DVE DECENIJE ISTRAŽIVANJA ZAVIČAJNE PROŠLOSTI: U despotovačkoj biblioteci predstavljena dela Stojadina Tomića (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

25. 07. 2024. u 12:25

ZNAČAJAN jubilej, 20 godina publicističkog rada Stojadina Tomića iz Despotovca i istraživanja zavičajne istorije, koje je rezultiralo objavljivanjem jedanaest publikacija koje osvetljavaju značajne delove prošlosti Gornje Resave, ali i šire, obeležen je u Narodnoj biblioteci “Resavska škola” u Despotovcu.

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ИСТРАЖИВАЊА ЗАВИЧАЈНЕ ПРОШЛОСТИ: У деспотовачкој библиотеци представљена дела Стојадина Томића (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

Među jedanaest naslova, našle su se kapitalne monografije “Prvoneku”- selu koga više nema, a čini deo Stojadinove porodične istorije, zatim dela o Senjskom Rudniku, Ravnoj Reci i Despotovcu. Tu su i knjige “Omladinske radne brigade i brigadiri Gornje Resave”, ali i o fudbalu u Gornjoj Resavi, ratnim žrtvama tog kraja u Balkanskim i prvom svetskom ratu, zatim priča o manastirima i crkvama i stogodišnjicama crkve u Medveđi i fudbalskog kluba u Senjskom Rudniku. Priču o svakoj publikaciji publika je mogla da pogleda u jednočasovnom filmu Stojadinovog sina Dejana. A nakon toga o autorovom radu govorili su izdavači, lektori, pročitane su čestitke i pisma stigla od Stojadinovih poštovaocima, među kojima i iz Crvene zvezde. Predsednik tog kluba Svetozar Mijailović ističe da su retki ljudi poput Stojadina koji tako posvećeno “istražuju, pišu i odvajaju od zaborava ljude, događaje, život u vremenu u kome su oni delovali”.

Za Stojadina je svaki podatak je dragocen, bilo da je reč o ličnostima, događajima, kulturi, sportu, politici ili veri. Iako se do publikacije ne dolazi lako, potrebno su vreme, energija i mukotrpan rad na sažimanju velike građe. Zadovoljstvo mu je kaže najlepše, jer se na taj način ostavlja trag u vremenu. Dodaje i da mu je želja da njegova istraživanja podstaknu mlade naraštaje da nastave utabanom istraživačkom stazom.

Među brojnim priznanjima koje je Stojadin za dve decenije publicističkog rada dobio izdvaju se Zlatna značka Kulturno - prosvetne zajednice Srbije, najviše priznanje opštine Despotovac, i Arhipastirska gramata Braničevske eparhije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA PARAOLIMPIJSKIM IGRAMA: Nebojši Đuriću oduzeta srebrna medalja!