INTERNACIONALNA DEČJA RADIONICA ANIMIRANOG FILMA: Počinje ,,Zlatni puž 2024“

J. S.

02. 08. 2024. u 15:47

JU ,,Škola animiranog filma“, u periodu od 5. do 11. avgusta, organizuje 15. Internacionalnu dečju radionicu animiranog filma ,,Zlatni puž 2024“.

ИНТЕРНАЦИОНАЛНА ДЕЧЈА РАДИОНИЦА АНИМИРАНОГ ФИЛМА: Почиње ,,Златни пуж 2024“

Foto: J.S.

Svečano otvaranje predviđeno je za ponedeljak, 5. avgust, od 20 sati, u Pozorištu ,,Bora Stanković“. 

Ovogodišnja radionica okupiće animatore, predavače, goste, decu i mlade i njihove mentore iz Egipta, Belgije, Švajcarske i više gradova Srbije (Čačak, Pančevo, Sopot,  Beograd i Vranje). Deca i mladi će učestvovati na izradi tri animirana filma u tri različite tehnike, ali i u grupi za dokumentarni film. Voditelji grupa za animirani film su Elodie Verheyden (Belgija), Marwa Ali (Egipat), Katerina Apostolska di Siro (Švajcarska), dok će Ivan Mandić (Srbija) voditi grupu za dokumentarni film. Umetnici će raditi u malim grupama sa decom i mladima (10-ak) i vodiće učesnike kroz čitav proces nastajanja filma od ideje do premijere. Za tih nekoliko dana deca će učestvovati u kreiranju scenarija i likova, snimanju, montaži i ozvučavanju filmova. Rad će se odvijati u prostorijama Škole animiranog filma.

Takođe, pripremljen je i bogat prateći program. Promocija knjige profesora Rastka Ćirića iz Beograda će biti održana 6. avgusta u 19:00 časova u maloj sali pozorišta Bora Stanković.Takođe, Stevica Živkov, umetnik iz Beograda, održaće predavanje za sve učesnike radionice o osnovima animacije sa posebnim osvrtom na govor i animaciju plastelina.

Davne 1997. godine ŠAF je organizovao prvu Internacionalnu dečiju radionicu animiranog filma koja se do danas održava u Vranju svake parne godine. Prvi takmičarski festival održan je 2009. i održava se svake neparne godine.  Obe manifestacije poznate su u Vranju i u Srbiji pod nazivom „Zlatni puž“. Cilj projekta je razvijanje kreativnog stvaralaštva dece i mladih na polju animacije i filmske umetnosti. 

Festival „Zlatni puž“ finansira lokalna samouprava, a sufinansira Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U TOKU JE AKCIJA POD KODNIM IMENOM PAD ZIDA - CILJ RUŠENJE VUČIĆA: U svemu učestvuje vrh SPS i Nova DSS (FOTO)