MOGUĆA 13. PENZIJA, KAO I POSEBNE POMOĆI: Najavljene dodatne pogodnosti za najstarije sugrađane

Z. G.

12. 10. 2024. u 22:05

MINISTAR za brigu o selu Milan Krkobabić istakao je danas u Novom Sadu, na svečanom otvaranju Sajma penzionera, da je od velikog značaja najavljeno povećanje penzija od 10,9 odsto i napomenuo da Vlada Srbije razmatra mogućnost uvođenja trinaeste penzije kao posebne pomoći.

МОГУЋА 13. ПЕНЗИЈА, КАО И ПОСЕБНЕ ПОМОЋИ: Најављене додатне погодности за најстарије суграђане

Ministarstvo za brigu o selu

- Plan je da penzije prate plate, tako da na primer penzija učitelja prati rast plate njegovog aktivnog kolege. Takođe, Vlada razmatra uvođenje posebne vrste pomoći za socijalno ugrožene penzionere, koje bi primali trinaestu penziju – rekao je Krkobabić.

On je dodao da je i jedno od pitanja na koje bi trebalo naći odgovor i to kako najbolje pomoći seosko stanovništvo iznad 65 godina koje ne prima penzije a čitavog života je radilo na poljoprivrednim gazdinstvima.

- Moj predlog je da bi oni trebalo da primaju  takozvanu  „narodnu nadoknadu“, u iznosu ne manjem od 150 evra – naglasio je ministar Krkobabić.

Zamenik gradonačelnika Đurađ Jakšić je izrazio zadovoljstvo time što je Novi Sad deseti put domaćin Sajma penzionera i istakao da Grad kontinuirano radi na unapređivanju sistema usluga za starije sugrađane.

On je podsetio da su 2017. godine tadašnji gradonačelnik Miloš, Vučević i predsednik Udruženja penzionera Novog Sada Momo Čolaković potpisali Protokol o saradnji Grada i tog udruženja.

- Taj protokol se u potpunosti ostvaruje i svake godine njegova primena rezultira povoljnijem materijalnom i socijalnom položaju korisnika penzija u Novom Sadu. Grad Novi Sad svake godine šalje 400 korisnika penzija u banje, a tu su i Klubovi za starije, Dnevni boravak, pomoć i nega u kući, što predstavlja samo deo usluga koje finansira Grad za penzionere  - rekao je Jakšić.

Na dvodnevnoj manifestaciji priređenoj  u Auli Novosadskog sajma posetioci mogu da vide razne proizvode brojnih izlagača  kao i da provere zdravstveno stanje, da se informišu o pravilnoj ishrani i kako da ispune svoje slobodno vreme, da učestvuju u zabavnim radionicama i nagradnim igrama i osvoje vredne poklone.

Na Sajmu je oko 50 izlagača, među kojima su državne i gradske institucije, udruženja, medicinske ustanove, domaće i strane kompanije koje pružaju usluge starijima i promovišu aktivno starenje na polju zdravlja, ishrane, rekreacije, druženja i zabave. Ulaz je besplatan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIJE LOŠE ZA STAROG MOMKA: Đoković otkrio ko mu je ukrao srce (FOTO)