KAPITEN CRVENE ZVEZDE NA TEŠKOM ISPITU! Kanađani posle 36 godina na Svetskom prvenstvu

M.T.

23. 11. 2022. u 18:58 >> 18:58

''Crvenim đavolima'' je uvek nedostajao završni udarac.

КАПИТЕН ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ НА ТЕШКОМ ИСПИТУ! Канађани после 36 година на Светском првенству

Foto: AP

Posle 36 godina reprezentacija Kanade ponovo će igrati na Svetskom prvenstvu, a start u Kataru u okviru grupe "F" nije mogao da bude teži pošto ih od 20 časova na stadionu ''Ahmad bin Ali'' očekuje meč protiv Belgije.

Belgijanci su godinama unazad u vrhu svetskog fudbala, ali bez pravih rezultata iako imaju na raspolaganju odličnu generaciju koju predvode Kevid de Brujne, Romelu Lukaku i Eden Azar. Međutim, nešto je uvek nedostajalo ''crvenim đavolima'' kada već stignu na Svetsko prvenstvo. Kroz kvalifikacije su uglavnom lako prolazili, ali na samom turniru retko kad je šta išlo po njihovom planu. Ipak, na prethodnom Svetskom prvenstvu u Rusiji ostvarili su najveći uspeh osvajanjem trećeg mesta. Tada su poraženi u polufinalu od kasnijeg šampiona Francuske, dok su savladali Engleze u borbi za treće mesto.

Selektor Roberto Martinez takođe je pod sve većim pritiskom i sumnjom da uopšte zna kako se pobeđuju bitne utakmice, posebno posle poraza u polufinalu Lige nacija od Francuske sa 3:2, iako su Belgijanci vodili sa 2:0 na poluvremenu, da bi zatim i u meču za treće mesto izgubili od Italije. Belgija je poražena dva puta u poslednjih šest mečeva i to u poslednje dve odigrane utakmice protiv Holandije i u generalnoj proveri pred Katar od Egipta.

Ako raspoloženje u Belgiji možda i nije na najvišem nivou, u Kanadi je situacija suprotna pošto će prvi put posle 36 godina i jedinog dosadašnjeg učešća na Mundijalu u Meksiku 1986. fudbaleri iz zemlje javorovog lista ponovo igrati na Svetskom prvenstvu. Kanada je u svojoj kvalifikacionoj zoni zauzela prvo mesto ispred Meksika, ali će relativno mlad tim imati prvo veliko iskušenje u Kataru i verovatno je da će ovaj turnir poslužiti Kanađanima kao sticanje iskustva, pošto će naredni Mundijal organizovati upravo Kanada sa SAD i Meksikom. Kanađani su u poslednje četiri utakmice doživeli jedan poraz od Urugvaja, dok su u generalnoj probi za Katar savladali Japan sa 2:1.

Roberto Martinez neće moći da računa na Romelu Lukakua za prvi meč na Mundijalu pošto napadač Intera ima problema sa fizičkom pripremljenošću. Doduše, to je i jedini problem koji selektor Belgije ima pred utakmicu protiv Kanade. Selektor Kanade Džon Herdman najverovatnije neće na ovom meču imati na raspolaganju najveću zvezdu tima Alfonsa Dejvisa koji još uvek ima probleme sa povredom, ali su zato svi ostali igrači u konkurenciji za današnji meč.

Nikada Belgija i Kanada nisu odigrale čak ni prijateljski meč i današnji susret u Al-Rajanu biće prvi u istoriji ove dve selekcije.

NAŠ TIP: 1 (kvota 1,55)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili