BOGDAN JE NAJBOLJI ZA PLUGOM: Poljoprivreda „u genima“ ujedinila tri takmičarske manifestacije u Srbobranu

Zoran Rajić

15. 09. 2024. u 14:00

TRI manifestacije su zajedno održane nedavno u Srbobranu, a udružila ih je najstarija od njih - "Srbobranska brazda", takmičenje u oranju strnjišta na dubini do 25 centimetara, koje je proslavilo četvrt veka postojanja.

БОГДАН ЈЕ НАЈБОЉИ ЗА ПЛУГОМ: Пољопривреда „у генима“ ујединила три такмичарске манифестације у Србобрану

foto Privatna arhiva

Vredan jubilej je uveličan istovremenim organizovanjem "Traktorijade", 9. po redu nadmetanja u veštini upravljanja najvažnijom poljoprivrednom mašinom, kao i prvog državnog prvenstva u oranju dvobrazdnim plugom, za šta su lokalna zajednica i UG "Orači opštine Srbobran" dobili podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Državni prvak u oranju, u konkurenciji devet regionalnih pobednika u toj disciplini, postao je 23-godišnji Bogdan Bikić iz Siriga kod Temerina, koji će predstavljati našu zemlju na svetskom takmičenju u Estoniji. Bogdan je, takođe, četvrti put zaredom trijumfovao na "Srbobranskoj brazdi" u lakoj (A) kategoriji, koja podrazumeva oranje jednobrazdnim i dvobrazdnim plugom.

Podeljene nagrade

U KATEGORIJI dvobrazdnih i trobrazdnih plugova prva nagrada pripala je Marku Atanaskoviću iz Turije, a u grupi takmičara koji su orali sa plugovima za četiri i više brazda Vladimiru Nikoliću iz Nadalja. Na "Traktorijadi" je na poligonu spretnosti bio najbolji Slobodan Čobanov, a u brzinskom takmičenju Atila Fodor, obojica iz Srbobrana. Dodeljene su i nagrade najstarijem takmičaru "Brazde" Đorđu Dinjaškom (62), najmlađem - Jovanu Gložanskom (12), jedinoj takmičarki Jeleni Madžarev, vlasniku najopremljenijeg traktora Savi Rigovljevu (svi iz Srbobrana) i takmičaru iz najudaljenijeg mesta Dejanu Tomiću iz Trstenika.

- Pravila su i na državnom prvenstvu i na "Brazdi" bila ista. Ocenjivali su se pravac, ravnomernost i opšti izgled oranja, otvaranje brazde i uzoravanje ovratine. Komisiju na državnom takmičenju činili su profesori Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koji su imali bolje merne uređaje - kaže Bogdan.

Dvostruku titulu najboljeg orača osvojio je Bogdan kao odličan poznavalac mehanizacije, jer je s njom u kontaktu i u porodičnom gazdinstvu i u firmi gde je zaposlen, a i kao svršeni učenik Poljoprivredne škole u Futogu, na smeru za tehničara poljoprivredne tehnike.

Svojevrsna maskota

OVE godine se nije nadmetao, ali je, kao i na svim prethodnim "Brazdama" bio prisutan Lazar Antić (95), svojevrsna maskota ove manifestacije. On pamti vreme kad se oralo plugom koji su vukli konji.

Posle dugotrajne suše, uslovi za oranje bili su vrlo teški, pa je dolazilo i do oštećenja priključnih mašina, ali su takmičari, uprkos tome, bili istrajni i odlično raspoloženi.

- Poljoprivreda je u našim genima, ona je naša najvažnija privredna grana. Cilj je da tri manifestacije, koje su objedinjene okupile oko 50 takmičara, iz godine u godinu privlače što više učesnika i posetilaca iz cele Vojvodine i Srbije, što da ne i regiona, a uveren sam da je Srbobran pravo mesto gde treba tražiti najbolje orače i najspretnije traktoriste - rekao je predsednik Opštine Radivoj Debeljački.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ JE MORAO JOŠ JEDNOM DA SE OGLASI: Otkrio gde mu je najlepše i poslao jaku poruku (FOTO)