventivni pregledi u kraljevačkim zdravstvenim ustanovama

G. ĆIROVIĆ

26. 05. 2024. u 12:32

U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja, do 11 sati i prvog preseka, u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu pregledano je 118 pacijenata.

И ДЕЦА КОД ЛЕКАРА БЕЗ УПУТА И КЊИЖИЦЕ: Ево како су текли превентивни прегледи у краљевачким здравственим установама

OB Studenica

Sa ciljem uspostavljanja rane dijagnostike, poseban akcenat je na preventivnim fizijatrijskim pregledima kičme, stoplala i lokomotornog sistema predškolske i školske dece, uzrasta do 18 godina, ali je, bar do podneva, zabeležen slab odziv.

- Pregledano je petoro dece od kojih niko nije upućen na fizikalnu terapiju. Odziv je slabiji jer naša Služba obavlja kontinuirane sistematske preglede tokom cele godine u redovnim terminima tako da su deca pod konstantnom kontrolom - kaže Aleksandra Andrić, načelnica Fizikalne medicine i rehabilitacije OB „Studenica“.

OB Studenica

 

Prema njenim rečima, najčešći deformiteti kod dece su kifoze zbog lošeg položaja jer mališani mnogo vremena provode za mobilnim telefonom, računarom i televizorom i manje se bave fizičkom aktivnošću.

OB Studenica

 

Ovom prilikom, Kraljevčani mogu da bez zakazivanja i uputa provere krvnu sliku, pritisak, hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled i urade tumor markere prostate. Svi pozitivni nalazi biće odmah zbrinuti i zakazani za dalju terapiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)