JEDAN OD MALOBROJNIH OBJEKATA IZ PREDRATNOG KRALJEVA KONAČNO ODLAZI U ISTORIJU Počelo rušenje Rižine zgrade

G. ĆIROVIĆ

13. 08. 2024. u 22:13

POSLE višegodišnjih imovinsko-pravnih zavrzlama, u gradu na Ibru počelo je Kraljevu rušenje takozvane Rižine zgrade u Jug Bodanovoj ulici, da bi se omogućio nesmetani saobraćajni pristup Opštoj bolnici "Studenica" i Domu zdravlja, kao i budućem Dijagnostičkom centru.

ЈЕДАН ОД МАЛОБРОЈНИХ ОБЈЕКАТА ИЗ ПРЕДРАТНОГ КРАЉЕВА КОНАЧНО ОДЛАЗИ У ИСТОРИЈУ   Почело рушење Рижине зграде

G.Šljivić

Zdanje predratnog Šumskog gazdinstva, vlasništvo ovdašnjeg industrijalca Miljka Petrovića Riže, sagrađeno je tridesetih godina prošlog veka. Od nacionalizacije posle Drugog svetskog rata imala je različite namene, a u njoj su, do zemljotresa 2010, bili smešteni lokalni odbori raznih političkih stranaka. Teška statička oštećenja, zbog pomenutih problema, nisu sanirana, pa je zgrada ubrzo napuštena i ruina je predstavljala opasnost po prolaznike.

Rižinim naslednicima u međuvremenu je isplaćeno 30 miliona dinara naknade, na ime eksproprijacije, a nedavno je postalo pravosnažno i rešenje o rušenju - u sklopu programa ovdašnjeg Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta, koji obuhvata proširenje raskrsnice i saobraćajnica prema bolničkom kompleksu.

- Za uklanjanje objekta i izradu projektne dokumentacije izdvojena su tri miliona dinara, a posle odbijenih žalbi Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu dobili smo saglasnost i Ministarstva građevinarstva i infrastrukture, i Ministarstva kulture - objašnjava Marica Mijajlović, direktorka pomenutog JP.

G.Šljivić

T

G.Šljivić

Marica Mijajlović

G.Šljivić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sve veći broj organizacija integriše održivost u svoju poslovnu strategiju:  Šta tačno znači „održivost u poslovanju“?