OD BAJAZITA DO VUKA: O značaju i istoriji Ramske tvrđave govore i kostimirani vodiči

D. NOVKOVIĆ

21. 06. 2024. u 07:15

POSETIOCI Ramske tvrđave odnedavno imaju priliku da učestvuju u interaktivnoj turističkoj šetnji "Ramski košavski vremeplov" uz vodiče kostimirane u istorijske junake koji su obeležili izgradnju i čuvanje ovog srednjovekovnog utvrđenja.

ОД БАЈАЗИТА ДО ВУКА: О значају и историји Рамске тврђаве говоре и костимирани водичи

D.N.

Radi se o scenskom nastupu kroz koji se na autentičan način prepričava istorija Ramske tvrđave i Dunava.

Vodiči dočaravaju likove znamenitih ličnosti, od rimskog legionara Licinijusa Rufusa, čije ime je pronađeno uklesano na kamenoj ploči ispod tvrđave, preko sultana Bajazita Drugog, po čijem je nalogu utvrđenje Ram i podignuto, kao i grofa barona Lopreštija, koji je krajem 18. veka tvrđavu branio od Turaka, pa sve do reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića.

Obnova

RAMSKU tvrđavu 1483. godine sagradili su Turci, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog (1430-1512). Zbog toga je njenu obnovu, sprovedenu u pet faza, finansirala Republika Turska, a za posetioce je otvorena 2. marta 2020. godine.

- Ukoliko u grupi posetilaca imamo mlade, narativ prilagođavamo njima, jer nam je namera da deca nauče nešto novo, da im poseta Ramskoj tvrđavi ostane u sećanju i da je pamte po lepom doživljaju - kaže Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište. Ona dodaje da za pripremu scenarija koriste različite izvore i tragaju za nekim zanimljivostima i manje dostupnim podacima koji nisu često objavljivani.

Utvrđenje sa pet kula

ČITAV kompleks prostire se na 1.500 kvadrata, od kojih 850 zauzima utvrđenje sa pet kula, a obavljene su još rekonstrukcije i konzervacija hamama i karavan-saraja - jedinog sačuvanog na području Srbije.

Jedinstvena turistička šetnja prva je i jedina u Srbiji koja posetiocima nudi interaktivno učestvovanje u pripovedanju istorije - posetioci tvrđave su aktivni učesnici koji odgovaraju na pitanja svojih junaka i doprinose atraktivnosti ove turističke ture.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HTEO SAM DA VEŽEM PERTLU...: Milan Marić ispričao anegdotu iz perioda kada je imao 30 kilograma viška